Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/index.php on line 31

Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/index.php on line 37

Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/index.php on line 43

Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/index.php on line 49
Добре дошли в ПАВЕЛ БАНЯ – ПРОМОЦИИ, Оферти, Пакети, Лечение, Настаняване, Хранене, Транспорт, Развлечение, Новини – Всичко за Павел баня - Войната и мира – през погледа на един ветеран
Павел баня
Войната и мира – през погледа на един ветеран 
9.5.2015


По повод Деня на Европа Ви срещаме с една емблематична личност от Павел баня - 97-годишния ветеран от Втората световна война, Христо Хиджов.
Недялко Несторов и Йорданка Трополова разказват с видеоинтервю и кратък очерк за живота на този достоен българин.


Всяко населено място си има емблематични хора, които са част от специфичния му човешки колорит. Една от тези личности в Павел баня е Христо Николов Хиджов. Бай Христо, както всички го наричат тук, е забележителен с две неща – първото, че е най-възрастният жител на града – през декември ще започне 98 години, а второто, че на територията на общината е от малцината живи ветерани от Втората световна война и единственият от Павел баня. Навечерието на 9-ти май – 70 годишнината от края на войната и победата над фашизма беше хубав повод заедно с мениджъра на сайта Pavelbanya.eu – Недялко Несторов да засвидетелстваме почитта си към бай Христо, като заснемем клип с него, да чуем някои от спомените му за войната и посланията му към младите хора на България. Но нека опиша накратко нелекия житейски път на този скромен българин. Роден е на 23.12.1918 г. в с. Кремен, Гоцеделчевско, сега в Благоевградска област. Отбива военната си служба, жени се и като всеки млад мъж мечтае да свърти дом и отгледа челяд. Но сякаш най-хубавите му години са орисани да минат под тъмния облак на войната. Зачислен е към 39 пехотен Солунски полк и от 1941 г. започват да го призовават в запасните военни части. „Много съм теглил, стотици километри съм извървял с пехотата – припомня си бай Христо. – Три-четири пъти съм ходил запас – една година в Лесковац – Сърбия, пет месеца в Скопие – Македония, една година в с. Мамарчево на турската граница. Тъкмо се прибрах и пак ме викат в Гоце Делчев и ни пращат на Орфанския залив в Егейско море, където се очакваше германците да направят десант. Останахме там няколко месеца, но се получи заповед да ни изтеглят. Девети септември 1944 г. ни завари в Хисаря. Зачислиха полка ни в състава на Седма пехотна Рилска дивизия с командир подполковник Евлоги Георгиев. От там направо ни пратиха на фронта да гоним германците!”
Всъщност бай Христо е взел участие само в Първата фаза на заключителния етап на войната, когато българската войска преминава под оперативното командване на Трети Украински фронт с главнокомандващ маршал Фьодор Толбухин. Тази фаза трае сравнително кратко – от средата на септември до края на ноември 1944 г., но има огромно значение за по-бързото изтласкване на военните части на Третия райх от територията на Балканските държави. Бойците влизат в ожесточени сражения с отстъпващите части на германската армия при Крива Паланка, Стражин, Страцин, Драва и Куманово. Най-ярък спомен бай Христо пази от първото си бойно кръщение: „Беше вечер, на една височина „Китка” започна битката. Те стрелят и ние стреляме. Имаше много ранени и убити германци. Ами какво да ти кажа – война!” Той участва с частта си и в т. н. „Нишка операция”, когато Втора армия под командването на генерал-майор Кирил Станчев се сражава с елитната СС дивизия „Принц Ойген” с помощта на две авио дивизии от 17-та въздушна армия на Трети Украински фронт. Боевете са жестоки, но немците са разгромени и важния стратегически пътен възел гр. Ниш е освободен. „Раняван ли си, имаш ли някакви бойни отличия, ордени?” – питам бай Христо. „Не, не съм раняван, нито контузен!” – отвръща ми с някаква наивно-щастлива детска усмивка, сякаш сам не вярващ, че съдбата го е опазила жив и невредим от огнения ад. „Ордени нямам, само четири медала, които ми дадоха по-късно по различни поводи, свързани с войната.” Вярвам му. Той просто е бил и си останал един от хилядите обикновени редници, жертвали живота си в името на родината, но и за една нова, свободна от фашизма демократична Европа.
В края на ноември 1944 г. Седма пехотна Рилска дивизия се връща в България, където е демобилизирана, а 26 годишният Христо Хиджов – възмъжал и кален в битките – се завръща в родното си село Кремен, жадуващ за мирен труд и щастлив семеен живот. Но селото е бедно, мястото планинско, няма поминък, трудът е непосилен. „Там немаше коли, каруци… Всичко се работеше на самар – да прекараш дърва, животни – все на самар (ползвали са магарета за селскостопанската работа в планинския район) – казва ми. – Рекох си, защо да се мъчат моите деца тука?” И през 1959 г. 41 годишният Христо решава да се пресели на по-перспективно място. Негов земляк, заселен в Казанлък, му препоръчва курортното село Павел баня. Един ден Христо натоварва всичката покъщнина „барабар с прасето!” на вагон на теснолинейката в Добринище и с цялото си домочадие – съпругата и трите дъщери – се прехвърлят на редовен влак на гара Септември и се „приземяват” на ж. п. спирка Габарево, а от там – в Павел баня. След тях още десетина семейства от Кремен идват тук да дирят препитание. „Настанихме се, намерих си хубава работа – най-напред в ДИП Горно Сахране, после в завод Хидравлика, Казанлък, след това в Павел баня. Децата свикнаха много бързо, изучиха се, омъжиха се – имам 5 внучета и 5 правнучета!. На голямата щерка двете дъщери са в София. Едната е доцент, а другата е в Будапеща. Изпратиха я за една година. Скоро ще си дойде. Благодарен съм на нашите роднини, защото на чуждо място трудно се оправя човек без някой да му помогне. Благодарен съм, че децата са на работа, гледат ме добре, не мога да се оплача…” – продължава разказа си бай Христо. Питам го каква е разликата между Павел баня, когато е дошъл преди почти 6 десетилетия и сега. „Ех-ей, къде ти! – махва с ръка красноречиво – Тогава си беше село. Сега е град, има санаториуми, хотели, лятото е пълно с народ, има работа… Благодарен съм много на управниците, на кмета, че се грижат за хората…”
В живота на бай Христо има и тежки моменти – отдавна е починала съпругата му, загубил е и една от дъщерите си. Но не се чувства самотен. Другите две – Вардана и Бойка са в Павел баня, всеки ден някоя ще го навести. Най-много грижи за него полага зетят Кирил – мъж на починалата му дъщеря. Затова винаги е спретнат – изпран, изгладен, нахранен… Пък и стегне ли го „шапката”, бай Христо излиза за раздумка със съседите на пейката пред къщичката си или отива до пенсионерския клуб, където го обграждат с уважение и обич. Споделя ми, че открай време е с леви убеждения: „Аз съм член на партията (БКП / БСП), зле съм вече със слуха, не ходя на събрания, но на стари години няма да се откажа от нея!”
На 9-ти май в Павел баня има традиция – всяка година кметът събира ветераните, поднасят венци на паметниците и после общината им дава празничен обяд. „Ще ходиш ли на срещата на девети май?” – питам бай Христо. Лицето му светва: „А, на 9-ти пак ще се събираме. Вчера се срещнахме в центъра с кмета. Прегърна ме и казва: „Бай Христо, на 9 май ще дойдеш горе в моята стая и където ще ходим, ще ходим заедно!” Рекох му: „Ако съм жив, ще дойда!” – разсмива се старецът. „След като си оцелял от войната и си натрупал богат житейски опит, какво би искал да кажеш сега на младите хора от Павел баня?” – питам го на сбогуване. Замисля се дълбоко, сетне отсича: „Виж сега, пожелавам на нашите младежи да не изпитат никога какво е това войната. Някога оръжията бяха едни, сега са други. Ние едно време не знаехме какво е това шмайзер! А сега, каквито модерни оръжия измислиха, една нова война ще е нещо страшно… Другото, което ще им кажа е да не се отчайват от трудностите. Човекът има много сили и много може да понесе. Има една приказка: Камък се пука, човек не се пука! От мен да го знаете!”

Йорданка Трополова, Недялко Несторов


view entry ( прегледа: 771 )

Ясни са условията за участие в "Избор на Царица роза" - Павел баня 2015 
08.05.2015
Остава близо месец до грандиозния спектакъл "Избор на Царица роза" - Павел баня 2015, който се провежда традиционно в рамките на Празника на розата и минералната вода. Публикуваме условията за участие в конкурса. Съвсем скоро ще стане ясна и окончателната програма за юнските празници.

"Избор на Царица роза" - Павел баня 2015
Условия за участие:

Момичета - от абитуриентки до 24 години.
Постоянен адрес на територията на община Павел баня, независимо къде учи или работи
Учи или работи на територията на община Павел баня, независимо от постоянния адрес
Изборът ще се проведе в три кръга:
Дефиле на сцената с: младежко облекло, официално вечерно облекло и народни носии (осигурени от ФТА ”Детелини”)
Място на спектакъла: лятна сцена на пл. „Освобождение”
ДАТА: 04.06.2015г., четвъртък - 20:00ч.
ВСИЧКИ УЧАСТНИЧКИ ЩЕ ПОЛУЧАТ ПРЕДМЕТНИ НАГРАДИ!
Царица Роза получава награди от община Павел баня и от фирмите – спонсори на празника, става представително лице на Общината за периода юни 2015 – юни 2016г. и може да придружава Кмета при гостуване и официални срещи у нас и в чужбина.
Краен срок 15.05.2015г.
За справки и записване:
Общинска администрация – Таня Иванова - GSM 0888661120
Кольо Кавръков – GSM 0888446703 Георги Пондев – GSM 0899356312
view entry ( прегледа: 788 )

В Павел баня "Пасат" остана без гуми 
07.05.2015
На 06 май в 08,30ч. в Участък-Павел баня е получено съобщение от 32-годишен мъж от с.Турия, общ.Павел баня, който заявил, че неизвестно лице е извършило кражба на 4 бр. гуми с джанти от л.а.”Фолксваген Пасат”. Автомобилът е бил паркиран на неохраняем паркинг в гр.Павел баня. По случая е образувано досъдебно производство.

ОД на МВР - Стара Загора

view entry ( прегледа: 812 )

Павел баня получи имот от държавата за реализиране на местни проекти 
07.05.2015
Общините Смолян, Несебър, Пловдив, Павел баня и Добрич получиха имоти от държавата за реализиране на местни проекти. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

ИА "Фокус"
view entry ( прегледа: 763 )

Младежи с идеи за развитието на Павел баня 
4.5.2015
Младежи с идеи за развитието на Павел баняПубликувано в Pavelbanya.eu
Младежи с идеи за развитието на Павел баня
Наскоро в град Павел баня се формира Местна инициативна група от млади хора, които формулираха седем предложения към общинските власти в курортния град с цел подобравяне на условията на живот, отдих и туризъм.

Инициаторите са хора с добри професии, създали семейства и избрали да живеят в град Павел баня.
Те разпространиха своите идеи сред медиите и в най-скоро време ще запознаят официално с тях Общински съвет и Общинска администрация - Павел баня.

Предвижда се също така събиране на подписи сред гражданите на курорта, желаещи да подкрепят предложенията на инициативната група.

Ето и съдържанието на отвореното писмо, разпространено до медиите.

www.Pavelbanya.eu
view entry ( прегледа: 768 )

Професионалната гимназия в Павел баня ще обучава вече и „Изпълнители на термални процедури“ 
1.5.2015
Професионалната гимназия по ресторантьорство и хотелиерство Павел баня с нова специалностПубликувано в Pavelbanya.eu
Професионалната гимназия по ресторантьорство и хотелиерство Павел баня с нова специалност
За учебната 2015 / 2016 година обявява прием по професиите: готвач, сервитьор-барман и професия – изпълнител на термални процедури.

Това е нова професия в Професионалното образование и единствена за Южна България.
Само в Професионална гимназия по ресторантьорство и хотелиерство град Павел баня, през учебната 2015 / 2016 година ще се изучава професията- изпълнител на термални процедури.

Новите балнеологични и възстановителни центрове, както и модерните хотели имат нужда от качествени специалисти, които ще изберат от възпитаниците на Професионална гимназия - град Павел баня.

Учениците по професия изпълнител на термални процедури ще осъществяват учебната си практика в реална работна среда в центровете за отдих и рехабилитация в гр.Павел баня. Завършилите новата професия могат да работят като: водолечител, луголечител, калолечител, парафинист и други длъжности от област терапия и рехабилитация във всички СПА и уелнес хотели, балнеоложки и възстановителни центрове в страната и чужбина.

Гимназията предоставя:
1. Диплома за завършено средно образование
2. Свидетелство за професионална квалификация
3. Възможност за работа и реализация в областта на терапията и рехабилитацията
4. Възможност за продължаващо обучение във Висше учебно заведение.

Приемът по професиите Готвач, Сервитьор – барман и Изпълнител на термални процедури се извършва по документи.

Срок за подаване на документи: 02-06 юли 2015г.
За повече информация : тел. 04361 / 22 00 e-mail : PGRHPB@abv.bg
Или на адрес : гр. Павел баня ул. „Св. Св. Кирил и Методий” № 2


Информация на ПГ по РХ – Павел баня


view entry ( прегледа: 872 )

Ст. Радевски: Присъствието на Иса Емин Бесоолу в Общинския съвет на Павел баня пречи на развитието на общината 
30.4.2015
Станимир Радевски кмет на Община Павел баняПубликувано в Pavelbanya.eu
Станимир Радевски кмет на Община Павел баня
Присъствието на Иса Емин Бесоолу в Общинския съвет на Павел баня пречи на развитието на общината, каза кмета на Павел баня Станимир Радевски в интервю за предаването "Преди всички".

От 16-и септември община Павел баня е без автобусен транспорт заради огромната субсидия, която Общината плаща на фирма "Автобусни превози Павел баня" ООД на Иса Бесоолу, която обслужва общината от 2003-та година.

Общинският съвет е констатирал, че тази година субсидията е нараснала драстично и е 240 000 лева, докато преди 10 години е била 130 000 лева.

Бесоолу е монополът. Той е "октоподът" в местната община, навсякъде е пуснал пипала, посочи кметът и добави:

Трудно ни е да защитаваме интересите на хората в общината. Имаме срокове, които пропускаме. Плащаме на фирми с лихви по 5000-6000 лева. Трябва да му се молиш на Бесоолу да направят актуализация на бюджета.

По думите на Радевски е много трудно и да бъде сезирана прокуратурата по казуса заради близки отношения на Бесоолу с прокурорите:

Има подаден сигнали през години. Той е осъден, но какво от това.

По отношение на изнесените семинари на Общинския съвет в скъпи СПА центрове, кметът отговори:

В Хисаря общинските съветници караха нова година в четиризвезден хотел. Аз отказах да платя.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР
view entry ( прегледа: 775 )

Професионалната гимназия в Павел баня продължава работа по проекта «Ученически практики» 
28.4.2015
Професионалната гимназия по ресторантьорство и хотелиерство Павел баняПубликувано в Pavelbanya.eu
Професионалната гимназия по ресторантьорство и хотелиерство Павел баня
През учебната 2014/2015г. Професионална гимназия по ресторантьорство и хотелиерство продължава участието си по проект BG051PO001-3.3.07-0001 "Ученически практики". Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз и е с продължителност 3 години.

Участието в проекта е добра практика за по-ефективно преминаване от училище към работното място. За учениците това е първа стъпка в овладяване на тънкостите на професията Готвач и Сервитьор сред колеги и партньори от бизнеса.Формират се умения за работа в екип, отговорност, инициативност. Учениците добиват реална представа за естеството на работата и споделят, че това им носи огромно удовлетворение.

Тази учебна година желание за участие заявиха 24 ученика от 9, 10 и 11 клас.Те са разпределени в две групи и всеки ученик трябва да отработи по 240 часа в реална работна среда, за което получават стипендия. Първата група започна обучението през м. декември 2014 г и приключи през м. март 2015г. Стажът на втората група ще приключи м. юни 2015г.

Придобитите знания, умения и компетентности помагат за израстване на учениците и са конкурентно предимство на пазара на труда. Работодателите са изключително доволни от подготовката на учениците. Според тях те са много дисциплинирани, активни и прецизни в изпълнението на поставените им задачи. Учениците с нетърпение и желание заемат своите работни позиции и усвояват професионален опит от своите наставници.

Участието на ПГ по ресторантьорство и хотелиерство гр. Павел баня в проекта доведе до успешна реализация на младите хора от Общината на пазара на труда и се създаване на стабилни партньорства с работодателите от региона.

Практиките се провеждат при местни хотелиери и ресторантьори, които са наши партньори по проекта.

Информация на Професионалната гимназия по ресторантьорство и хотелиерство, град Павел баня

view entry ( прегледа: 801 )

Tревните площи в градския парк на Павел баня са обработени срещу кърлежи и други вредители 
27.4.2015
От Община Павел баня съобщиха, че тревните площи са обработени срещу кърлежи и други вредители.

Карантинният срок изтича утре - 28.04. е съобщила фирмата - изпълнител на третирането на зелените зони.

Бъдете внимателни!
view entry ( прегледа: 796 )

Откраднаха над 30 000 лева от къща в Долно Сахране 
27.4.2015
На 24 април в 23.36 часа в Районно управление Полиция-Казанлък е получено съобщение от 59-годишен мъж от с.Долно Сахране за извършена кражба от къщата му в същото село.

Пристигналият на място полицейски екип установил, че за времето от 19,10 ч. до 23,20 ч. на същата дата неизвестен извършител, след като взломил входна врата, проникнал в къщата и след взломяване на метален шкаф извършил кражба на сумата от около 29000лв., 1200 евро, 350 долара и неустановено количество златни накити.

По случая е образувано досъдебно производство, съобщават от Полицията.

ОД на МВР Стара Загора
view entry ( прегледа: 791 )


<< <Предишна | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | Следваща> >>