Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/index.php on line 31

Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/index.php on line 37

Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/index.php on line 43

Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/index.php on line 49
Добре дошли в ПАВЕЛ БАНЯ – ПРОМОЦИИ, Оферти, Пакети, Лечение, Настаняване, Хранене, Транспорт, Развлечение, Новини – Всичко за Павел баня - Агенцията по заетостта награди„Служител на годината”
Павел баня
Агенцията по заетостта награди„Служител на годината” 
21.12.2010
Официалната церемония - „Работодател на годината 2010”, бе проведена на 16.12.2010г. в гр. София. Изпълнителният директор на Агенцията по заетостта - Росица Стелиянова, връчи за пръв път тази година специална грамота „Служител на годината”.

Отличието бе отредено на ръководителя на филиала на „Дирекция бюро по труда” - Казанлък в град Павел баня - Илко Скрински за значим принос в реализацията на дейността на бюрото по труда през 2010 година.

Държавна агенцията по заетостта
view entry ( прегледа: 830 )

Явлението „КОЛЕДАРИ” 
20.12.2010


Светът е средище на различни нации, култури, обичаи, вярвания, а целият този колорит отразява богатата душевност на човешкото битие. Трудно е да бъде проследена хронологичната точност на традициите, просъществували през времето, но по-значимото за нас, хората, е тяхното съхраняване в паметта на съвременниците и на идващите след нас…

Поколения павелбанци и до днес ревниво пазят една обредност, пълна с дълбока символика, пъстрота, динамика и жизненост. Всичко това помага на хората да се почувстват общност, свързана чрез традицията на коледуването. То датира още от ІV век след Христа- една от най-старите традиции, запазени в Павел баня и региона.

Заучаването на така наречените „коледарски песни” започва още от Игнажден. Според вярванията това е денят, в който започват първите родилни мъки на Божата майка. Коледуват предимно мъже (ергени) в предженитбена възраст. Вечерта срещу Бъдни вечер те обикалят по домовете на хората и пеят песни за здраве, сила, берекет и прослава на стопаните им. Те пък от своя страна ги даряват задължително с традиционния кравай, вино, месо от закланото прасе, боб и пари…

На следващата сутрин коледарските колове (групи) се събират на мегдана и се надпяват помежду си…

Дълбока е символиката на тази обредност - всеки детайл има значение! Поверията гласят, че вечерта срещу раждането на Млада Бога се появяват вампири, караконджули, таласъми, самодиви и други свръхестествени същества - чрез песните си, коледарите имат силата да ги прогонват от селото или града, в което обикалят…

Една от основните цели на коледуването е да се оповести раждането на новото състояние на Вселената, подреждането и организирането на родния космос и битието на българина. Затова в голяма част от коледарските песни е запазен образът символ на световното дърво, а предсказаното в тях звучи съдбовно!...

И тази година домовете в Павел баня ще са отново широко отворени, за да посрещнат онези, които чрез празничната енергия, която носят със себе си, ще разгласят святата вест за Рождество; онези, които ще оповестят края на изминалия и началото на новия годишен цикъл; онези, които всички наричат КОЛЕДАРИТЕ!...

...Ето ги- идват! Чувам ги- близо са...

ОЙ, КОЛЕДО, МОЙ, КОЛЕДО!
РОДИ МИ СЕ БОЖЕ ЧЕДО!
НА СТОПАНИН КЪЩА ЗДРАВЕ,
А НА НАЗИ- ДОБРИ ДАРИ!...

Румен Скрински

view entry ( прегледа: 839 )

Младежи събраха средства за Кристиана 
18.12.2010
В навечерието на Коледа учениците на Природо- математическата гимназия „Никола Обрешков”, гр Казанлък за пореден път отвориха благотворително сърцата си, като този път адресът е малката Кристияна, която страда от епилепсия и детска церебрална парализа.

Преди две седмици те инициираха благотворителна акция в училището. В специална благотворителна кутия, разположена във фоайето на гимназията, за две седмици бяха събрани 175 лв.

Ученици от 12 „б” клас на откликнаха на кампанията, внасяйки по банков път 657 лв., събрани по време на традиционния за учебното заведение кулинарен благотворителен търг. В предишни години със средства от търга са подпомагани социални домове за деца и възрастни хора в община Казанлък, общините Мъглиж и Стара Загора.

Кампанията за събиране на средства за малката Криси в ПМГ „Никола Обрешков” ще продължи и с инициирането на предколедната разпродажба на рисунки, изработени от най-малките възпитаници на училището от пети клас. Това ще е възможността и най-малките гимназисти да се включат в благородното дело, в навечерието на Коледа.

Кампанията „Шанс за Кристияна” се провежда и в още една гимназия в гр. Казанлък- „Дечко Узунов”, където средствата все още се набират.

Общо 12 265 евро са необходимите средства за втория етап от лечението на Кристина, в специализирана клиника за биокорекция в Тел Авив, Израел.

Повече информация за дарителските сметки...


view entry ( прегледа: 823 )

Павел баня казва „не” на найлоновите торбички 
15.12.2010
От началото на идната година община Павел баня забранява употребата на найлонови торбички и други пластмасови опаковки в търговската мрежа.

След разделното събиране на битовите отпадъци това е следващата стъпка за намаляване обема на сметта, която домакинствата и общината изхвърлят, поясни Йордана Енева, зам.-кмет на общината.

В началото на новата година ще стартира и пилотен проект за компостиране на битовата смет в домакинствата. В началото само 20-30 къщи в общинския център ще получат безплатно съдове за компост, в които хората да събират биоразградими боклуци – угнили плодове, зеленчуци, листа и др.

След 1-2 години общината ще трябва да вози битовите отпадъци в регионално депо край Стара Загора, което е на цели 83 км. Търговците и домакинствата приемали с разбиране тезата на общинарите, че по-малко боклуци означава по-ниска такса-смет.

Стандарт нюз
view entry ( прегледа: 805 )

Програма за Коледни и новогодишни празници в Павел баня 2010 
11.12.2010
И в края на тази календарна 2010 година, нека отново да си припомним традициите, да направим равносметка на онова, което постигнахме и онова, което ни предстои, и да пуснем коледната магия в домовете си, защото всички ние имаме нужда от повече спокойствие и сигурност в живота си, защото Коледа е време, което събира семейството и заздравява връзките между членовете му, защото с раждането на Божия син се ражда и нещо красиво, чисто, свято- надеждата за по-добро бъдеще!

Павел баня усилено се подготвя за предстоящите празници, а и отново общественият живот е наситен с културни събития и мероприятия, които ще подсилват настроението и ще се стараят да предложат на своите жители и гости едни незабравими преживявания, изцяло в духа празничната атмосфера.

В четвъртък- 16.12.2010г. от 11.00 часа, децата на Павел баня ще участват в поставянето на Коледно- новогодишната украса на празничната елха и центъра. Малко по- късно през деня, от 17.30 часа, каним всички жители и гости на града да се включат в мига на запалването на коледните светлинки, които ще огряват идеалния център през всички дни на декември.

Вторник- 21.12.2010г. е денят, в който пък от 17.00 часа ще бъде открита коледна изложба но кулинарни ястия, приготвени с много желание и ентусиазъм от граждани на Павел баня. Вкусните експонати, ще бъдат подредени в зала „Младост” на читалище „Напред”.

Почитателите на класическата и духовата музика ще имат възможност да изживеят едно естетическо удоволствие, благодарение на концертната програма, подготвена от състави към школата по изкуствата в сряда- 22 декември от 17.00 часа в зала „Младост” на читалището.

23.12.2010г. в навечерието на Бъдни вечер също от 17.00 часа, любителите на театъра ще се потопят в красотата на това древно изкуство, благодарение на спектакъла, който подготвят участниците в театрална студия „Дядовата ръкавичка” при читалище „Напред”. Домакин на събитието е зала „Младост”.

На Коледа- 25 декември от 10.00 часа, община Павел баня кани всички на площада, за да посрещнем заедно коледарските групи и да се поздравим с настъпването на Рождество Христово.

Хорът за школувано пеене „Тодор Мазаров” е една културна институция, спечелила уважението и признанието на поколения павелбанци. В навечерието на 2011 година, те отново ще имат шанса да чуят едни от най- любимите, популярни и обичани песни, с който хористите ще направят неповторим коледен подарък за празниците. Заповядайте на 28 декември от 17.30 часа в зала „Младост”на концертния спектакъл, изпълнен с духовна красота и професионализъм.

Фолклорен танцов ансамбъл „Детелини” се завръща след усилени репетиции, за да запълни отреденото му запазено място сред концертните прояви. В броените часове до настъпването на новата година, жители и гости на Павел баня ще усетят отново динамиката, жизнеността и колорита на българските народни песни и танци. ФТА „Детелини” ви очакват на празничния си Коледно- новогодишен концерт на 29 декември от 17.30 часа в зрителната зала на читалището, на който и кметът на община Павел баня Станимир Радевски ще поднесе своите пожелания на съгражданите си.

И за да е празникът ни още по весел, пъстър и богат, нека бъдем всички заедно на 31 декември в полунощ на площада, където да се поздравим за новата година по начина, който умеем най-добре - с кръшно, българско хоро…

Румен Скрински


view entry ( прегледа: 787 )

Кражба 
09.12.2010
На 08.12.2010 г. около 10.15 ч в участък “Полиция” - Павел баня е получено съобщение , че неизвестно лице е влязло през незатворен прозорец на подпокривното пространство частен дом в с. Горно Сахране.

Там извършителят направил отвори в тавана и проникнал в жилищните помещения на къщата , откъдето е извършил кражба на 200 кг картофи, 100 литра домашно вино, бормашина и около 8 метра захранващ кабел. Образувано е досъдебно производство.

Работата по случая продължава РУ “Полиция” – Казанлък.

view entry ( прегледа: 795 )

Умишлен палеж 
5.12.2010
Умишлен палеж унищожи голяма част от масивна селскостопанска постройка.

Пожарът е възникнал в в с.Осетеново, общ.Павел баня. Изпратените на място екипи са установили, че гори масивна селскостопанска постройка -около 1000 кв.м, стопанисвана от 31-годишен мъж от селото.

В гасителните действия са участвали петима огнеборци от РУ ПБС - Павел баня и Казанлък с два противопожарни автомобила. Унищожени са около 700 кв. м покривна постройка и 250 бали слама.

Огънят е потушен за близо три часа.

При проведените оперативно-издирвателни мероприятия са събрани данни, че е постройката е запалена умишлено.

Образувано е досъдебно производство.

Дарик нюз
view entry ( прегледа: 822 )

18-сет студенти от община Павел баня ще получат стипендии 
30.11.2010
18-сет студенти, обучаващи се в български ВУЗ-ове и жители на Община Павел баня, ще получат месечни стипендии в размер на 60 лева, за учебнитре месеци.

Студентите заслужиха общинските си стипендии,участвайки в инициативата на общинското ръководство на Община Павел баня: „Първите десет решения, които бих взел, ако съм кмет на Община Павел баня".
През декември студентите ще получат накуп парите си за последните три месеца на тази година.

Сред общинските стипендианти са студенти от Софийския университет, Техническите университети в София и Пловдив, в Медицинския университет, Тракийския, Великотърновския, Пловдивския университет, Икономическия университет във Варна, Лесотехническия в София и Националната спортна академия.

Сред атрактивните първи десет кметски решения, предложени от младите хора са: организирането на Ден на проектите, пресичане на безразборното добиване на баластра и на дървесина, асфалтиране на улиците в общината, изграждане на спортни площадки и съоръжения, туристически атракции в курортното градче, нова ж.п спирка и автогара, издигане на паметник на минералната вода и розите, разширение на гробищния парк в Павел баня, издигане на голям християнски кръст на връх Поглед и други.

Студентите които получават стипендии са:
Иван Керанов
Дочко Дочев
Маргарита Маркова
Виолета Събева
Кармен ѝуглева
Йордан Славов
Мира Тенева
Гергана Георгиева
Иван Христов
Иван Станчев
Гьокчен Сербез
Кристина Жуглева
Мария Козарова
Вяра Стефанова
Йоана чакърова
Иво Начев
Крум Чеканов
Божидара Генева

Община Павел баня
Дарик нюз

view entry ( прегледа: 820 )

Хванаха горски стражар - тартор на банда за дърводобив  
30.11.2010
Организирана престъпна група за незаконен дърводобив в района на горско стопанство – Павел баня се разкрили казанлъшките криминалисти при вчерашната си акция, съобщиха днес от полицията.
Край язовир "Сибея" в землището на с. Осетеново първо са били заловени 4-ма мъже от с.Осетеново в момент на транспортиране на 8 куб. м дъбови дърва за огрев. Те са без редовни документи и без горска марка за законна сеч.

По-късно на временен склад в гората край селото са били открити отсечени незаконно и подготвени за извозване други около 16 куб. м дърва за огрев.
Осем кубика дървесина пък са бил намерени в дома на 65-годишна жена от с. Осетеново.

В хода на разследването е било изяснено, че арестуваните са част от престъпна група, организирана и ръководена от 39-годишен мъж – горски стражар в държавно горско стопанство - Павел баня. От началото на тази година бандата е извършвала незаконен дърводобив от около 20 дка държавен горски фонд ги продавала на населението за своя сметка.

Първоначално сечта е била извършвана в участък, определен за приоритетно снабдяване на постоянните жители на Осетеново с дърва по “такса на корен” в рамките на определен лимит. Вместо да прилагат регламентираните от законната процедури участниците в бандата предлагали на хора от селото дървата за огрев на цени по-ниски от пазарните, но с от 25 до 40 на сто по-високи от фиксираните, като прибирали разликата.

Сечта и извозването били осъществявани от физически лица, като били пренебрегвани всички нормативни изисквания – издаване на позволителни за сеч и извозване, поставяне на горски марки и т.н. Установено е, че групата е организирала и извършила добив на дървесина от горския фонд и извън регламентирания район.

Образувани са досъдебни производства. С прокурорско постановление на горския стражар е взета мярка – задържане за 72 часа. Работата по изясняване и документиране на случая продължава.

Стандарт нюз - Матей Бонев
view entry ( прегледа: 793 )

Бащата на Бербатов - в Павел баня 
29.11.2010
Прочутите лечебни свойства на водата привлякоха в Павел баня Иван Бербатов. Бащата на нападателя от няколко дни цери в курортa болния си кръст.

Бербатов-старши имал хроничен проблем от две години насам. Интересното е, че болките започнаха на летището, когато Иван товареше багажа на Димитър при поредното посрещане от Англия, съобщава вестник Стандарт.
view entry ( прегледа: 801 )


<< <Предишна | 155 | 156 | 157 | 158 | 159 | 160 | 161 | 162 | 163 | 164 | Следваща> >>