Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/index.php on line 31

Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/index.php on line 37

Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/index.php on line 43

Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/index.php on line 49
Добре дошли в ПАВЕЛ БАНЯ – ПРОМОЦИИ, Оферти, Пакети, Лечение, Настаняване, Хранене, Транспорт, Развлечение, Новини – Всичко за Павел баня - Вижте 2014г. в снимки :)
Павел баня
Вижте 2014г. в снимки :) 
26.12.2014


Уважаеми читатели,
обобщихме за Вас 2014г. в 51 снимки.

Така ние, новинарите на Pavelbanya.eu,
видяхме отминаващата година.

Приятно разглеждане!

www.Pavelbanya.eu
view entry ( прегледа: 811 )

ДОБРАТА НОВИНА ЗА 2014 В ПАВЕЛ БАНЯ Е.. 
26.12.2014
Дойде времето да обобщим кое е събитието през 2014, което печели приза "Добрата новина на Павел баня".

На трето място с общо 10% от гласувалите остава Мария Генчева, победителка в местния миниконкурс за красота, "Мис Полянка".

Среброто с 16% изпращаме в залата на ансамбъл "Детелини" и техния отпразнуван 25-годишен юбилей на сцената.

С 40% победителят, който сте определили, в нашата класация, е 50-та годишнина от създаването на Хора за школувано пеене, "Тодор Мазаров" към читалище "Напред-1903" и юбилейния концерт към събитието.

Благодарим Ви, че се включихте в последната ни анкета за тази година!

Pavelbanya.eu
view entry ( прегледа: 849 )

Благороден жест навръх Рождество Христово 
25.12.2014
За проява на благородство навръх Коледа съобщиха от храм "Рождество Богородично" в Павел баня.

Една от коледарските групи е посетила църквата, поздравила е миряните и служителите с традиционни коледарски песни и е дарила цялата сума събрани пари от коледуването през светлата Бъдна нощ.

Средствата са дадени безвъзмездно на храма в Павел баня. Отец Иван Тотунов изказва искрените си благодарности към коледарите, постъпили като истински християни, на този свят ден.

view entry ( прегледа: 865 )

ЧЕСТИТО РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО! 
25.12.2014

По традиция Павел баня отново посрещна своите коледари на площада в града, където те се надпяваха помежду си. За доброто настроение в празничния ден на Рождество се грижиха музикантите от оркестър "Минерален извор", а Община Павел баня бе подготвила почерпка за всички присъстващи, дошли да споделят заедно духа на Коледа.

Честито Рождество Христово!view entry ( прегледа: 855 )

Коледари от Павел баня 
25.12.2014

view entry ( прегледа: 852 )

ПРАЗНИЧНИ РАЗПИСАНИЯ НА АВТОБУСИТЕ, АПТЕКАТА И ГРАДСКАТА БАНЯ 
24.12.2014
Аптека „Алтея“ – работно време:
25.12. – Почивен ден;
26, 27, 28. 12. – от 08:45 до 15:30 часа;
29, 30.12. – от 08:45 до 18:00 часа;
31.12 – от 08:45 до 13:30 часа;
01.01.2015г. – Почивен ден;


Автобусни превози „Детелина Дрита“ информира за празнично разписание по линията Павел баня – Казанлък и обратно за дните от 25.12.2014г. – 04.01.2015г. НЯМА да се движат автобуси в следните часове:
От Павел баня за Казанлък – 06:25, 13:30 и 15:50 часа;
От Казанлък за Павел баня – 07:00, 14:00, 15:00, 17:40 часа;
По всички спирки в населените места на община Павел баня са разлепени празнични разписания на автобусите, съобщават още от фирмата.Градска баня към СБР – Павел баня:

25, 26.12. – Почивни дни;
27, 28, 29 и 30.12. – от 11:00 до 17:00 часа;
31.12. – от 08:00 до 13:00 часа;
01, 02.01.2015г. – Почивни дни;
03, 04.01.2015г. – от 11:00 до 17:00 часа;

view entry ( прегледа: 801 )

КОЛЕДАРИТЕ – БЪЛГАРСКАТА ПРАЗНИЧНА ОБЩНОСТ* 
23.12.2014
Коледуването е обичай, познат ни още от IV век след Христа. Преминал през езическата обредност и християнството, днес той е символ на вярата, на благата вест и на българската традиция.

В народните представи времето за коледуване е строго определено – от полунощ до изгрев слънце на Коледа. Според поверията тези мистични часове са натоварени с голяма сила. Фолклорният човек се е страхувал от караконджолите, самодивите, самовилите, злите дяволи и нечистите създания, които бродели в светлата Бъдна нощ. Ето защо неговото разбиране за коледарите е разбиране за общност, която чрез своите песни и сакрални наричания прогонва злото.

В часовете на Рождество Христово коледарският кол обикаля по граничните пространства на селището: уличките, скътаните завои, кръстопътищата. Коледарите пеят и наричат там, където никой друг не би се осмелил да пристъпи сам в нощта. Те огласят с присъствието си тайнствената тъмнина и доказват своята устойчивост като група. Те са празнична общност, която брани и закриля сама себе си, защото е напуснала спокойното и сигурно пространство на дома, и се намира наоколо, сред оживяващите суеверни страхове на старите българи.

Нещо повече, в обичая на коледуването важен инструмент за конструирането на общността е обучението на участващите в обреда. Налице е подготвителен период за празника, който тръгва още от Игнажден, когато според народното поверие започват и първите родилни мъки на Божията майка. Общността се гради и разпада всяка вечер, когато момчетата се събират, за да отработват специфичните коледарски песни и наричания, за да се уточняват обредните задължения на членовете на коледарския кол. Това събитие е репетиция по формиране и разпадане на общност преди най-важното й съставяне – в нощта на Бъдни вечер срещу Рождество Христово, в нощта на сакралния празник, който служи сякаш за актуализация на началото на летоброенето.

Празничната общност на коледарите се оформя около нейния ръководител, наречен станеник. За предмодерното българско общество станеникът трябва да има обществено признание и само той сред коледарите е женен – като символ на единството и неразрушимостта, като представител на една стабилност и отговорност. Той е най-таченият член на общността на коледарите. Освен заради възрастта си, а и заради качествата си на управляващ и удържащ в цялост коледарската група в нощта на коледуването. Коледуващите са временна общност, която се сътворява и разрушава, за една нощ, а през това време станеникът е този, който трябва в пълнота да я укрепи и затвърди.

Важно уточнение е, че краткостта на празничния период, в който се включва коледарската общност, e само няколко часа от денонощието. Това са свещените часове на празника, тогава се „излива” и сакралната сила на коледарската група, която напуска сигурността и покоя на домашния свят, за да обикаля в лиминалното му пространство, защото „така се прави!”

Коледуването се случва с цел промяна на социалния статус. Неженените мъже могат да участват в обществения живот с обредите на коледуването, но когато встъпят в брак, те изоставят това си обществено задължение за следващите поколения, които трябва да се социализират, да станат част от общността през празничния обреден цикъл.

В традиционното българско общество мотивацията на коледарите е била ергенският, свободният от отговорността на семейството, живот да завърши подобаващо с прехода, който осъществява коледуването. В днешните условия едва ли това е движещият стимул сред участниците. По-скоро коледарите се включват в празничното време като общност, за да отдадат почитта си към традицията, за да онагледят необходимия пример за новите млади.

И така, коледарите са българската празнична общност, която има свои неписани закони. ‘Магията’ на коледуването е водещата движеща сила за участие в обреда. Коледуваш, защото това е вид ‘Обществен договор’, който предписва регулярното изобретяване на традицията. Коледуването е двубой, съревнование, битка на силите, доказателство за издръжливост и мъжество. Всеки участник в обреда носи отговорност към другия член от ‘коледарското семейство’. Честта, достойнството и уважението са триада, която споява връзките между представителите на коледарския кол. Коледарите са едновременно и гости, и членове на всеки дом в Светлата нощ на Рождество!

Ето ги. Идват..
„Ставай, ставай, че се съмна, Коледо льо..“!*В текста са използвани пасажи от авторов курсов проект, представен в СУ „Св. Климент Охридски“.
На колажа: коледарски групи от Павел баня
Румен Скрински

view entry ( прегледа: 876 )

50 години хор „Тодор Мазаров” 
22.12.2014
На 18. декември 2014г. с тържествен концерт в залата на читалище „Напред” гр.Павел баня беше отбелязан 50-годишният юбилей на Хора за школувано пеене „Тодор Мазаров” гр.Павел баня. В концерта взе участие и Детският хор при училище „Кирил Христов” гр.Стара Загора, Сабиха Емин от Павел баня и Ива Златева от Стара Загора - ученички в музикално училище Стара Загора, специалност „Оперно пеене”, Сайхан Ибрям - ученик в същото училище, и най-малката участничка Памела Христова на 5г. от Павел баня. С изпълненията си те отправиха своя поздрав към юбилярите.

Хор „Тодор Мазаров” беше награден с почетен знак от Росен Плевнелиев – Президент на Република България и с почетен знак от Станимир Радевски – Кмет на община Павел баня.

От Съюза на народните читалища изпълнителите получиха медали и плакет.


view entry ( прегледа: 859 )

ГЛАСУВАЙ ЗА "ДОБРАТА НА НОВИНА НА 2014" 
19.12.2014
Скъпи читатели, в края сме на една година, изпълнена с множество повратности, драматични изпитания и неочаквани промени. Изминалите почти 12 месеца бяха разнообразни, пулсиращи с ритъма на деня...

Ние от Pavelbanya.eu считаме, че онова, което отличава една година от друга, са добрите вести, добрите думи, добрите новини... Ето защо сме подбрали 30 позитивни събития от отминаващата 2014-та, случили се на територията на община Павел баня. Благодарение на Вашата активност ще класираме "Добрата новина на годината".
surveys


На 25.12.2014г. в деня на Рождество Христово ще обявим и резултатите от последната анкета за годината!
Благодарим Ви, че през 2014-та бяхте активни и обективни! За всички нас е важно да се чува общественото мнение!

Екипът на Pavelbanya.eu


view entry ( прегледа: 834 )

Даниела Андонова с награда от Синдиката на българските учители 
17.12.2014
Даниела Андонова - директор на Професионалната гимназия по ресторантьорство и хотелиерство в Павел баня получи наградата за директор на училише - социален партньор от СБУ за 2014 година.

Това стана на тържествена церемония в столицата, каза за БТА Иван Поров, областен председател на СБУ.

Сред наградените са кметът на Мъглиж - Господин Господинов, който получи наградата за кмет - социален партньор. Синдикалист на годината за региона е Петя Коканова, учител от Стара Загора. С почетен знак е отличена и Донка Йотова, журналист във вестник „Национална бизнес поща".
view entry ( прегледа: 837 )


<< <Предишна | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | Следваща> >>