Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/index.php on line 31

Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/index.php on line 37

Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/index.php on line 43

Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/index.php on line 49
Добре дошли в ПАВЕЛ БАНЯ – ПРОМОЦИИ, Оферти, Пакети, Лечение, Настаняване, Хранене, Транспорт, Развлечение, Новини – Всичко за Павел баня - Организира се първият празник на малината и меда
Павел баня
Организира се първият празник на малината и меда 
1.7.2014
На 2. август 2014 година в местността „Аязмото” над ВЕЦ Тъжа, община Павел баня, ще бъде отбелязан първият празник на малината и меда. Организатори на предстоящата поява са представителите на местния инициативен комитет, със съдействието на кметство село Тъжа.

Гости на предстоящата инициатива, която ще започне в 11:00 часа ще бъдат музикантите и танцьорите от фолклорна формация "Български ритми" - Казанлък. За своите гости организаторите споделиха, че са подготвили и доста изненади и допълниха, че всеки един от тях ще бъде посрещнат подобаващо с току-що приготвена палачинка с мед или сладко от малини.

Организаторите на празника уточниха, че идеята за него се заражда преди няколко години, когато в землището на село Тъжа са засети първите 40 декара с малинови насаждения, а само няколко години след това насажденията вече са над 300 декара.

По информация на Община Павел баня
view entry ( прегледа: 992 )

Свършиха парите на НОИ за санаториумите 
31.7.2014
Удостоверения ще се издават до 29 август

Поради изчерпване на предвидените средства, НОИ ще прекрати програмата за профилактика и рехабилитация за тази година, информираха от осигурителния институт.

Териториалните поделения на НОИ ще издават удостоверения за профилактика и рехабилитация до 29 август т.г. включително. Последната дата, когато хората могат да постъпват в санаториумите, е 12 септември.

Тази година програмата за профилактика и рехабилитация стартира на 31 март и за нейното финансиране бяха предвидени 15 362 329 лв. До момента от нея са се възползвали 26 000 души.

faktor.bg
view entry ( прегледа: 969 )

Първа копка за изграждане на Регионален център за управление на отпадъците 
30.7.2014
Министър Анастасов присъства на първа копка за изграждането на Регионален център за управление на отпадъците - Стара Загора, който се изгражда по договор за 52 милиона лева и се осъществява по проект на ОП „Околна среда".Бенефициент е община Стара Загора, а партньори са 12 общини от областта. Проектът премина през доста затруднения - съдебни спорове относно Оценката за въздействие върху околната среда и проекта за Подробен устройствен план, които бяха обжалвани на няколко инстанции, но в крайна сметка общината спечели делата.

Въпреки това, десетина жители на старозагорското село Ракитница, в чието землище ще се строи Депото, отново излязоха на протест срещу изграждането му. „Първите къщи са на 890 метра, но вие знаете, че Наредба №7, която регулираше отстоянието бъде около 2-3 километра, беше отменена. Долният край на депото ще стигне до нивите, с чиято продукция се хранят хората от селото", обясни Генчо Иванов, който от години е председател на Инициативен комитет срещу строежа на депото край Ракитница. Според жителите боклуците са заплаха за чистотата на водата и почвата в района, застрашават и здравето на хората.

Чрез реализацията на проекта се цели намаляване на замърсяването на околната среда в общините от региона на Стара Загора, категоричен е кметът Живко Тодоров. Той припомни, че от години община Стара Загора плаща отчисления към МОСВ заради липсата на депо. "Ще се постигне увеличаване на разделното събиране на битовите отпадъци и тяхното рециклиране, ще се въведе ефективна и екологосъобразна система за съвременно управление на отпадъците в региона. Когато съоръжението бъде изградено жителите на Ракитница сами ще се убедят, че няма никаква опасност".

„Тази регионална система за управление на отпадъците в Стара Загора ще подобри услугите за събиране, транспортиране и обезвреждане на битовите отпадъци. Чрез изграждането на съоръжението ще спрем да говорим за отпадъците като боклук, а ще започнем да ги приравняваме на ресурси", посочи и министърът в оставка Станислав Анастасов.

ДЗЗД „Иринополис" гр. София, който включва 4 фирми с опит в строителството на депа за отпадъци, ще строи това край Стара Загора. Дейностите по изпълнението трябва да приключат до месец юли 2015 година. Сегашното градско сметище „Мандра баир" ще бъде ликвидирано.

„Изграждането на регионален център за управление на отпадъците" е Обект 1 от проекта „Изграждане на регионална система за управление на отпадъците в регион Стара Загора" . Той се осъществява по договор за безвъзмездна финансова помощ по оперативна програма „Околна среда 2007 - 2013 г."
Стойност на проекта: 52 017 747,21 лв.
Европейско съфинансиране: 42 004 330,87 лв.
Национално съфинансиране: 7 412 528,98 лв.
Собствено съфинансиране: 2 600 887,36 лв.

Стойността на договора за изграждането на Регионален център за управление на отпадъците е 32,5 млн.лв. с ДДС и включва като подобекти Регионално депо за неопасни отпадъци, Общински център за рециклиране и Инсталация за сепариране и закрито компостиране.

Дарик нюз
view entry ( прегледа: 979 )

Приключи съвместният проект на УНИЦЕФ и Община Павел баня 
29.7.2014
Приключи програмата „Работилница за родители-да пораснем заедно“, която е част от съвместния проект на УНИЦЕФ и Община Павел баня. Инициативата бе предназначена за родители на деца – от 0 до 4 години и имаше за цел да предостави на участващите в тематичните работилници знания, умения и нагласи, които да укрепят техния капацитет да се справят с изискванията на средата и да отговорят на нуждите на детето в интелектуално, социално, емоционално и физическо отношение.

В продължение на три месеца родители от Павел баня, съвместно с двама обучаващи, проведоха 12 тематично свързани сесии, всяка от които с продължителност от два часа. По време на срещите си участниците споделяха проблеми, добри практики, обсъждаха нови насоки в отношенията между родител и дете, както и трудностите и вариантите за преодоляването на възникнали проблеми при възпитанието на подрастващите.

След приключването на програмата всеки един от родителите оцени положително участието си в нея и сподели, че е научил и открил много нови неща не само за своето дете, но и за себе си.

Представителите на УНИЦЕФ заявиха от своя страна, че са готови да подпомогнат реализирането на още такива инициативи в Община Павел баня, стига родителите да споделят необходимостта от случването им, както и да заяват своето желание за участие в тях.

По информация на Община Павел баня

view entry ( прегледа: 906 )

Община Павел баня подготвя интерактивно представяне на региона 
26.7.2014
На 31. юли 2014 година от 19.30 часа на централния площад в град Павел баня ще се състои интерактивно представяне на региона. Инициативата е организирана от Община Павел баня и Туристическия информационен център в града. На събитието са поканени да присъстват всички жители и гости на общината.

Основната идея на проявата е да се популяризират възможностите за лечение и почивка, които се предлагат на територията на общината. Ще стане дума също така за балнеологията и минералната вода в курорта, както и за местата за настаняване. Ще бъдат презентирани също така и възможностите за прекарване на свободното време, за което ще бъдат предложени различни типове туристически маршрути, културно-исторически забележителности в региона, както и културната програма на Общината – празници, фестивали, чествания и пр.

Активният летен туристически сезон е времето, в което Павел баня се радва на много летовници от страната и чужбина, ето защо инициативата цели да разшири представите на жителите и гостите на града за туризъм, балнеолечение, почивка и забавления.

Румен Скрински
view entry ( прегледа: 973 )

Читалището в Павел баня организира "Приказен свят" 
26.7.2014
Читалище "Напред - 1903", град Павел баня, със съдействието на Туристическия информационен център в курорта, организира издание на традиционната лятна читалня под наслов "Приказен свят".
Талантливи ученици ще се превъплътят в познати и обичани герои от класически детски приказки. Проявата ще се състои на 29. юли от 10.30 часа пред паметника "Майка" на централния площад в Павел баня.
Заповядайте!

Читалище "Напред - 1903" Павел баня
view entry ( прегледа: 954 )

Ваятелят на Кирил и Методий се ражда преди 108 г. в Търничене 
24.7.2014
Авторът на първия у нас паметник на светите братя Кирил и Методий, Иван Топалов, се ражда през 1906 г. на 23 юли в павелбанското село Търничене.

Паметникът поставят през 1933 г. в двора на днешната Хуманитарна гимназия, а „в основата на идеята на Топалов стои обобщеният израз на популярната иконографска схема, чиято пластична разработка той иска да внуши-от една страна святостта на образите, а от друга-историческата сила на духовната им мисия” /доц.Марин Добрев/.

Същата година на Иван Топалов е възложено и изработването на бюста на композитора Емануил Манолов, който е поставен на „Тюлбето”. В края на 1933 г. Топалов е изгонен по политически причини от Казанлък, където преподава в Педагогическото училище и е приятел с Чудомир.

Заминава за Пловдив и свързва живота си с Града на тепетата, той и първият председател на гилдията на художниците там.

Създава още много скулптурни образи: на Захари Стоянов, Христо Ботев, Златю Бояджиев, Петко Стайнов и други.

През 1982 г. е последната му ретроспективна експозиция в Казанлък, седем години преди да почине.

ПРЕСС ТВ Казанлък
view entry ( прегледа: 891 )

Намалял е броят нощуващите туристи в областта, скочила цената на леглото 
24.7.2014
През май 2014 г. в област Стара Загора са функционирали 53 места за настаняване с над 10 легла – хотели, мотели, хижи и други места за краткосрочно настаняване. Броят на стаите в тях е 1 815, а на леглата – 3 430. В сравнение с май 2013 г. общият брой на местата за настаняване намалява с 3.6%, а на леглата в тях – с 5.2%. Данните предостави на Пресс тв Териториалното статистическо бюро.

Общият брой на нощувките във всички места за настаняване, регистрирани през май 2014 г., е 30 742, или с 4.2% повече в сравнение със същия месец на предходната година, като увеличение на нощувките (с 9.2%) се наблюдава в местата за настаняване с 1 и 2 звезди, докато в останалите места за настаняване (с 3 и повече звезди) се наблюдава намаление на нощувките с 3.3%.

През май 2014 г. в местата за настаняване с 3, 4 и 5 звезди са реализирани 87.0% от общия брой нощувки на чужди граждани и 28.1% – на българи, докато в останалите места за настаняване (с 1 и 2 звезди) те са съответно 13.0 и 71.9%.

Пренощувалите лица в местата за настаняване в област Стара Загора през май 2014 г. намаляват с 5.2% в сравнение със същия месец на 2013 г. и достигат 10 644. От всички пренощували лица 79.9% са българи, като по-голямата част от тях (54.7%) са нощували в места за настаняване с 3 и повече звезди и са реализирали средно по 1.6 нощувки. Пренощувалите чужденци са 2 136, като 90.4% от тях са нощували в местата за настаняване с 3, 4 и 5 звезди и са реализирали средно по 2.2 нощувки.

Общата заетост на леглата в местата за настаняване през май 2014 г. е 30.5%, като тя е по-висока в местата за настаняване с 1 и 2 звезди (35.3%), в сравнение със заетостта в местата за настаняване с 3 и повече звезди (24.7%). В сравнение със същия месец на предходната година се наблюдава увеличение в общата заетост на леглата с 2.4 процентни пункта, като при местата за настаняване с 1 и 2 звезди увеличението на заетостта e с 3.4 процентни пункта, а при тези с 3 и повече звезди – с 0.7 процентни пункта.

Приходите от нощувки през май 2014 г. достигат 1 166 750 лв., или със 7.6% повече в сравнение с май 2013 година. Регистрирано е увеличение както в приходите от български граждани – с 5.7%, така и от чужди граждани – с 12.7%.

От 2012 г. статистическото изследване на дейността на местата за настаняване се провежда месечно в съответствие с Регламент № 692/2011 на Европейския парламент и на Съвета относно европейската статистика на туризма и Регламент № 1051/2011 на Европейската комисия за прилагане на Регламент № 692/2011 на Европейския парламент и на Съвета относно европейската статистика на туризма по отношение на структурата на отчетите за качество и предаване на данните.

В наблюдението се включват категоризираните хотели, къмпинги и други места за краткосрочно настаняване с над 10 легла, функционирали през съответния отчетен период.

В показателя други места за краткосрочно настаняване са обхванати вилни и туристически селища, хостели, къщи за гости, бунгала, почивни домове, хижи, частни квартири и апартаменти и други места за краткосрочно настаняване.

Легладенонощия в експлоатация е максималният капацитет на разкритите легла за всеки ден от отчетния месец.

В приходите от нощувки в местата за настаняване са включени сумите, заплатени от гостите, без стойността на допълнителните услуги.

ПРЕССТВ Казанлък

view entry ( прегледа: 929 )

Подготвя се тазгодишното издание на фестивала "Културата на моя етнос" 
23.7.2014
Стартира подготовката на етно фестивала „Културата на моя етнос”. Организатори на проявата са народно читалище „Светлина 1905” село Горно Сахране, кметство село Горно Сахране, с финансовата подкрепа на Община Павел баня.

Двудневният фестивал, който тази година ще се проведе на 6-ти и 7-ми септември на откритата сцена на централния площад в село Горно Сахране цели да съхрани, развие и популяризира, да предаде на поколенията фолклорната палитра на различните етноси, живеещи в мирно съжителство на територията на Република България.

В предстоящата етно проява могат да вземат участие певчески групи, танцови състави и индивидуални изпълнители, разделени в три възрастови групи за автентичен и обработен фолклор. Заявки за участие в петия етно фестивал „Културата на моя етнос” – 2014 се приемат в читалището в село Горно Сахране, а формулярите за тях могат да бъдат изтеглени от сайта на община Павел баня.

Община Павел баня
view entry ( прегледа: 964 )

Змейовете се стягат за събор в Павел баня 
22.7.2014
Традиционният мотосъбор на павелбанския мотоклуб "Змейовете" ще се проведе на 15,16 и 17 август тази година. Мястото на срещата на момчетата с железни коне е на обичайното място, където се е провеждал и до сега всяка година, известно на павелбанци като местността "Разсадника".
Организаторите на мотосъбора обещават тази година да има много изненади, забавления и игри за присъстващите. Също така обещават една много гореща съботна вечер, но жегата от нея ще могат да усетят само онези, които останат будни до полунощ и се отдадат на гостоприемството на момчетата от мото клуб "Змейовете".

Организаторите предвиждат също така да проведат и традиционната почетна обиколка на курортния град точно в 12:00 часа на обяд, в съботата по улиците на Павел баня. Те информира още, че тази година няма да има атрактивно каране на мотори, с което обикновено се слага край на почетната обиколка. Този път, веднага след края й, колоната ще тръгне към гробищния парк на село Енина. Там момчетата от мото клуб "Змейовете" и техните приятели на железни коне ще отдадат почит на загиналия преди година техен приятел Марин Попов. 32-годишният Марин си отиде от този свят преди година, след като пиян шофьор на товарен автомобил го блъсна в областния град Стара Загора.

В знак на траур момчетата от мото клуб "Змейовете" миналата година отмениха националния мотосъбор в Павел Баня, който бе организиран основно от Марин.

В последния му земен път Марин беше изпратен от тъжния рев на над 400 мотористи от Казанлък, Павел баня, Стара Загора и други части на България. Марин Попов с други рокери от региона от дълги години е работил и помагал в каузата за безопасност на пътя и многократно се е включвал в различни кампании организирани от органите на реда за спиране на войната по пътищата.

"Курбан за здраве ще бъде раздаден в рамките на мотосъбора тази година", съобщиха организаторите от мото клуб "Змейовете".
Те уточниха още, че не биха се справили с реализацията на събора без съдействието на Община Павел баня.

По време на мотосъбора за високото напрежение и горещото настроение ще забиват момчетата от казанлъшката рок банда "River of Flames", също така на павелбанска сцена ще забият и момчетата от пловдивската "Wild Horses". От морската перла Варна ще вдигнат градуса на настроението "Addicted To", както и пазарджишката банда "Rocka Rolla".

Входът за мотосъбора ще е само пет лева, съобщиха организаторите.
В курортния град Павел баня за мотосъбора от 15 до 17 август се очаква да пристигнат над 1000 мотористи от цяла България.

Яница Станчева
view entry ( прегледа: 969 )


<< <Предишна | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | Следваща> >>