Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/index.php on line 31

Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/index.php on line 37

Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/index.php on line 43

Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/index.php on line 49
Добре дошли в ПАВЕЛ БАНЯ – ПРОМОЦИИ, Оферти, Пакети, Лечение, Настаняване, Хранене, Транспорт, Развлечение, Новини – Всичко за Павел баня - Звънецът удари
Павел баня
Звънецът удари 
15.09.2011
И тази година 15-ти септември влетя с гръм и трясък на фона на септемврийските жеги, които до последно държаха децата на Павел баня по плувните комплекси на градчето. И няма как, те стегнаха раниците и с печални усмивки от раздялата с поредното безгрижно лято, се отправиха към училищния двор на Средно общообразователно училище „Христо Ботев”, гр. Павел баня. А то по традиция ги посрещна с обновен вътрешен интериор след освежителните ремонти, които претърпя през последните седмици. Санитарните възли на трите етажа на сградата бяха изцяло възобновени, почти всяка класна стая може да се похвали с частично подобрение, а двата компютърни кабинета се сдобиха с красива мебелировка и персонални системи. Физкултурният салон също ще очаква най-изявените спортисти в часовете по физическо възпитание и спорт с нова, подобрена визия.

Точно в 9.00 часа бе даден стартът на новата учебна година. Ученици, учители, родители и гости се бяха събрали пред паметника на великия поет революционер. Там в трепетно мълчание прозвуча националният химн, бе издигнат и националният трикольор, а ритуалът по посрещането на знамето на училището беше задължителна част от празничната програма.

Кметът на община Павел баня и директорът на училището Ганка Гогова произнесоха приветствени слова. Те пожелаха успех на учениците по нелекия път на образованието, особено на най-малките първокласници, които тази година са 38 на брой. Нови деца има в почти всички класове, коментираха учители, като това е радостна новина, представяща училището като един център на науката с конкурентно ниво в преподаването. Впоследствие децата традиционно преминаха през „шестицата” от венци, символ на положения труд по пътя на прогреса.

И макар слънчевото и все още лятно време да се е настанило трайно, усеща се, че септември постепенно с буквар, тетрадка и учебник ще го замести. А някои от учениците си обещаха, че докато е топло и горещо навън, плувните басейни ще се местата за преговор на уроците, поради предстоящите входни изпитвания.

Дано новата учебна година бъде здрава и ползотворна за учениците и техните всеотдайни учители. Нека знанието бъде водещо в стремежите, защото чрез неговата непобедима сила се покоряват върхове!

Румен Скрински
Интернет Вестник Павел баня

view entry ( прегледа: 784 )

Всички аптеки в Старозагорска област с редовни касови апарати 
14.09.2011
Няма търговски обекти, търгуващи с лекарствени продукти в Старозагорска област, които да не са свързани с НАП. Над 30 са проверените аптеки.

В част от случаите обектите са били, други са продадени на нови собственици, които вече са свързани със системата на НАП, а трети са със сменен предмета на дейност.

Най-лесният начин да се провери дали касовият апарат на дадена аптека е свързана с НАП е да се разгледа внимателно издадената касова бележка. Ако в долния й край има лого, на което са изобразени буквите BG, това означава, че търговецът е изряден и е свързал касовия си апарат с агенцията, обясниха от НАП и препоръчаха, ако липсва подобно изображение, гражданите да сигнализират на данъчните за нередовните аптеки.

Припомняме отново, че законоустановеният срок в наредбата за фискалните устройства изисква търговците на зърно и зърнени култури, регистрирани по ДДС, да осъществят дистанционна връзка с НАП до края на ноември 2011г.
За всички останали търговци регистрирани по ДДС, срокът за свързване на касовите апарати с НАП е 31 март 2012г.

Всеки търговец може да провери дали моделът на притежаваното устройство подлежи на доработка, за да отговори на изискванията на наредбата за фискалните устройства. На интернет страницата на НАП-www.nap.bg, в „Свържете касовите си апарати с НАП", всеки заинтересован може да направи необходимата справка за притежавания от него касов апарат.

Дарик нюз
view entry ( прегледа: 775 )

Откраднаха мотоциклет 
13.09.2011
На 11/12.09.т.г., чрез взломяване на входна врата и срязване на оградна мрежа, е проникнато в частен навес, разположен на ул. «Калчо Калчев» в с. Тъжа, общ. Павел баня, откъдето е извършена кражба на мотоциклет Кавазаки «КХ 250», без регистрация, собственост на 26 годишен казанлъчанин.

Работата по случая продължава от служители на Районно управление «Полиция» - Казанлък.

ОД на МВР
view entry ( прегледа: 806 )

Първото „Хоро в Розовата долина” 
10.09.2011
Днес площада в Павел баня оживя. Повече от три часа фолклорно веселие поддържаше празничното настроение от серията емоции, посветени на 8-ми септември- ден на град и община Павел баня.

За пръв път народните ритми се обединиха в свой празник, наречен „На хоро в Розовата долина”. Той бе организиран от Община Павел баня, читалище „Напред 1903” и фолк- фитнес клуб „Павелбанци” с финансовата подкрепа на община Павел баня.

Фолклорната фиеста, макар и за пръв път провеждана, със сигурност ще се установи като една от ревниво пазените традиции в културния корпус на градчето. Празникът е сам по себе си магнетичен, а тази му колоритност се дължи на изключителното излъчване, с което всяка една от представилите се групи зарази многобройната публика.

11 на брой бяха всички клубове и формации, които участваха. Ритъм и настроение се носеха от Калофер, Стара Загора, Плачковци, Ямбол, Казанлък, Силистра, с. Шейново и Павел баня и огласяха централният площад на домакините.

По регламент всяка танцова група имаше по 10 минути, за да представи своето изпълнение, а в самото начало всички клубове загряваха върху Дунавско хоро. В самия край статутът на първия фолклорен празник предвиждаше и 3-минутна импровизация върху Варненски танц.

Всеки клуб бе подготвил набор от предимно трудни танци, а само на места прозираше познатото и обичано Право хоро. Идеята на организаторите докато една група се изявява пред зрителите, останалите да „загряват” пред сцената, не просто се състоя, а и към замисленото активно се включи и публиката, която след първите 45 минути бе абсолютно настроена за веселие.

И все пак преобладаващите танци на празника бяха Трите пъти, Четворно хоро или по- популярно с песента „Залюбих мамо три моми”, както и Дайчово, което бе определено за традиционно на подобен тип форуми.

В самия край на „На хоро в Розовата долина” всички танцови групи, клубове и състави от цялата страна получиха по една торта, плакети, символични подаръци и грамоти за участие, осигурени както от генералния спонсор, така и от частни дарители.

Идеята на организаторите е традицията на фолклорното шоу да бъде продължена в рамките на празниците, посветени на град и община Павел баня, които ежегодно събират жители, гости и почитатели не само на курортното селище, а и на цялата Розова долина, шепнеща словата за старите времена в своята красота и необятност…

Румен Скрински
Интернет вестник Павел баня

view entry ( прегледа: 831 )

Русофилите се събират край язовир „Копринка” 
10.9.2011
Около 10 000 русофили се очаква да се съберат днес край язовир „Копринка" до Казанлък на традиционния събор на приятелите на Русия.

Срещата се провежда за осми пореден път и тази година е под патронажа на президента на България Георги Първанов.

Организатори на събора са движение „Русофили", Форум „България - Русия", Фондация „Устойчиво развитие за България", община Казанлък със съдействието на Изпълнителна агенция на горите.

Гости на събора са делегация на Република Коми начело с министъра на Националната политика г-жа Галина Габушева, на Руския институт за стратегически изследвания, начело с директора г-н Леонид Решетников, на Съюза на приятелите на България в Русия, начело със зам.-председателя адмирал Лемзенко Кир Георгиевич, както и посланикът на Руската Федерация Н.Пр. г-н Юрий Исаков.

На събора се очаква да присъстват Сергей Станишев, Ивайло Калфин - кандидат за президент от БСП

Приветствен адрес е изпратил Румен Христов - кандидат за президент на СДС.

В събора ежегодно участват повече от 10 000 приятели на Русия от цялата страна. Тук идват българи, работили в Република Коми и на строителни обекти в Русия.

Срещат се приятели, учили в руски учебни заведения или просто приятели на великата страна.
За доброто настроение на присъстващите е организирана литературно - музикална програма с участието на Петя Буюклиева, Венци Мартинов и още много професионални и самодейни състави и изпълнители от България и Русия.

Дарик нюз
view entry ( прегледа: 787 )

Милена Иванова грабна годишната награда на кмета 
8.9.2011
На официална церемония днес, кметът на община Павел баня обяви носителя на годишната си награда.

Тази година с призът е удостоен менидъжърът по развитието на СПА хотел Севтополис Павел баня - Милена Иванова. Отличието се дава за подпомагане развитието на труризма в общината. Наградата не беше получена лично.

Предходни носители през годините са Магдалена Райчева, Николай Райчев, Кольо Кавръков, Събин Събчев.

Тържествата за празника на Павел баня, продължават в събота с Първи фолклорен празник „На хоро в Розовата долина” с участието на клубове за народни хора от цялата страна.

Интернет Вестник
Павел баня

view entry ( прегледа: 797 )

8-ми септември, празник на община Павел баня 
2.9.2011
Веселието и празникът в Павел баня винаги са били неизменна част от всекидневието й, защото те пускат в отпуск рутинните служебни грижи. След серията от приятни емоции, посветени на поредния празник на Розата и Минералната вода 2011, месеците юни, юли и август се превърнаха в арена на традиционните концертни програми на лятната сцена, които изненадват всеки четвъртък приятно жители и гостите на курортния град…

Септември също няма да бъде подминат с лека ръка, защото стартира офанзивата на тържествата посветени на празника на община Павел баня. Програмата е готова, тя следва своя предварително изготвен план, а всяка промяна ще бъде своевременно актуализирана. И както е редно, така и в този график на забавлението се срещат акценти, които не ще ни простят, ако не загатнем за тяхната проява…

Мнозина си спомнят страхотното откриване на „Плувно лято 2011 -та”. Е-е, за съжаление, идва времето и за неговото закриване на 6-ти септември в 12:00 часа на Плажен комплекс на ПРО ЕАД, Павел баня. Преди да се насочите натам обаче, минете през градския парк в 10:00 часа, където пенсионерските клубове на общината ще мерят сили и издръжливост в масовия лекоатлетически крос и колоездене „Златна есен”. Вечерта от 18:00 часа в читалище „Напред”, ще се проведе Осмата традиционна среща на кмета Станимир Радевски на община Павел баня с граждани на общината по случай празника на Павел баня. В 19:30 часа Денят на Съединението и неговата 126-та годишнина ще намерят своето достойно място в тържествата на градчето. На лятната сцена на площад „Освобождение” кметът на общината ще произнесе тържествено слово, а веднага след това започва и празничният концерт на Представителен фолклорен танцов ансамбъл „Детелини” от гр. Павел баня.

В навечерието на същинския празник концерт на Румяна Попова на 7-ми септември от 19:30 часа на лятната сцена ще допринесе за доброто настроение на всички присъстващи.

Тържествена Света литургия, отслужена от Негово Високопреосвещенство Старозагорски Митрополит Галактион ще се състои на 8-ми септември от 9:00 часа в храм „Рождество Богородично”- Храмов Празник на Павел баня, ден на град и община Павел баня. В 11:15 часа на площада ще бъде отслужен водосвет за здраве на жителите и гостите на Павел баня. Ще бъде осветен празничния курбан. Кметът на община Павел баня и официалните гости ще поднесат приветствия по случай празника. След което ще бъде обявен и носителят на Годишната награда на кмета на общината - „Павел баня 2011”.

В съботния ден на 10-ти септември веселието продължава на лятната сцена от 16:30 часа с едно кръшно и пъстроцветно „Хоро в Розовата долина” с участието на клубове за народни хора от цялата страна…

Опитайте от удоволствието на споменатите акценти, но в никакъв случай не забравяйте и останалите мероприятия, включени в богатия културен корпус на предварителната програма. Те със сигурност са част от специфичното допълнение, което ще ви помогне да усетите духа на градчето, съхранило същността си на фолклорен и духовен център.

Румен Скриснки

Програма за празника на община Павел баня.

view entry ( прегледа: 797 )

Завърши традиционния мотосъбор 
28.8.2011

Атрактивно каране, в рамките на традиционния Мотосъбор, организиран от мотоклуб „Змейовете” в партньорство с община Павел баня, се проведе вчера на централния площад от 12.30 часа.

Жители и гости на курортния град, както и любители на високите скорости и адреналина, бяха дошли, за да наблюдават забележителни изпълнения, спиращ дъха фронт баланс и изключително сложни похвати за овладяване на машината на две гуми.

Всеки един от участниците бе попълнил специална декларация, която го допуска до изява, и разполагаше с по пет минути за своя номер пред публика. Самата тя бе екзалтирана от случващото се и набеляза своите фаворити още с пристигането на цялата делегация от мотористи.

Преди самото начало на състезанието от „Змейовете” поднесоха венец на паметника на Цанко Минков - Комитата пред общината. След което шоуто започна.

Близо два часа павелбанци и гости се наслаждаваха на зре;ищното пшредставление и не спираха да подкрепят с викове и аплодисменти своите любимци. Веднага след атрактивното каране на площада, от 15.00 часа се проведе награждаването на най-добрите рокери, като за целта бе сформирано компетентно жури.

Мотосъборът в местността „Разсадника” в Павел баня продължи по-късно вечерта с редица интересни игри, в които бяха раздадени полезни награди между които и аксесоари за моторите.

Концерт на група „Епизод” и група „Кросфайър” събра около импровизираната сцена-камион техните най-верни почитатели, докато други предпочитаха да наблюдават рок-зрелището, настанили се удобно под закритите шатри. Очакванията на организаторите за масов интерес се оправдаха. В рамките на 19:00-23:30 часа тълпи от желаещи да посетят събитието непрекъснато прииждаха.

В Павел баня се превърна в традиция гостуването на мотоклубове от цялата страна седмица преди серията от празници посветени на градския празник.

Видео и текст
Румен Скрински

view entry ( прегледа: 794 )

Кражба от магазин 
26.8.2011
На 24/25.08.т.г., чрез изместване на едно от стъклата с размер 70/30 см. е проникнато в частен магазина в Павел Баня, откъдето е извършена кражба на сумата от 20 лв., черна раница, 4 чифта маратонки, 10 мъжки слипове, 2 детски чанти, 4 транзистора, 2 огнеупорни чаши и сгъваем нож.

Работата по случая продължава от служители на Районно управление «Полиция» - Казанлък.

ОД МВР Стара Загора
view entry ( прегледа: 781 )

В Памет на Стефан Фурнаджиев 
25.8.2011
Джанановата къща в село Габарево, община Павел баня, е едно магнетично място, събрало в себе си духа на старите времена, съхранило историческата памет, ревниво пазещо заветите на предтечите. Именно под шарената сянка на дърветата и окъпания от блясъка на багри и цветове двор, габарци си дават среща винаги, когато има достойни и бележити поводи. Атмосферата в тази свята обител на културата и традицията е достатъчният показател, който събира не само дейците ерудити на селцето, ала и техните гости от град Павел баня. С едно особено чувство на преклонение и смирение пристъпват прага на Джанановата къща, споделят ми те, с очакване и нетърпение за богата програма на домакините…

Привечер на 25 август е. Под хладината на столетните акации, габаревци и гостите им си спомнят за личността Фурнаджиев, за неговата кончина, за неговия достоен и нелек живот.

Соня Фурнаджиева начева първите стихове за баща си, Стефан. Нейната емоция се засилва след всяка дума, излязла из под перото на именития творец. Вълнуващи, топли и остри слова нарушават тишината. Тя спира изведнъж. Уредничката на Джанановата къща, Тотка Бичева, продължава спонтанното дело и следват посвещения на Йорданка Трополова към Фурнаджиев.

Във свое интервю той споделя за обикновеността, която живее с и около него. Подарява ни своята гледна точка за състоянието на света и заключва- „той е единно цяло”. Не счита себе си за велик човек, а за такъв, усетил хармонията на душата- най-съкровеното и неопетнено богатство, с което се ражда, и което трябва да брани индивидът. Така възприема себе си, такова отражение са и стиховете му.

Кольо Пъдев споделя на малцината, дошли да почетат петата годишнина от смъртта на поета, за неговите случки и преживявания с Фурнаджиев. С болка и печал заключва - „а можеше и още да поживее, поне още малко”…


Доктор Димитър Няголов, кратък и трогателен, призова всички приятели, близки и онези хора, които четат и препрочитат словото на твореца, да съдействат за издаването на един цялостен том със произведенията на Фурнаджиев…

Тръгваме си от святото място, а поетът на черно-бялата стара снимка сякаш ни маха с ръката си, сякаш ни дарява с последния си стих:

- Слънце.
стърнище прегоряло,
земята суха- уста на мъртвец!...
Стефан Михалев Фурнаджиев е роден на 02.10.1935 г. в с.Габарево. Завършва Икономически институт в гр. Варна и е работил като икономист в "Пътно управление" в гр.Габрово. Завръща се в родното Габарево, където запълва белите листи със своите потически хрумвания. В творчеството на Стефан Фурнаджиев с особено висока стойност се отличават стиховете посветени на живота и делото на Васил Левски, любовта и синовния дълг към Отечеството.

Автор е на стихосбирките:"Фамилно евангелие","Паша за вълци","Скок от високо","Заклинание","Високо бесило","Ваденки от галактиката" и "Бащино огнище".

Член на Съюза на българските писатели и Общобългарски комитет "Васил Левски" и председател на учредения от него в Габарево местен комитет "Васил Левски".

Умира,след тежко боледуване,на 26.08.2006 г.


Румен Скрински
view entry ( прегледа: 762 )


<< <Предишна | 143 | 144 | 145 | 146 | 147 | 148 | 149 | 150 | 151 | 152 | Следваща> >>