Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/index.php on line 31

Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/index.php on line 37

Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/index.php on line 43

Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/index.php on line 49
Добре дошли в ПАВЕЛ БАНЯ – ПРОМОЦИИ, Оферти, Пакети, Лечение, Настаняване, Хранене, Транспорт, Развлечение, Новини – Всичко за Павел баня - Стаи за гости "При шейха" отвориха врати в Павел баня
Павел баня
Стаи за гости "При шейха" отвориха врати в Павел баня 
24.7.2017
Стаи за гости "При шейха" отвориха врати в Павел баня тези дни. Мястото за настаняване се намира на централната улица в Павел баня и е току що завършено от строеж.

"При шейха" предлагат двойни и тройни стаи със самостоятелен санитарен възел и всики удобства - климатик, кабелна телевизия, веранда, кът за хранене. Цените са по 15лв. на човек на вечер.

"При шейха" е закачка с образа на собственика, който той изпълнява на кукерския празник в Павел баня.

Повече информация...
view entry ( прегледа: 1900 )

Oткриха Православна библиотека в Павел баня 
23.7.2017
Днес в Павел баня се откри Православна библиотека. Книгите се помещават на етажерка в параклис "Света Петка" - Павел баня. Библиотеката съдържа десетки Православни книги на български и на руски език от различни издателства, включително българския манастир в Атон, Калоферския манастир, Видинска митрополия и др.

Инициативата е осъществена от Събин и Петя Събчеви и младежите от Pavelbanya.eu.

"Радваме се, че допринасме за гостите и жителите на града ни" споделя Петя Събчева.

Всеки човек може свободно да вземе кинга и да я прочете. Като се разчита на добродетелта на самите хора да върнат кнгите в параклиса.

view entry ( прегледа: 1925 )

Почина отец Иван Тотунов 
20.7.2017
На 80-годишна възраст почина отец Иван Тотунов.

Той бе дългогодишен свещеник в храм "Рождество Богородично" в Павел баня и служи в църквата почти до самия край на земния си път!

От 14 октомври 1968 г. отец Иван отговаряше за храм „Рождество Богородично”- Павел баня.

Свещеноиконом Иван Тотунов бе дългогодишен член на читалищното настоятелство на читалище „Напред - 1903”. Певец и в хор "Тодор Мазаров".

Вечна му памет!
view entry ( прегледа: 1877 )

Идеологията и делото на Васил Левски са били реална заплаха за статуквото на Балканите 
17.7.2017
Интервю с Благой Емануилов: Революционната идеология и дело на Васил Левски са били реална заплаха за статуквото на Балканите през втората половина на XIX век

- Г-н Емануилов, известен сте с умението да се ровите и разбулвате загадки, които дълго време са оставали неразрешими. Какви факти и събития от живота и дейността на Апостола провокираха следователския ви нюх и желанието да предложите своя гледна точка и своя истина за тях?

- Васил Левски безспорно е най-обичаният български национален герой. Интересът към него и делото му не само не стихва, но се възпроизвежда във всяко ново поколение. Това явление е особено ярко в родния му град Карлово, където дълги години работих като следовател. У мен също се породи желание да издиря и да прочета всичко, написано и издадено за Левски. Но със задълбочаването в тази литература в съзнанието ми се натрупваха все повече съмнения, разочарования и много въпроси. Защото наред със сериозните изследвания на авторитетни историци и художествени интерпретации на писатели, се натъкнах и на произведения, съдържащи много измислици, непотвърдени слухове, безотговорни и разминаващи се писания, твърдения, лишени от логика и изпълнени с противоречия и дори на откровени фалшификации. Донякъде това е обяснимо, като се има предвид конспиративния характер на дейността, свързана със създаването на местни тайни революционни комитети на българска територия. Затова, опирайки се на подходи и методики от дългогодишната си професионална практика на следовател, се опитах да се добера до някои истини и да изложа в книгите си обяснение поне за основни загадки и неизяснени досега обстоятелства, свързани със залавянето и гибелта на Васил Левски.

- В последната ви книга изключителен интерес представляват две тези: първата – че идеята и практиката на Левски за създаване на вътрешна революционна организация застрашават не само Османската империя, но в периода 1860-80 г. те не са в интерес и на Великите сили. И втората: че като последица от това Левски още от началото на дейността си е в полезрението на няколко тайни шпионски централи. Бихте ли споделили подробности с нашите читатели?

- Преобладаващата част от авторите на книги, посветени на Левски, изхождат от презумцията, че неговата революционна дейност засяга само Османската империя и България. Но всъщност, тази дейност има пряко отношение към геополитическата ситуация и интересите на Великите сили към Балканския полуостров и по-специално – към решаването на тъй наречения „Източен въпрос“. А той има доминиращо положение във външната политика и на Запада, и на Изтока. От едната му страна стоят Англия, Франция и Австрия (Австро-Унгария), от другата – Русия, а по средата е Турция, с Цариград и двата стратегически пролива Босфора и Дарданелите. Макар и ръководени от различни цели и мотиви, през 60-те години на 19 век и едните, и другите, и третите са единодушни в едно – че е необходимо да се запази на всяка цена статуквото на Балканите.

И точно тогава се появява личността на Васил Левски с неговото прозрение, че освобождението на България трябва да бъде дело на самите българи чрез създаването на мощна вътрешна революционна организация. Това прозрение е изстрадано и произтича от личното му участие в неуспешните опити на легиите на Раковски в Сърбия и четите на Панайот Хитов, Хаджи Димитър и Стефан Караджа в България да „внесат“ национално-освободителна революция отвън. Но избухването на такава революция в България би разрушило така желаното и ревниво крепено статукво на Балканския полуостров.
Русия, която се отнася със симпатия и съпричастие към българските пориви и надежди за свобода, не е готова да ги поощри и подкрепи, защото е победена и разгромена от турците в Кримската война. Тоест, предприемането на нова война в помощ на въстаналия български народ в онзи момент не е в неин интерес и тя предпочита бунтарските намерения и действия на местното население да бъдат наблюдавани и „дозирани“. Една успешна революция в България не устройва нито Англия, нито Австро-Унгария. Това би означавало възраждането на голяма и свободна славянска държава, чрез която ще се засили влиянието на Русия на Балканите и достъпът й до Босфора, Дарданелите и Средиземноморието. Но най-пряко заплашена е Турция, която след приемането на реформаторските укази Гюлханскияхатишериф (1839 г.) и Хатихумаюнът (1856 г.) на султан Абдул Меджид – живее с мисълта, че е дала някакви права и свободи на поробената рая и очаква от нея да се „кротне“.
Затова са обясними бързите мерки, предприети и от Турция, и от Русия, Англия и Австро-Унгария да поставят под контрол Българския таен революционен комитет в Румъния, вътрешната революционна мрежа в България и нейния вдъхновител и организатор „баш комитата“ Левски. За целта в началото на 1867 г. европейските тайни служби създават в Цариград австро-унгарски шпионски център, с участието на Англия, Франция и Австрия, в който са завербувани местни турци и българи. Дори в революционните среди са внедрени успешно агенти на тайните служби, а в Румъния се ползват шпиони от средите на полската емиграция. С подобна задача е ангажирана и турската полиция. Що се отнася до Русия, чрез своя вицеконсул Найден Геров в Пловдив, с когото Левски поддържа тесни връзки, и руския посланик в Цариград граф Игнатиев, императорският дворец е редовно информиран за дейността на Апостола…

... Цялата статия - сп. Дипломатически спектър ...

Йорданка Трополова, сп. Дипломатически спектър

view entry ( прегледа: 2057 )

Рокери се венчаха на мотосъбора в Павел баня 
25.6.2017
Менделсон в рок вариант! „Да" пред приятели от цяла България, под мощния рев на мотори и пред закона си казаха двама рокери. Това се случи по време на мотосъбора „Змейовете” в Павел баня в събота вечерта.

Първият тост беше с бира, а първата брачна целувка, вместо след виковете „Горчиво", бе сред шума на моторите.

Гостите пожелаха на младоженците Камелия и Николай щастлив семеен живот и дълги години на моторите.

Още за вълнуващото събитие вижте във видеото

Nova.bg

view entry ( прегледа: 1808 )

ЮНЕСКО одобри „Централен Балкан“ за биосферен резерват 
21.6.2017
ЮНЕСКО одобри обявяването на „Централен Балкан“, „Червената стена“, „Сребърна“ и „Узунбуджак“ за биосферни резервати. Решението е взето на 29-та сесия на Междуправителствения координационен съвет по Програмата „Човекът и биосферата“, състояла се в Париж от 12 до 15 юни. Така Съветът потвърди, че четирите биосферни резервата отговарят на изискванията и принципите на Севилската стратегия.

Номинирането на Национален парк „Централен Балкан“ за биосферен резерват от нов тип бе подкрепено от общините в крайпарковата територия – Троян, Севлиево, Павел баня, Карлово и Антон. Подкрепата им показа, че местните общности и отговорните държавни институции в тези общини разбират предимствата на залегналата в Севилската стратегия концепция за съвременните биосферни резервати като инструмент за устойчиво развитие на регионите, основаващо се на чиста и съхранена природа и на производството и предлагането на сертифицирани местни продукти и регионални марки с висока добавена стойност.

В продължение на почти 40 години - от 1977 г., резерватите „Боатин“, „Царичина“, „Стенето“ и „Джендема“ в Национален парк „Централен Балкан“ изпълняват „консервационна“ и „логистична“ функция за опазването на биологичното разнообразие - генетични ресурси, видове и екосистеми, осигуряват условия за научни изследвания, мониторинг и образование. През годините концепцията за биосферните резервати се развива съобразно съвременните предизвикателства. Постепенно на преден план излиза човекът и взаимодействието му с природата. Първоначалната функция на биосферните резервати се е надградила – и от чисто „консервационна“ и „научна“ е преминала и към „функция на развитието“, ориентирана към устойчивото ползване на природните ресурси.

Ефективното управление на биосферните резервати предполага участие на заинтересованите страни, за постигане на устойчив баланс между опазването на биоразнообразието, икономическото развитие и съхраняването на културното наследство и справедливата подялба на ползите от управлението на територията.

Парковата дирекция посреща решението на ЮНЕСКО „Централен Балкан“ да бъде одобрен за биосферен резерват и включен в световната мрежа на биосферните резервати, като още един знак на международно признание, че защитената територия се управлява по целесъобразен и устойчив начин, съгласно националното законодателство и в съответствие с общоприетите принципи за добро управление.

Цветана ГЕОРГИЕВА, Марица.бг
view entry ( прегледа: 1867 )

"Змейовете" стягат поредния мотосъбор 
18.6.2017
И тази година мотоклуб "Змейовете" оргнаизра национален събор. Той ще се проведе в дните от 23 до 25 юни край Павел баня.
view entry ( прегледа: 1842 )

Решават за изгражденето на паметникк на Княз Павел в Павел баня 
28.6.2017
Велик княз Павел Александрович Публикувано в Pavelbanya.eu
Велик княз Павел Александрович
Паметник на великия княз Павел Александрович Романов да бъде изграден в Павел баня, предлага на Общинския съвет кметът Станимир Радевски. Местните старейшини трябва да гласуват предложението на предстоящата сесия на 29 юни.

Според Радевски, паметникът на велкия княз Павел Александрович Романов, трябва да бъде изграден в централния парк на курортния град. Проектът е инициатива на Общината и граждани. Според кмета, изграждането на паметника е акт на почит пред делото му и преклонение пред паметта на основателите на селището.

Като основен исторически източник за връзката на княза с Павел баня се сочи ръкописът на първия свещеник в новото село Павел-протоиерей Савва Иванов. В него той пише: „направихме на новото село Павел, което е кръстено на Свети апостол Павел и на най-малкия син на нашия освободител- Н.Вел. Всерусийският император АлександърII-Велик княз Павел”. Оригиналът на документа се пази в историческия музей „Искра” в Казанлък.

Предвижда се паметникът да бъде изграден върху кръглия фонтан в парка. Фигурата на княза ще бъде излята от бронз или изваяна от мрамор, в цял ръст с височина 3 метра. Ще има и пиедестал с височина около 1.5 метра.
kz7.bg
view entry ( прегледа: 1770 )

Стартира прием на заявления за обучения на заети лица по ОП РЧР 2014-2020 
15.6.2017
От 15.06.2017 г. Агенцията по заетостта стартира прием на заявления по проект „Ваучери за заети лица”, съфинансиран от Европейския социален фонд на Европейския съюз чрез Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020. Право да подават заявления имат заети лица, които са на трудов договор в предприятия извън държавната администрация и имат средна или по-ниска степен на образование.

Операцията ще предостави възможност на заетите да придобият нови или да разширят знанията и уменията си чрез придобиване на квалификация и ключови компетенции. По този начин тези лица ще повишат адекватността на своите умения спрямо актуалните нужди от страна на бизнеса. Общият размер на безвъзмездната финансова помощ по настоящата процедура е 50 млн. лв.

Желаещите да участват в проекта ще имат възможност да преминат професионално обучение и/или обучение за придобиване на ключова компетентност с ваучери съгласно ПМС № 280/2015 г. Обучението по ключова компетентност може да бъде общуване на чужди езици – КК 2 или дигитална компетентност – КК 4. Безвъзмездното финансиране по проекта е в размер на 85% от стойността на ваучера, а останалите 15% се доплащат от обучаваното лице.

За целите на проекта е разработена услуга, даваща възможност на заетите лица да подават своето заявление по електронен път, без да е необходимо да посещават бюрата по труда, само в работни дни между 8.30 и 17.00 часа.

Заявления ще се приемат и на хартиен носител, лично във всички Дирекции „Бюра по труда” в страната.

Срокът за прием на заявления е до изчерпване на финансовия ресурс по проекта. Очакванията са, че с планираните средства около 54 хиляди души ще могат да повишават квалификацията си.

Бюро по труда - Павел баня
view entry ( прегледа: 1785 )

Празник на Розата иминераланта вода Павел баня - 2017 
Галерия от Празник на Розата иминераланта вода Павел баня - 2017


Снимки: Виктория Рачева, Ивайло Илиев, Недялко Несторов
view entry ( прегледа: 1742 )


<< <Предишна | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | Следваща> >>