Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/index.php on line 31

Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/index.php on line 37

Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/index.php on line 43

Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/index.php on line 49
Добре дошли в ПАВЕЛ БАНЯ – ПРОМОЦИИ, Оферти, Пакети, Лечение, Настаняване, Хранене, Транспорт, Развлечение, Новини – Всичко за Павел баня - ЛИТЕРАТУРНА НАГРАДА И КОНКУРС "СТЕФАН ФУРНАДЖИЕВ" - 2014
Павел баня
ЛИТЕРАТУРНА НАГРАДА И КОНКУРС "СТЕФАН ФУРНАДЖИЕВ" - 2014 
27.9.2014
Община Павел баня откри процедура по набиране на предложения за присъждане на литературната награда „Стефан Фурнаджиев” 2014 и съпътстващия я литературен конкурс. Проявата, която се организира за четвърта поредна година и е посветена на именития творец, цели да отличи автори на художествени произведения от Павел баня и региона. По традиция в навечерието на рождената дата на Фурнаджиев 02. октомври в „Джанановата къща” в село Габарево се връчват наградите.

Паричната награда, осигурена от Община Павел баня, е в размер на 1200 лева и ще бъде разпределена в две категории – 1000 лева за цялостно творчество и 200 лева за отличено произведение. За литературната награда и литературния конкурс, който е към нея, могат да кандидатстват автори с творби от различни литературни жанрове и категории, уточняват организаторите и добавят, че крайният срок за подаване на предложенията е 30. септември 2014 година.

Допълнителна информация и формуляри за литературния конкурс "Стефан Фурнаджиев" можете да мамерите в сайта на община Павел баня.


По информация на Община Павел баня

view entry ( прегледа: 930 )

Двама карловци са източили горивото на сметосъбиращите камиони в Павел баня 
26.9.2014
Полицейските служители на Районно управление Полиция – Казанлък са установили извършителите кражбата на 2 акумулаторни батерии и около 200 литра дизелово гориво от сметосъбиращи машини, собственост на общ.Павел Баня.

В резултат на проведените оперативно-издирвателни мероприятия и процесуални действия от служители на РУП - Казанлък са установени извършителите – В.С. на 50г. и И.М. на 37г. и двамата от град Карлово.Кражбата бе извършена през последните почивни дни, като работата по случая продължава, съобщават от пресцентъра на Полицията.

Kazanlak.com

view entry ( прегледа: 933 )

Еврокомисията утвърди българското розово масло като защитено географско обозначение 
26.9.2014
Eвропейската комисия съобщи, че е утвърдила наименованието “Българско розово масло” като част от списъка със защитени географски обозначения. Отбелязва се, че качеството на това масло е осигурено от спазването на изискванията розовите цветове да бъдат обработвани не по-късно от 10-15 часа, след като са били откъснати. Около 3500 килограма розов цвят са необходими за получаването на един килограм масло, пояснява комисията.

Допълва се, че беритбата се извършва в период от 20-30 дни и изисква особени условия – да бъде преди зазоряване, да обхваща цветове с поне едно отворено венчелистче, да не бъдат повреждани
стеблата и клоните на растението. Особените и отличителни характеристики на българското розово масло са богатият му и траен мирис, бледият жълто-зелен цвят, равномерното съчетание от
летливи съставки и въглеводороди, се пояснява в мотивите за решението.

Комисията отбелязва, че българското розово масло се използва в производства по света, след като бъде добито в Розовата долина. Уточнява се, че списъкът със защитени географски обозначения съдържа над 1200 изделия.

БТА
view entry ( прегледа: 966 )

ОБНОВЕНО Е РАЗПИСАНИЕТО НА АВТОБУСИТЕ 
25.9.2014
Разписание на автобусите в община Павел баня
Разписание на автобусите в община Павел баня
От Общинска администрация, съобщиха за Pavelbanya.eu, че с цел оптимизация на автобусните превози на територията на община Павел баня, началните часове на тръгване на някои автобуси са актуализирани.

Публикуваме обновеното разписание с уточнение, че в и почивните дни автобусите се движат по разписанието.
view entry ( прегледа: 927 )

ПО-ЕВТИНИ ЦЕНИ НА БИЛЕТИТЕ С НОВИЯ ПРЕВОЗВАЧ В ПАВЕЛБАНСКО 
24.9.2014
Ценоразпис на автобусите в община Павел баня
Ценоразпис на автобусите в община Павел баня
От Общинска администрация - Павел баня разпространиха информация за цените на билетите с новата транспортна фирма-превозвач. Редовната цена на билета за пътуване от Павел баня до Казанлък, е по-ниска. Пътуващите, които не ползват намаление на цената на билета, вече ще заплащат 3,40лв.

Най-дългият курс по транспортната схема на община Павел баня е Казанлък - село Осетеново. Цената на редовния билет по тази линия е 4,60лв.

Целият ценоразпис на билетите е предоставен от Община Павел баня.
view entry ( прегледа: 959 )

Повторно изследване за развъждането на комари ще извърши РЗИ, заради сигнали на граждани 
24.9.2014
Взети са проби за наличие на тигрови комари, до момента в региона такива няма

През тази година от РЗИ са извършени 110 наблюдения с 102 изследвания на водни пространства с микроскопирани над 470 проби (обхванати са всички общини на областта), от които 15 водни пространства с наличие на ларви на маларийни комари – най-много в Казанлъшката котловина (9), някои с доста висока плътност.
Взети са над 21 проби от биотопи за наличие на тигрови комари, които ще се предоставят в НЦЗПБ - София за определяне на видовата им принадлежност.

Наличието и разпространението на комарите е в пряка зависимост от климатичните фактори на средата. Така например през 2013 г. (април – октомври), която се характеризираше със сухо и горещо лято и оскъдни валежи, бяха констатирани само 5 биотопа с ларви на маларийни комари на територията на област Стара Загора, докато през дъждовните 2005, 2006 и 2011 г. констатираните биотопи с маларийни комари са били 28 – 29.

Необичайно влажното лято с оптимални за развитието на комарите темеператури 21 – 28°С, честите и обилни валежи, образуваните множество заблатени терени, създадоха през 2014 година условия за масово развитие на комарите и поддържане на висока численност на популациите.

От епидемиологично значение са следните три групи комари: обикновени, маларийни, който се срещат и в нашата страна, а от известно време в резултат на глобалните климатични промени - и тигрови комари.

Кръвосмучещите комари са преносители на вируси и други паразити и са способни да предават причинителите на болестта, без самите те да развиват симптомите. Заболявания, предавани чрез комари са различни видове трески ( Западно-нилска, Жълта треска, Денга, Чикунгуня и др.), а най-често срещана е маларията.

Горепосочените заболявания се разпространяват от комари, само при наличие на източнк /болен човек/. На територията на област Стара Загора до момента не са установени случаи на заболявания, пренасяни от комари.

РЗИ Стара Загора още през месец февруари изпрати до кметовете на всички общини с доказани биотопи на маларийни комари предписания за извършване на съответните обработки.
През 2014 година в област Стара Загора са обработени над 870 дка площи срещу комари (община Стара Загора – над 450 дка, Павел баня – 180 дка, Казанлък (около язовир «Копринка») - 40 дка, Мъглиж – над 180 дка, Бр.Даскалови – 10 дка, Гълъбово – 110 дка),
Общините Николаево, Гурково, Раднево, Опан и Чирпан не са заявили и не са извършили обработка срещу комари.

Във връзка с постъпили многобройни сигнали през последните дни за повишена плътност на популацията от комари, специалисти от РЗИ Стара Загора ще извършат тази седмица отново проучване с последващо пробонабиране.

От 2012 до сега в периода май – септември на територията на област Стара Загора са извършват мащабни изследвания на водни пространства за наличие на ларви на маларийни комари, както и изследвания на специфични пространства (стари автомобилни гуми, малки плитки водоеми със застояла вода, литотелми, дендротелми, оранжерии с вносен посадъчен материал и пр.) за развитието на тигрови комари.

РЗИ Стара Загора, Дирекция “Надзор на заразните болести” извършва ежегоден мониторинг за установяване на биотопи на маларийни комари, както и наличието на тигрови комари.

Превенция и контрол на ухапванията от комари
Превенцията на ухапванията от кръвосмучещите комари се състои предимно в персоналната употреба на репеленти върху кожата и облеклото.

В зависимост от степента на физическа активност и потене може да се наложи по-честа апликация върху кожата. Отмиването на репелента от дъжд, както и изсъхването му под действието на вятър или висока температура снижават времето на защита.
Замрежване на прозорците на жилищните и работните помещения.

За тигровите комари!
Тигровият комар (Aedes albopictus) е инвазивен, тропичен и субтропичен вид, който е характерен за южните ширини – главно в тропиците на Югоизточна Азия, острови в Тихия и Индийския океан, Китай, Япония и др.

Глобалното затопляне, увеличеният пътнически трафик и търговският обмен са причина за бързото разпространение на този вид насекоми, както и пренасянето му чрез транспортни средства: самолети, кораби, автобуси.
Горещи точки за внос и разпространение са: пристанища, летища, митнически складове, градински центрове, складове с употребявани автомобилни гуми. Този вид е с подчертана екологична пластичност, като има способността за бързо и трайно установяване в новозаселената площ с последващо разширяване на засегнатите терени.

Той е хралупен вид и се среща като синантропен (свързан с човека) хабитат: всякакви съдове за съхранение на вода, чинийки на саксии, консервни кутии, автомобилни гуми, отводнителни канали. Цикълът на развитието му е по-различен от другите комари, яйцата се отлагат поединично над повърхността на водата, устойчиви са на засушаване и студ и се нуждаят само от 0,6 см воден слой, за да се развият. Този вид комар се храни денонощно, като агресивно напада хора, бозайници, птици, земноводни и влечуги.

У нас тигровите комари не пренасят нищо, въпреки широко тиражираната информация, че са преносители на над 22 заболявания. У нас не е доказано засега те да пренасят нещо (по информация на гл.ас. Огнян Миков, специалист по медицинска ентомология от НЦЗПБ)

www.starazagora.utre.bg
view entry ( прегледа: 961 )

ГОТОВО Е НОВОТО РАЗПИСАНИЕ НА АВТОБУСИТЕ ПО ЛИНИИТЕ В ОБЩИНА ПАВЕЛ БАНЯ 
23.9.2014
Разписание на автобусите в община Павел баня
Разписание на автобусите в община Павел баня
От днес влиза в сила подписаният договор между Община Павел баня и новата фирма превозвач "Детелина Дрита" ЕООД. Това съобщиха за Pavelbanya.eu от Общинска администрация.

Новите автобуси ще обслужват транспортната пътна схема на община Павел баня. Остава намалението на цените на билетите от 50% за учащи и пенсионери. От администрацията допълниха също така, че редовната цена на билета за някои от курсовете по изготвения маршрут ще бъде по-ниска от досега плащаната.

Част от автобусите на новия превозвач са с характерна щампа на детелина на корпуса, което ги прави лесно разпознаваеми. Автобусите ще спират на обичайните си места, както досега, за удобство на пътниците.

Публикуваме и маршрутното разписание, предоставено от Общинска администрация - Павел баня.

www.Pavelbanya.eu

view entry ( прегледа: 954 )

Източиха горивото на камионите за сметосъбиране в Павел баня 
23.9.2014
На 22 септември в Районно управление Полиция – Казанлък е получен сигнал за това, че за времето от 19 до 22 септември неизвестно лице е извършило кражба на дизелово гориво от три автомобила за сметосъбиране, паркирани в гараж на ул. „Освобождение” в Павел Баня.

Установено е още, че освен отнетите 190-литра дизелово гориво от два от автомобилите е извършена кражба и на акумулаторните им батерии.
Работата по случая продължава. Образувано е досъдебно производство, съобщават от пресцентъра на Областна дирекция на МВР – Стара Загора.

Kazanlak.com
view entry ( прегледа: 950 )

АВТОБУСЪТ Е "ЗЕЛЕНА ДЕТЕЛИНА" 
22.9.2014
Автобус Детелина-Дрита Павел баня
Автобус Детелина-Дрита Павел баня
От Общинска администрация съобщават, че автобусите на новата фирма-превозвач, която вече обслужва транспортната пътна схема на общината, ще спират на всички досегашни спирки от населените места на общината, както и в град Казанлък.

Новите автобуси имат характерна отличителна черта - щампата на зелена детелина върху корпуса.

От утре започва изпълнение на маршрутното разписание по цялата транспортна схема на общината. Ще бъдат публикувани своевременно часовете на тръгване на автобусите, като те няма да претърпят особени промени от досега познатите.


view entry ( прегледа: 971 )

ВРЕМЕННО РАЗПИСАНИЕ НА АВТОБУСИТЕ 
22.9.2014
От Общинска администрация съобщиха за Pavelbanya.eu, че днес - 22.09. - ще се движи автобус през населените места на общината, като от 15:00 часа той ще тръгне от село Осетеново за град Казанлък. От 15:45ч. от град Павел баня ще пътува автобус за град Казанлък, а в 16:00ч. от село Скобелево за град Казанлък.
От утре се възстановяват началните часове на тръгване на автобусите от населените места на общината, както следва:

- от Казанлък в 06.40ч. за Осетеново през Павел баня;
- от Казанлък в 06.50ч. за Скобелево през Горно Сахране;
- от Казанлък в 07.00ч. и 08.20ч. за Павел баня;

- от Осетеново в 06.30ч. за Казанлък през Павел баня;
- от Скобелево в 06.10ч. за Казанлък през Горно Сахране;
- от Павел баня в 06.25ч. и 07.18ч. за Казанлък;
- от Турия в 07.30ч. за Павел баня;


Остава намалението от 50% за ученици и пенсионери. Съвсем скоро ще публикуваме и пълните маршрутни разписания на автобусите.

По информация на Община Павел баня

view entry ( прегледа: 962 )


<< <Предишна | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | Следваща> >>