Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/index.php on line 31

Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/index.php on line 37

Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/index.php on line 43

Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/index.php on line 49
Добре дошли в ПАВЕЛ БАНЯ – ПРОМОЦИИ, Оферти, Пакети, Лечение, Настаняване, Хранене, Транспорт, Развлечение, Новини – Всичко за Павел баня - Незаконната сеч продължава
Павел баня
Незаконната сеч продължава 
30.12.2011
Вчера от ОДВМР - Стара Загора, съобщиха, че полицаи са оказали съдействие на ДЛС "Мазалат", село Горно Сахране, при установяването на 7 извършители на незаконна сеч.

Иззети са били 3 каруци и 11 куб.м дърва за огрев.

view entry ( прегледа: 838 )

Депутат иска промени в екозакона 
29.12.2011
Народният представител от ГЕРБ Емил Караниколов ще внесе законодателни промени в Закона за опазване на околната среда в най-скоро време. Те ще касаят основно размера на санкциите за предприятия, неспазващи екологичните норми. Това обяви пред журналисти в Казанлък самият Караниколов и допълни, че предложението му предвижда увеличаване в пъти на сегашните санкции.

За Дарик народният представител каза също, че и в монета най- голямата санкция, предвиждана от закона е 100 хиляди лева. Новото предложение, което ще се дискутира още в началото на следващата година ще е минимумът т на екосанкциите за фирми, неспазващи предписанията и екологичните норми да стартират от сегашната максимална санкция, тоест от 100 хиляди лева. По думите му, само така фирмите-нарушителки ще бъдат принудени да инвестират сериозни суми за екологични апаратури.

Караниколов се позова на ситуацията с работещата на територията на община Павел баня дървопреработваща фирма „Габровница", която ежемесечно плаща повече от смешни санкции в размер на 200 лева за нарушаване на еконормите, без да инвестира сериозни средства за тяхното подобряване.

Представителят на сдружение „ За чиста Розова долина" Крум Владев изрази задоволството си от проведената наскоро среща с министъра на околната среда и водите Нона Караджова на тема „Състоянието на околната среда в района" и нейната ясно изразена категоричност, че ако и през следващата година дървопреработващата фирма не изпълнява предписанията на екоинспекцията и не вземе сериозни мерки за подобряване на екологичното състояние в района на фабриката и около нея, я очакват най- строги санкции, сред които и спиране на производството.

Владев изрази негодуванието си и от факта, че преди няколко години вследствие на завишените норми за атмосферния въздух са намалени значително санкциите, плащани от „Габровница", в резултат на което предприятието е било на практика демотивирано да инвестира нови средства в сероочистки и инсталации за подобряване на качеството на въздуха.

Владев настоя с помощта на медиите предприятието да бъде мотивирано да инвестира в уреди за измерване на качеството на въздуха и да допусне на своя територия постоянен мониторинг. Наложително е уредите да бъдат поставени не на ветрената страна на комините на фабриката, а на безветрената, допълни той и призова това да се извърши от неправителствени екоорганизации.

В „Габровница" няма непрекъснат мониторинг на въздуха, защото засега няма такова основание, категоричен бе Жеко Едрев, еколог на фирмата , потърсен за коментара. По думите му до момента за различните екосъоръжения и изпълнение на предписания фабриката е инвестирала 3 милиона лева.

Той съобщи също, че в ход е програма за намаляване на вредното въздействие върху околната среда, по която се работи. Няма значение кой ни посещава, ние вземаме мерки отдавна, заяви още екологът на „Габровница".

Той допълни, че в момента предприятието заплаща ежемесечна санкция в размер на 200 лева заради изхвърляне в атмосферния въздух на наднормено количество прахови частици.

Дарик нюз
view entry ( прегледа: 800 )

Заловиха двама крадци 
28.12.2011
На 27.12.т.г. в резултат на полицейските действия, предприети от служители на Районно управление «Полиция» - Казанлък са установени извършителите на кражбата на : два медни съда / от по 10 литра/ и медна тава / от 15 литра/, осъществена от избеното помещение на частен дом, разположен в с. Тъжа, общ. Павел баня, обитаван от 72 годишен мъж – това са : 35 год. М.О. и 35 год. О.Ф., и двамата от с. Тъжа. Работата по случая продължава от служители на Районно управление «Полиция» - Казанлък.

ОД на МВР Стара Загора
view entry ( прегледа: 831 )

Предколедно вълшебство 
23.12.2011
Коледното настроение в Павел баня се е настанило трайно и приканва жителите и гостите на курортното градче в своите топли и хармонични обятия. Поредното превъплъщение на празничната атмосфера се състоя снощи (22.12 от 17:30 часа) в зала „Младост” на читалище „Напред”, гр. Павел баня. Концертна програма на състави към читалището под наслов „Тиха нощ, свята нощ” изпълни своето предназначение, а именно - потопи зрителите сред чудното вълшебство на музиката, танца, театъра…

По повод настъпващите светли празници, председателят на настоятелството към читалище „Напред”, Донка Иванова, произнесе приветствено слово. След което хорът за школувано пеене „Тодор Мазаров”, Павел баня, с ръководител Иван Поров, изцяло в коледен дух поздрави присъстващите с обичани песни, както и специално подготвени изпълнения за празничната вечер.

Вече три години към читалище „Напред” съществува детска театрална студия „Дядовата ръкавичка” с ръководител Донка Иванова. Младите артисти развихриха таланта си и представиха театралните миниатюри „Майчина сълза” и „Приказки за размисъл”, с които пожелаха щастлива Коледа и успешна Нова година. Сценките, които се разиграха, провокираха дълбокото внимание на зрителите в залата, защото до тях достигнаха посланията от видяното.

Една нова формация изненада приятно, а това бяха малчуганите от детската група за весели песни с ръководител Донка Милушева. Децата събраха овациите на развеселената публика. Тя ги аплодираше безспир, а сценичната треска бе фактор, напълно непознат за малките певци. Те окупираха микрофоните и показаха как се прави шоу.

Село Турия за пореден път доказа, че усетът към народната музика и песен е вкоренен в жителите му, защото певческата група към читалище „Чудомир” с ръководител Гергана Турлакова внесе колорит и жизненост в празничната програма.

Група „Златна есен”, Павел баня, с ръководител Стефка Стоянова, след творческа почивка, отново бе на сцената и изпълни обичани стари градски песни, навяващи носталгични спомени по едно красиво и изпълнено с радост минало.


Самият финал на предколедното вълшебство бе оставен за фолк фитнес клуб „Павелбанци” с ръководител Злати Златев. Съставът внесе динамика и много настроение, защото фолклорните танци са задължително допълнение към коледната атмосфера.

Празниците тепърва предстоят, а магнетичността, която носят със себе си, ще бъде предадена и на 29.12 от 17:30 часа, когато Представителен фолклорен танцов ансамбъл „Детелини”, Павел баня, ще смае родната публика със спектакъла, който подготвя. Преди това нека всички посрещнем коледарските колове на 25-ти от 10:00 часа на централния площад, които ще се надпяват помежду си.

Заповядайте на празничните мероприятия в Павел баня, защото те разказват зимната приказка по Коледа и обединяват радостта, надеждата и любовта в едно топло и изпълнено с вяра пожелание за новата 2012-та година.

Румен Скрински
view entry ( прегледа: 812 )

Жълт картон за Габровница, замърсявала въздуха от 10 години 
22.12.2011
Дървопреработвателното предприятие „Габровница" ще бъде затворено от РИОСВ, ако не изпълни строгите предписания на регионалната екоинспекция, съобщи в Стара Загора министърът на околната среда и водите Нона Караджова.

Фирмата, която работи на територията на община Павел баня, системно замърсявала въздуха през последните 10 години, припомни още тя. Правени са многократни предписания, но предприятието не е предприело мерки да отстрани проблемите.

„Ако не се спазва съответния режим на работа в горивния процес, който предписахме, ще се премине към принудителна административна мярка", предупреди министър Караджова.

Тя е информирала представителите на предприятието, че вчера Парламентът е одобрил на първо четене предложението й за промени в Закона за опазване на околна среда, според които до 2015 предприятията трябва да приложат нови 25 типа пречиствателни инсталации за различните производства и монтират системи за собствен мониторинг за контрол на замърсяването. „В случай, че предприятието иска да има бъдеще, трябва да се съобрази с тези изисквания", допълни Караджова.

Екологът на „Габровница" Жеко Енев съобщи, че фирмата има изготвена програма за привеждане на производството в съответствие с екологичните изисквания. Дори били изпълнени и първите две точки от нея.

Дарик Нюз
view entry ( прегледа: 817 )

Бистрят проблемите около "Габровница" с министър Караджова 
22.12.2011
В рамките на посещението си в Стара Загора министър Караджова ще проведе работна среща за обсъждане на дейността на дървопреработвателното предприятие „Габровница" АД, с. Горно Сахране, община Павел баня и въздействията й върху околната среда в региона.

Срещата е по покана на и.д. областен управител на област Стара Загора Димитър Драчев. Тя ще се състои от 13.30 часа, в залата на Областна администрация - Стара Загора. Ще участват депутати от региона, кметовете на общините Стара Загора и Павел баня и на селата Горно и Долно Сахране, ръководството на дружеството, както и представители на инициативен комитет от гражданско сдружение „Чиста Розова долина".

Дарик Нюз
view entry ( прегледа: 839 )

Явлението „КОЛЕДАРИ” 
17.12.2011
Коледари в Павел баня
Светът е средище на различни нации, култури, обичаи, вярвания, а целият този колорит отразява богатата душевност на човешкото битие. Трудно е да бъде проследена хронологичната точност на традициите, просъществували през времето, но по-значимото за нас, хората, е тяхното съхраняване в паметта на наследниците ни.

Поколения павелбанци и до днес ревниво пазят една обредност, пълна с дълбока символика, пъстрота, динамика и жизненост. Тя е натоварена с представи и значимости, които дават основание на човека да се почувства част от общност, свързана чрез магията на коледуването.

То датира още от ІV век след Христа и е една от най-старите традиции, запазени в Павел баня и региона.

Коледари в Павел баня
Заучаването на така наречените „коледарски песни” започва още от Игнажден. Според поверията това е денят, в който започват първите родилни мъки на Божията майка. Коледуват предимно мъже (ергени) в предженитбена възраст. Вечерта срещу Бъдни вечер те обикалят по домовете на хората и пеят песни за здраве, сила, берекет и прослава на стопаните им. Те пък от своя страна ги даряват задължително с традиционния кравай, вино, месо от закланото прасе, боб, сушени плодове и пари…

На следващата сутрин коледарските колове (групи), водени от най-възрастния представител, наречен „станеник”, се събират на мегдана на селото или града и се надпяват помежду си…

Дълбока е символиката на тази обредност - всеки детайл има значение! Поверията гласят, че вечерта срещу раждането на Млада Бога се появяват вампири, караконджули, таласъми, самодиви, самовили и други свръхестествени същества. Чрез песните си коледарите имат силата да ги прогонват от селото или града, в което обикалят…

Една от основните цели на коледуването е да се оповести раждането на новото състояние на Вселената, подреждането и организирането на родния Космос и битието на българина. Затова в голяма част от коледарските песни е запазен образът символ на Световното дърво, а предсказаното в тях звучи съдбовно!...
Коледари в Павел баня

И тази година домовете на павелбанци ще са отново широко отворени, за да посрещнат онези, които чрез празничната енергия, която носят със себе си, ще разгласят святата вест за Рождество; онези, които ще оповестят края на изминалия и началото на новия годишен цикъл; онези, които всички наричат КОЛЕДАРИТЕ!...

...Ето ги - идват! Чувам ги - близо са...
"Ставай, ставай, че се съмна, Коледо льо,
че ти водим Баба Колда, Коледо льо!..."


Румен Скрински

view entry ( прегледа: 850 )

Полицейски бюлетин 
15.12.2012
На 14.12.т.г. около 08.20 ч. в Полицейски участък - Павел баня към Районно управление «Полиция» - Казанлък е получено съобщение, за това че на западния край на с. Тъжа, общ. Павел баня, в местността «Дълбокият път» са намерени убити четири коня, собственост на четирима мъже от с Тъжа.

При извършения оглед е констатирано, че конете са застреляни.

Работата по случая продължава от служители на Районно управление «Полиция» - Казанлък.


На 14.12.т.г. около 15.10 ч. в Полицейски участък - Павел баня към Районно управление «Полиция» - Казанлък е получено съобщение за незаконен добив на инертни материали, осъществяван от общинска кариера, разположена източно от с. Скобелево, общ. Павел баня.

От предприетите незабавни полицейски действия, в процес на извозване на земна маса по черен път / разположен източно от с. Скобелево/ за проверка са спрени два т.а. «Камаз», със старозагорски регистрации, управлявани от 20 год. А.Х. от Казанлък и 38 год. Н.Н. от Павел баня.

На място в кариерата е е констатирана тежко-изкопна техника, но на около 350 м. западно от кариерата в гориста месност е открит самоходен колесен трактор – багер, без регистрационен номер.

Работата по случая продължава от служители на Районно управление «Полиция» - Казанлък.

ОДМВР Стара Загора
view entry ( прегледа: 826 )

Хванаха шофьор с 1,33 промила 
13.12.2011
На 12.12.2011 г. в ОДМВР – Стара Загора е образувано бързо полицейско производство за управление на МПС в гр. Стара Загора след употреба на алкохол, срещу Д.Х. /24 г./ от гр. Павел баня.

Установената с Дрегер концентрация на алкохол е 1,33 промила.

ОДМВР Стара Загора
view entry ( прегледа: 833 )

Зимната приказка на празниците в Павел баня 
11.12.2011
Макар декември да ни радва с топло октомврийско слънце, коледната атмосфера настъпва с бързи темпове, за да ни въвлече в магията си, която толкова очакваме. В Павел баня тече трескава подготовка за Коледните и Новогодишните празници, които културният корпус на курортния град организира за поредна година.

На 16.12 (петък) от 11:00 часа малчуганите на Павел баня ще развихрят фантазията си за украсата на коледната елха в центъра на града. Привечер в 17:30 часа всички жители и гости на Павел баня ще станат свидетели на тържественото запалване на светлините на коледната елха и коледната украса на града с много музика, фойерверки и настроение.

В сряда- 21.12 от 17:30 часа кметът на община Павел баня кани всички граждани и гости на „Коледна трапеза”. В зала „Младост” на читалище „Напред” ще бъде открита кулинарна изложба на коледни ястия, приготвени от жители на Павел баня. В четвъртък на 22.12 също от 17:30 часа ще имате възможност да се потопите в емоцията на „Тиха нощ, свята нощ”- концертна програма от състави към читалище „Напред” - зала „Младост”.

В самия ден на Коледа- 25.12 от 10:00 часа - очаквайте срещата на коледарските групи на площада и надпяване. Коледно- новогодишният концерт, станал традиционен елемент от празничното забавление, е на 29.12 от 17:30 часа в зрителната зала на читалище „Напред”. В него ще участва Представителен фолклорен танцов ансамбъл „Детелини”, Павел баня, който е подготвил нови танци, с които ще изненада вярната си публика.

Нека посрещнем заедно новата 2012 година в 00:00 часа на 31.12 с празнично новогодишно хоро на площада.

Емоцията на зимната приказка, която съвсем скоро ще започне да разказва чудесата си, е едно своеобразно бягство от сивотата на делника в света на красивото, хармоничното и вълшебното. Ето защо празниците в Павел баня са идеалният миг човек да докосне съхранените традиции и обичаи, събрали своята магнетичност по Коледа.

Заповядайте на празниците в Павел баня!

По информация на Община Павел баня
view entry ( прегледа: 844 )


<< <Предишна | 138 | 139 | 140 | 141 | 142 | 143 | 144 | 145 | 146 | 147 | Следваща> >>