Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/index.php on line 31

Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/index.php on line 37

Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/index.php on line 49
Добре дошли в ПАВЕЛ БАНЯ – ПРОМОЦИИ, Оферти, Пакети, Лечение, Настаняване, Хранене, Транспорт, Развлечение, Новини – Всичко за Павел баня - Реквием за Гърди
Павел баня
Реквием за Гърди 
28.2.2015
На 4-ти март жителите на с. Долно Сахране ще сведат глави пред паметната плоча на своя земляк Гърди Христов Гърдев, загинал преди 10 години като рейнджър в многонационалните мироопазващи сили в Ирак. За нашето динамично време, преситено от събития и промени, 10 години са твърде голям срок, за да се помнят хора и случки. Затова ще си позволя да припомня живота на Гърди – едно българско момче, заложило живота си за да реши дилемите, пред които са изправени днес хиляди млади хора в България.

Гърди е роден на 18 май 1974 г. в гр. Казанлък, но семейството му живее в с. Долно Сахране, където всички от дете го знаят като Гошо. Майка му и баща му са работели в „Арсенал” (тогава ОЗ „Фр. Енгелс”). Гърди решава да продължи семейната традиция. През 1992 г. завършва Средно професионално-техническо училище по машиностроене към завода със специалност „Оператор по металорежещи машини” и веднага започва работа. През есента на същата година постъпва в казармата, в свързочния полк в Нова Загора и става безупречен свързочник и боец. Веднага след уволнението си се връща на работа в завода. Работата му харесва, заплащането е добро.

Колегите му от онова време си спомнят за него с най-хубави чувства: „Беше усмихнато и лъчезарно момче, русо и синеоко, винаги усмихнато и много музикално. Пееше хубаво, свиреше на китара. В работата си – сериозен, сръчен, отговорен, в живота – веселяк и голям купонджия…” Наистина Гърди гледа с оптимизъм бъдещето, очаква много от него, но животът му готви горчиви изненади. На майка му откриват тумор в главата и въпреки уж успешните операции тя остава полу-инвалид. Баба му Мария, на чиято помощ разчита, също заболява и грохва. Баща му отдавна е престанал да се грижи за семейството. И непосилният товар пада върху плещите на младия Гърди.

За операциите, за рехабилитацията на майка му и за лекарствата на двете болни жени трябват много пари. Момчето се претрепва от работа, забравя купоните, няколко години животът му влиза в абсурден за един млад човек режим – сутрин в тъмно тръгва с автобуса за Казанлък, вечер бърза да се прибере на село, за да се грижи за болните. А парите все не стигат. Взема заеми, връща ги и задлъжнява с други. Накрая, както много млади българи, решава да потърси работа в чужбина. Езиците му се отдават, възстановява бързо говоримия немски и френски език и на два пъти работи в Германия.

Не по специалността – като барман и сервитьор. Връща се в България, но не успява да се справи напълно с финансовите проблеми на семейството си. Тогава предприема рискована крачка – решава да заложи живота си. Заминава във Франция с намерението да постъпи в чуждестранния легион. Не го приемат. Разочарован, отново работи известно време като сервитьор, за да си купи обратен билет към България. Но не се връща в завода. Потресен е от факта, че в чужбина един сервитьор печели повече от специалист по машиностроене у нас.

И от това, че майка му, която много години е работила в едно от най-печелившите предприятия в града, с най-щедри в миналото социални фондове, не получава от него очакваната и заслужена подкрепа в най-тежкия момент от живота си. През 2003 г. Гърди постъпва като наемен кадрови войник в Карловска 61-а Стремска механизирана бригада, а от 1 септември 2004 г. започва да се подготвя в Карловския батальон за рейнджър в Ирак. Целта му е не само да оправи семейните финанси. Току-що е навършил 30 г, в София го чака любимо момиче и той мечтае да има свой дом, в който двамата да свият гнездо…

Гърди заминава за Ирак в състава на ІV пехотен батальон. И… не се завръща! Той е осмият от 13-те български бойци, загинали там и първият, паднал убит след преместването на батальона от Кербала в Ад Дивания. Често се обажда на близките си. Чува се с тях и в последния ден от живота си – 4-и март. Казва: „Когато дойде жегата при вас, се връщам. Чакайте ме!” Броени часове след това, картечарят от първи взвод на първа рота от ІV батальон на българската армия в Ирак Гърди Христов е прострелян смъртоносно, участвайки в патрул по южната част на пътя „Тампа”!

Българските медии съобщават лаконично, че става дума за „трагичен инцидент”, „плод на случайност”. Истината е друга, но официалното й оповестяване става 4 дни след станалото. Чак на осми март 2005 г. в-к „Българска армия” съобщава конфузната и шокираща подробност, че Гърди Гърдев е загинал в резултат на „приятелски огън” – т.е бил е погубен от неориентираната стрелба на някой „побратим” от дислоцираната в същия район военна част от армията на САЩ!

Гафът е огромен и са взети светкавични мерки той да бъде „замазан” още преди да излезе това съобщение: Спешна совалка между посолството на САЩ и Президентството на България, набързо посмъртно повишаване на загиналия редник в чин младши сержант (по-късно за втори път го повишават посмъртно в офицерски кандидат). На 6 март тялото с останките на Гърди е посрещнато на софийската аерогара лично от Президента Първанов и Премиера Сакскобургготски. На 7 март Общинският съвет в Павел баня обявява Гърди за „почетен гражданин” на общината и взема решение улицата край родния му дом да носи неговото име.

На 8 март с. Долно Сахране потъва в траур. Жените и майките – вместо да се радват на празника си, забраждат черни кърпи и обсипват ковчега на Гърди с първите кокичета, подали главички изпод мартенския сняг. Две болни жени загубват опората си. Едно момиче не дочаква годежния пръстен от любимия си. Погребват момчето като герой – с военни почести и речи.

Като воин, изпълнил дълга си към Родината. „Към коя родина? Тази ли, която се отнася с младите хора на България като мащеха със заварени деца и ги прокужда да търсят хляб и бъдеще в чужбина?” – питат се потресените му земляци.

От тогава са изминали 10 години, през които все повече хора задават на управляващите – които и да са те – нелицеприятни въпроси. И главният от тях е: „След като години наред на постовете министър председател, министър на отбраната и министър на външните работи са се подвизавали и хора не стъпвали в казарма и не помирисвали барут, не е ли време да бъде преразгледано от компетентни специалисти и военни стратези решението български войскови части – па макар и от наемници – да участват в каквито и да било военни мисии в чужбина?”

Почивай в мир, синеоки миротворецо! И дано си на по-хубаво място от този все по-луд и объркан свят!

Йорданка Трополова

view entry ( прегледа: 950 )

Хиляди пациенти може да останат без достъп до рехабилитация 
25.2.2015
СБР-НК клон Павел баня
СБР-НК клон Павел баня
Хиляди пациенти има опасност да останат без достъп до рехабилитация. Причината е, че се обсъжда проект за промяна на клиничните пътеки за рехабилитация, според който всеки пациент ще има право на седем дни рехабилитация, само веднъж годишно.

Така, ако някой има болки в гърба или кръста и се възползва от рехабилитация, а по-късно през годината счупи крак, той ще трябва да изчака следващата година, за да получи безплатно лечение, информираха от Асоциацията по физикална и рехабилитационна медицина.

Оттам вече са сезирали омбудсмана и Комисията за защита от дискриминация, тъй като считат промените за дискриминация спрямо всички българи.

За рехабилитация има две клинични пътеки. С новите промени се забранява и двете да бъдат използвани, в рамките на една година, уточни председателят на асоциацията и директор на болницата за рехабилитация в „Овча Купел" д-р Татяна Ангелова:

Цялата статия в Dariknews
view entry ( прегледа: 982 )

"Зебра", питон и крокодил на карнавала в Павел баня 
22.2.2015
В днешния Сирни Заговезни Павел баня по традиция бе домакин на карнавални игри. Кукери и плашилки в продължение на три дни обикаляха по домомвете на хората, за да се съберат днес в кулминацията на празника - дефиле на площада пред многобройните жители и гости на курорта.

Освен традиционните персонажи, в карнавала се включиха истиски питон, малък крокодил и магаре, което бе изрисувано като зебра. Животните бяха част от тазгодишната маскарадна имитация на популярен български цирк.

В карнавала участваха над 150 души от региона. Специални гости на павелбанските кукери бяха представители на Сдружението "Гробнички дондолаши" от община Чавле, Република Хърватска.

Днес карнавални игри се проведоха и в родното село на Чудомир - Турия, селата Горно и Долно Сахране.

Румен Скрински, Недялко Несторов
www.Pavelbanya.eu

view entry ( прегледа: 950 )

Карнавалджиите идват! 
22.2.2015


view entry ( прегледа: 944 )

Поздрави от кукерите на село Турия! 
view entry ( прегледа: 922 )

Група от Хърватска гостува на Карнавала 
20.2.2015
На тазгодишния кукерски празник в Павел баня ще гостува Маскарадната група "Гробнички Дондолаши" от Република Хърватска.

Участниците ще се включат в шествието по улиците на града около обяд. Очаква се всички кукерски групи в карнавала да бъдат на централния площад около 15 - 16 часа на 22-ри февруари.

По информация на Община Павел баня
view entry ( прегледа: 955 )

Готово е новото разписание на автобусите 
20.2.2015

Преди минути от Общинска администрация съобщиха за Pavelbanya.eu, че вече е утвърдено новото разписание на автобусите на фирма "Детелина дрита", обслужваща транспортната пътна схема на община Павел баня.

От Администрацията допълват също така, че разписанието е актуализирано и съобразено с нуждите на населението.

Новото разписание влиза в сила от 1. март 2015 година.

www.Pavelbanya.eu
view entry ( прегледа: 949 )

Една песен от село Дъбене 
18.2.2015
Уважаеми читатели,
В ден като днешния има думи и думи. Оставяйки настрана излишните, идват тези, които звучат непреходно.

В памет на Васил Иванов Кунчев публикуваме стихотворението "Песен от село Дъбене" на габаревския поет, Стефан Фурнаджиев.

Струва си и да кажем: "Прости ни, бачо Василе!"

***
От мъка и жал по Левски,
жените на село Дъбене
пребраждат черни кърпи,
носят черни сукмани,
гледат черно земята
и пеят черни песни.

От мъка и жал по Левски
и от омраза към онзи плет,
мъжете на село Дъбене
не си ограждат дворовете,
не връзват цървули и върви,
ходят разгърдени, боси
и стиснато тъпчат земята.

А гробищата им са запуснати,
черквата е затворена,
кандилата са угаснали,
иконите - помръкнали.
И ако някой влезе в нея,
не казва: „Прости ми, Господи!”,
защото мъжете молитви не знаят,
защото Господа вътре го няма,
защото от деди повтарят:
„Прости ни, бачо Василе!”


От сайта - literaturensviat.com
view entry ( прегледа: 922 )

Танцьори на "Детелини" с участие в благотворителен концерт 
18.2.2015
Днес в салона на Военния клуб в град Казанлък от 17.30 часа ще се състои благотворителен концерт под наслов "Животът е безценен, да го съхраним". Инициативата има за цел да събере финансови средства за подпомагане на рехабилитацията на две 17-годишни близначки - Нина и Галя. Момичетата страдат от тежки заболявания на Централната нервна система.

Парадоксалното е, че при раждане двете момичета са изписани от родителното отделение клинично здрави, а впоследствие се оказва, че Галя страда от т.н. Ретинопатия на недоносените - пети стадий, а Нина - от детска церебрална парализа, епилепсия и Синдром на Уест.

Ето защо зрелостници от Средно общообразователно училище "Екзарх Антим I" в града на розите подеха благотворителен концерт за събиране на средства за двете девойки. Организаторите реализират доброто дело в рамките на проекта си по учебната дисциплина Свят и личност.

Един от младите инициатори е павелбанецът Николай Мирчев - възпитаник на училището. Във Фейсбук страницата на благотворителния концерт той споделя, че в програмата ще се включат таланти от музикалните и театралните паралелки на училището, музиканти от НУМСИ "Христина Морфова", гр. Стара Загора, и танцьори на ансамбъл "Детелини", Павел баня.

Съобщавайки всичко това, Николай Мирчев допълва: "Нека бъдем съпричастни и нека докажем на всички нас, че когато всички се обединим около една благотворителна инициатива, доброто възтържествува!"

Румен Скрински

view entry ( прегледа: 956 )

Бюджетът на община Павел баня за 2015 година е близо 8 милиона лева 
17.2.2015
Бюджетът на община Павел баня за 2015г. е 7 953 732 лв., от които 4 911 211лв. от държавния бюджет, преходен остатък 466 103лв. и 3 042 521лв. от местни приходи.

Предложението за местните приходи е извършено след широк анализ за събираемост, като се продължава политиката на безкомпромисно събиране на стари задължения, като се използват всякакви мерки, като предупредителни писма, работа по кметства и частен съдебен изпълнител. В бюджета от туристически данък а заложени 150 хил. лв., което е повишено в сравнение с 2014г., като се има предвид, че ще бъдат категоризирани и ще работят нови места за настаняване.

Увеличени са приходите от наем на земя с оглед продължаване на дейността по идентифициране на всички земеделски земи, които се ползват неправомерно и съответно отдаването им под наем или аренда. 181 хиляди лв. са приходите от продажба.

Строителната програма извън средствата по европейско финансиране е в размер на 800 хил. лв., като както винаги до сега ще бъде инвестирано във всяко едно от 13-те населени места в община Павел баня.
Културната програма е в размер на 150 хил. в. За спортни мероприятия са отделени 27 хил. лв.

Бюджетът на община Павел баня за 2015г. бе приет на заседание на Общински съвет - Павел баня от 13.02.2015г.

По информация на Община Павел баня

view entry ( прегледа: 943 )


<< <Предишна | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | Следваща> >>