Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/index.php on line 31

Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/index.php on line 37

Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/index.php on line 43

Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/index.php on line 49
Добре дошли в ПАВЕЛ БАНЯ – ПРОМОЦИИ, Оферти, Пакети, Лечение, Настаняване, Хранене, Транспорт, Развлечение, Новини – Всичко за Павел баня - До 60 стотинки за килограм набран розов цвят
Павел баня
До 60 стотинки за килограм набран розов цвят 
02.05.2012
Между 50 и 60 стотинки на килограм за предаден розов цвят ще е най- вероятното заплащане тази година в предстоящата кампания за розобер.

Ако се удържи високата цена, тя ще е с 10 стотинки по-висока от тази, която се заплащаше през миналата година на мераклиите да берат рози в Казанлъшко.

Ниската цена от миналата година се обясняваше с лошата и слаба реколта. Към момента розопроизводителите все още не се наемат да правят прогнози за очакваната реколта заради това, че почти всички розови градини са все още на първа или втора пъпка.

Дългата зима и студената пролет също си казаха думата по отношение на розовите насаждения. По тази причина се очаква розоберът да започне не по-рано от 24-ти май, а в по-песимистичните прогнози - и в последните ден-два на месеца.

Заради трудната прогноза към момента за очертаващата се реколта от рози, е трудно да се прогнозира и изкупната цена на розовия цвят. Повечето розопроизводители очакват тя да е с поне 15-20 стотинки повече от миналата година, когато тя бе от 1,60 до 1,80 лева.

Най-големите фирми, собствениците и арендаторите на розови масиви все още набират розоберачи. А розоберачите, от своя страна, предпочитат розови масиви, за които имат информация, че са поливни и добре гледани - заради възможността да се получат по-високи добиви и оттам повече пари.

36 хиляди декара са розовите насаждения в страната, като в Казанлъшко те са около 15 хиляди. Според Министерството на земеделието и храните през сезон 2010-2011 година няма данни за драстичен спад на насажденията с рози, но няма и ръст. Обяснението е, че културата е трудоемка и този факт, съчетан с ниските изкупни цени, допълнително охлаждат ентусиазма на мнозина. През последните 4 години средната цена на килограм розов цвят се изкупуваше за не повече от 1.70 - 1.80 лв., а според розопроизводители е необходимо изкупната цена да е над 2 лв.за килограм, за да се покрият всички разходи и се реализира печалба. Преди четири години този таван бе стигнат, но за кратко - поради слабата реколта и сериозния дефицит на розов цвят.

Дарик нюз
view entry ( прегледа: 766 )

Сезонът на международните фолклорни участия – открит! 
27.04.2012
Суматоха – това бе думата, която най-добре описа обстановката преди тръгването на малките танцьори на ансамбъл „Детелини”, гр. Павел баня, за първото международно участие за сезон 2012-та. Децата се вълнуваха неистово много, до последно репетираха усърдно танците, проверяваха изправността на фотоапаратите, а училището остана леко на заден план, защото детелинките бяха натоварени с отговорната задача да представят успешно Павел баня, а и България, на Международен фолклорен форум, посветен на Празника на детето в Истанбул, Турция. Преди отпътуването децата споделиха, че имат големи очаквания за задграничното приключение, но и добре разбират ролята си на посланици на фолклорното богатство на Балканите.

В Истанбул Представителен фолклорен танцов ансамбъл „Детелини” бе с групата танцьори до 13-годишна възраст. Нашите малчугани бяха приети по традиция радушно от съседите и се настаниха в турски приемни семейства, каквато е практиката на подобен тип международни изяви. На фолклорния фестивал в чест на децата участваха седем държави – България, Германия, Индонезия, Словакия, Турция, Унгария и Русия. Нашите танцьори впечатлиха изключително много групата от Индонезия, от която получиха покана за участие в мероприятия през следващата година. Кольо Кавръков, организатор на ансамбъл „Детелини”, споделя задоволството си от перфектната организация на цялото пребиваване на нашата група в Истанбул. „Децата останаха удивени и от гостоприемство, и от внимание от страна на домакините. Прибраха се не само с отличие от фестивала, но и с много подаръци. Домакините бяха организирали екскурзии, чиято цел бе запознаване с историческите и културните забележителности на Истанбул, а всеки ден за децата бе поредна емоция”, заключва Кавръков и бърза да ми покаже впечатляващи снимки на екзотични места, причудливи сгради и музеи с блестяща архитектура.

Нашите танцьори изнесоха три концерта, на които представиха танците от новия „сезон 2012-та”, а на галаконцерта в препълнената истанбулска спортна зала, „Детелини” грабнаха сърцата на публиката, която ги аплодира на крака.

Групата на ансамбъла бе придружена от кмета на Община Павел баня, Станимир Радевски, както и от директора на средно общообразователно училище „Христо Ботев”, гр. Павел баня, Ганка Гогова. Те имаха среща и разговори с каймакамина, с кмета на истанбулската община Аташехир и с директора на Дирекция „Образование”. Домакините останаха очаровани от уважението на представителите на българските институции, които придружават танцьорите в тяхната първа задгранична изява за тази година.

Ако след завръщането си в Павел баня, децата можеха да опишат преживяното, те най-често използваха една дума – „страхотно”! Надпреварваха се да ми споделят впечатленията си, да ми разказват за „чудните” (както те ги нарекоха) места, където са били, да ми показват снимки и да ме черпят с лакомства, купени „на пазарлък” от многобройните чаршии в Истанбул. Не скриват обаче и тъгата от раздялата с новите приятелства, чието поддържане продължава в социалните мрежи. Напомням им, че трябва да се стягат, защото съвсем скоро и те ще бъдат домакини на гостите от Бодрум, Турция, на старите другари от Македония и на вечно веселите руснаци в рамките на Празника на розата и минералната вода – 2012. Целият ансамбъл „Детелини” и организаторите на празника са в трескава подготовка за най-голямото лятно събитие на територията на общината, което преминава под патронажа на кмета Станимир Радевски…

Това първо участие на международен фолклорен форум е само началото на новия сезон за ансамбъл „Детелини”, а танцьорите са заредени с хъс и енергия и обещават силна и успешна година.

Румен Скрински

view entry ( прегледа: 790 )

Хванаха пиян шофьор 
26.04.2012
На 25.04.т.г. в Районно управление «Полиция» - Казанлък е образувано бързо полицейско производство срещу : 23 год. С.П. от с. Осетеново, общ. Павел баня, за това че около 23.31 ч. на същата дата в района до ресторант «Чешмите», управлявал л.а. Опел «Вектра», със старозагорска регистрация, след употреба на алкохол с концентрация - 1,34 промила, установено с дрегер.

На водачът е съставен акт и му е връчен талон за медицинско изследване.

ОД на МВР Стара Загора

view entry ( прегледа: 761 )

Обсъждат създаването на пешеходна зона в центъра на Павел баня 
25.04.2012
На 24 април се проведе среща на общинската администрация – Павел баня с жители и гости на курортния град. Повод за дискусията бяха проблемите около движението на автомобили в града. Бяха обсъдени предложения за очертаване на пешеходни пътеки и предприемане на специални мерки за района на детските заведения.

Главно място в дискусията зае предложение за създаване на пешеходна зона в централната част на града. Обособяването на район без автомобили в центъра на Павел баня е необходимо във връзка със спокойствието на гостите и жителите на града.
Основната цел е да се постигне необезпокоявано движение на пешеходци от курортните бази до културно-административният център на града.

„Не е приятна гледка как хора с патерици и инвалидни колички се промушват между автомобилите” , коментираха присъстващи на срещата.

Предлага се създаването на зона в която да се забрани движението на моторни превозни средства по бул. Освобождение от пресечката с ул. Люляк до пресечката с Ген. Столетов и търговската част на ул. Тодор Мазаров.

Предложението включва и обособяването на места за безплатно паркиране, както и модерни способи за промяна в движението на улиците около пешеходната зона.
Очаква се на следващ етап предложението да се съгласува с експерти и да се подложи на обществено обсъждане.

view entry ( прегледа: 777 )

Обсъждане на план за движението в Павел баня 
22.04.2012
На 24.04.2012г. - вторник от 17:00 ч. в зала "Младост" на читалище "Напред" гр. Павел баня ще се проведе Обсъждане на техническо задание за изготвяне на генерален план за движение в гр. Павел баня.

Община Павел баня
view entry ( прегледа: 795 )

Еко автобус ще забавлява учениците в Павел баня 
19.04.2012
На 20 април Община Павел баня ще се включи и в образователните и информационни инициативи на „Екопак”. Зеленият 3D автобус, като учениците от първи до четвърти клас от СОУ „Христо Ботев“ гр.Павел баня ще се запознаят нагледно с ползите от разделното събиране на отпадъците и от пестенето на природни ресурси.

За девета поредна година Денят на земята 22 април ще се отбележи в община Павел баня с голяма кампания за почистване на населените места и околностите. През тази година, почистването ще се извърши на 21 април, а в него ще се включат служителите от Общинска администрация, учениците от Професионална гимназия по ресторантьорство и хотелиерство и СОУ „Хр. Ботев”, пенсионерските клубове и всички училища и кметства на територията на общината. За извозване на събраните отпадъци гражданите могат да се обаждат на тел. 04361/2144.

Община Павел баня подкрепя националната инициатива на BTV 2012год. „Да изчистим България за един ден”. Началото на кампанията е 10 часа на 12 май пред общинска администрация за гр. Павел баня и пред кметствата за населените места от общината.
До настоящия момент са заявили участие в почистването на 12 май :
Ученици от училищата на територията на общината,
пенсионерските клубове по населените места,
мото клуб“Змейовете“ гр.Павел баня
туристи от други общини около 60 човека
жители на Общината около 80 човека

По информация на община Павел баня
view entry ( прегледа: 799 )

ВЕЛИКДЕНСКА ИЗЛОЖБА 
15.04.2012
Туристически Информационен център - Павел баня и Община Павел баня и организират Великденска изложба, за жителите и гостите на града.

Посетителите могат да се насладят на сръчните павелбански майстори на писани яйца и великденски специалитети, а за радост и забавление на гостите ще се организира и бой с Великденски яйца.

Събитието ще бъде съпътствано с много смях и изненади.

Изложбата ще се открие на 20.04.12г. от 14:00 часа
във фоайето на Читалище „Напред” гр.Павел баня

Експонатите да се представят в Туристическия център
на 19.04.12г. от 10:00 до 17:00 часа.

view entry ( прегледа: 777 )

Христос Воскресе!  
15.04.2012
Честито Възкресение Христово!

С пожелание за мир, любов, благоденствие и светли мисли...

Христос Воскресе!

Pavelbanya.EU

view entry ( прегледа: 827 )

Законови текстове за туристическия данък противоречат на Конституцията 
09.04.2012
Kонституционният съд обяви текстове от Закона за местните данъци и такси, регламентиращи туристическия данък за противорачащи на основния закон. Това става ясно от решение, публикувано на сайта на съда. Туристическият данък бе въведен през април миналата година.

След промените в закона миналата година данъкът замени туристическата такса и се изчислява на базата на най-малко 30% заетост на легловата база, независимо дали тя е реална или туристите са били по-малко от броя на леглата. Делото в съда бе образувано по искане на опозицията за отмяна на алинея 4 и свързаната с нея алинея 5 от член 61с на Закона за местните данъци и такси. Двете алинеи от закона противоречат на член 60 ал. 1 от Конституцията.

Конституционният съд е видял различен подход в чл. 61с ал. 2 и ал. 4. от Закона за местните данъци и такси. Според алинея втора размерът на дължимия данък за календарния месец се определя, като броят на предоставените нощувки за месеца се умножи по размера на данъка, който може да е от 0,20 лв. до 3 лв. за нощувка съобразно населеното място и категорията на обекта. Регламентирано е в следващата алинея, че той се плаща до 15 число на следващия месец. Конституционният съд изтъква, че според алинея 2 се дължи реален данък, определен на основата на действително осъществени нощувки, т.е. върху доход от услуга. Според алинея четвърта, когато сборът на данъка по ал. 2 за календарната година е по-малък от 30 на сто от данъка, определен при пълен капацитет за средството за подслон или мястото за настаняване, разликата се внася от данъчно задълженото лице в приход на бюджета на общината до 1 март на следващата календарна година, независимо дали обектът се използва. Според КС така данъкът се определя на основата на имущество - броя на всички легла в съответното средство за подслон или място за настаняване. Алинея пета от член 61 с от закона пък дава формула за изчисляване на разликата по ал. 4.

Според Конституционния съд в правната регламентация на туристическия данък са използвани елементи, присъщи както на имуществените, така и на подоходните данъци. Този законодателен подход противоречи на чл. 60, ал. 1 от Конституцията на страната, съгласно който понятията „доходи" и „имущество" изискват разграничаване между подоходните и имуществените данъци и недопускане на елементи, присъщи на едната категория данъци, в другата.

DarikNews
view entry ( прегледа: 816 )

Пролет на колела 
8.04.2012
В празничния Лазаровден площадът в Павел баня оживя. Почти летните температури, горещото слънце и едва доловимият полъх на пролетния вятър изградиха перфектната атмосфера за спорт. И то не какъв да е, а класическо колоездене. Община Павел баня, Колоездачен клуб „Лястовица” гр. Казанлък и Българският колоездачен съюз организираха провеждането на състезания по колоездене за „Купата на община Павел баня”, с участието на отбори от цялата страна и Република Сърбия – момчета, юноши – младша възраст и юноши – старша възраст.

Вчера точно в 15:00 часа бе открит сезонът на българското колоездене, а Павел баня бе почетен домакин на събитието за втора поредна година. „Доволни сме, радваме се на засилен интерес от страна и на отбори, и на публика”, коментираха организаторите преди началото на състезателния полуден. Стартът на трасето, както и миналата година, започваше пред сградата на Община Павел баня, преминаваше през централната алея, покрай шадравана и основната паркова зона, като финишът отново бе пред сградата на общината. 700 метра бе дължината на една обиколка, а в зависимост от възрастовата група състезателите трябваше да се справят с 10, 12 и дори 18 обиколки. Спортният полуден продължи почти до 19:00 часа, когато на площада се състоя и дългоочакваната церемония по награждаването.

Публиката бе предимно от близки и приятели на състезателите, които буквално бяха дошли от цяла България, за да участват в официалното откриване на колоездачния сезон. Участниците бяха мотивирани и готови за победа, но регламентът на състезанието бе с високи критерии, така че само най-подготвените и издръжливите удържаха на напрежението. Не липсваха и инциденти със спукани гуми и падания, но въпреки тези случки, настроението не бе помрачено. Членове на отбора „Лястовица” от град Казанлък споделиха, че от тук нататък следват състезания из цялата страна, а целта им е подобряване на резултати от миналия колоездачен сезон.

В самия финал кметът на община Павел баня, Станимир Радевски, връчи наградите на най-големите състезатели. Третото място бе за Александър Тенев от колоездачен клуб „Лястовица”, гр. Казанлък. Среброто отиде при Нако Георгиев от „Цар Симеон”, гр. Пловдив. Купата на Павел баня отпътува пък за колоездачен клуб „Хемус”, Троян, благодарение на Минко Донковски. Станимир Радевски пожела много успехи на ръководството, треньорите на отбори и самите състезатели през новия колоездачен сезон.

За Pavelbanya.eu предаде
Румен Скрински

view entry ( прегледа: 818 )


<< <Предишна | 133 | 134 | 135 | 136 | 137 | 138 | 139 | 140 | 141 | 142 | Следваща> >>