Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/index.php on line 31

Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/index.php on line 37

Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/index.php on line 43

Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/index.php on line 49
Добре дошли в ПАВЕЛ БАНЯ – ПРОМОЦИИ, Оферти, Пакети, Лечение, Настаняване, Хранене, Транспорт, Развлечение, Новини – Всичко за Павел баня - Специален знак ще отличава истинските СПА хотели от останалите
Павел баня
Специален знак ще отличава истинските СПА хотели от останалите 
12.05.2011
Целта е хотелите, които нямат разрешителни за използване на минерална вода за предлаганите услуги, да бъдат изобличени


Специален знак скоро ще ориентира туристите кои от българските СПА, балнео и уелнес хотели наистина имат право да носят такова наименование. Преди летните месеци се очаква хотелите, които имат разрешителни да използват минерална вода за предлаганите от тях услуги, да могат да се отличат със знак, който ще е подобен на този на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм.

Това съобщи за БТА председателят на съюза Стефан Шарлопов.

“Категорични противници сме България да се превърне в менте СПА дестинация”, заяви той.

Инициативата за знака е на съюза в партньорство с Министерството на околната среда и водите и се предвижда право да имат да го поставят на входа и на интернет страниците си хотели, които ще отговорят на ресорни стандарти, залегнали в новия Закон за туризма.

Стандартите са разработени с експертната подкрепа на Европейската СПА асоциация.

Шарлопов съобщи, че в момента тече съгласувателна процедура по въвеждането на знака между министерството на околната среда, басейновите дирекции и икономическото ведомство.

“По прогнози на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм през тази година се очаква балнео и СПА туризмът у нас да отчете ръст от минимум 20 на сто на приходите спрямо предходната година”, каза Шарлопов.

Най-стабилни в условията на криза през последните две години са хотелите, които работят целогодишно в балнео, СПА и уелнес дестинации, традиционни за България - в Сандански, Велинград, Кюстендил, Вършец, Девин, Поморие, Баня, Хисаря, Павел баня, отчитат от съюза.

От Българския съюз по балнеология и СПА туризъм посочиха, че има увеличаване на интереса на българите към този вид туризъм.

“През уикендите хотелите ни са пълни целогодишно, но не се забелязва обаче трайна тенденция към увеличаване на броя на дните за престой”, отбеляза Шарлопов. Освен това намалява сумата, която почиващите харчат извън туристическия пакет.

Българският съюз по балнеология и СПА туризъм предлага да се разкрие аутсорсинг визов център в Турция, за да улесни достъпът на гражданите от тази страна до българските курорти. По думите на Шарлопов турският пазар крие огромен потенциал за развитието на този сегмент на българския туризъм.

Други приоритетни за съюза дестинации са Румъния, Гърция, както и Русия.

Освен идеята за разкриването на подобен визов център в Турция, ръководството на съюза е предложило на българското Министерство на външните работи да увеличи броя на консулските служби, за да се улеснят туристите от Турция.

За предложенията е информиран и премиера, който е дал разпореждане на министерството да предприеме съответните мерки. Към момента обаче от външното ведомство няма направени реални стъпки, алармират от съюза. Нещо повече, по данни на съюза, е имало случаи, при които български консулски служби не са издавали визи на турски граждани, въпреки че хората са притежавали шенгенски визи, посочват от организацията.

Годишно страната ни се посещава от 25 000 турски туристи срещу 1 млн. българи, посещаващи Турция.

“Родилни мъки ни струва да успеем да убедим външно министерство, че е по-добре да отдели 200 000 евро за заплати на консули в Русия преди летния и зимния сезон, срещу които държавата ще получи 25 млн. евро от издадени визи”, каза Шарлопов.

Investor.bg
view entry ( прегледа: 769 )

За качествено СПА трябва да има доктор 
11.05.2011
СПА туризмът навлезе в България и у нас много хотели сложиха това определение в името си.

Басейнът обаче не прави от един хотел СПА, нужни са много повече неща, за да е качествена услугата.

Наличието на медицински персонал е най-важното качество, което трябва да има един СПА хотел, за да може да получите от него услуга, която си струва парите. Това съветват от българската СПА асоциация туристите.

Лекарите са нужни както за сигурност, че процедурите няма да навредят на туриста, вместо да помогнат, така и за постигането на максимален ефект от тях. Не за всеки е подходящ престой в сауна или дори вана с лечебна кал.

Цели четирима лекари са в екипа на "Интерхотел Сандански". Сред тях присъства дори специалист по вътрешни болести, разказа управителят на хотела Александър Александров. В предложенията на основно ремонтирания хотел се включват и процедури за електролечение, парафинолечение, лъчелечение и физиотерапия, като се прилага уникален препарат с торф, обогатен с флуор, силиций и магнезий.

Няма качествено СПА с лечебна цел, което да продължи само през уикенда, е вторият съвет на специалистите в медицинския туризъм. "Обикновено пакетите за профилактика и лечение са от 5 до 10 дни, а процедурите задължително са под лекарско наблюдение", обясни Александров. В Сандански блика една от най-хубавите минерални води в България. Тя е подходяща за невралгии, бъбречни и урологични заболявания и нарушения на храносмилателната система. Заради това и при ремонта на Австрийския са изградени два нови басейна с топла минерална вода.

В почивните дни около Гергьовден 80% от туристите са българи. Гърците и македонците са другата основна група, допълвани от 10 семейства от Москва. “Идваме в хотела най-вече заради големия център за балнеолечение и рехабилитация на Балканите”, казват Татяна и Миша Савенко.

"Кризата се отрази на гърците и те намаляха, но пък има ръст на гости от Македония и Албания. Вече имаме и групи от Кипър, като досега посещенията оттам са били единични", казва управителят.

Скандинавският пазар след годините на соца, когато беше основен, сега отново възвръща позиции. Голяма шведска група е била една от първите пристигнали, след като хотелът отвори врати през април. Финландци и датчани пък се очакват през септември.

Освен Сандански едни от най-препоръчваните балнеокурорти са Велинград, Девин, Кюстендил, Павел баня, Хисар и Костенец.

Уикенд пакетите в СПА хотелите са за т.нар. уелнес туризъм и при тях се предлагат по-скоро козметични процедури. В тази група влизат терапиите с вино, червено грозде, маски за тяло с екстракт от рози, вана с мляко и шоколадов пилинг. За да са качествени обаче, е нужно в хотела да има козметици, които да изберат най-подходящата терапия за всеки клиент. Това са и основните СПА пакети, които предпочитат българските туристи. За да ги привлекат, все повече хотели включват и процедури в пакетните си цени.

Антоанета Маскръчка, Виктор Иванов
24 Часа

view entry ( прегледа: 844 ) https://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=887097свързан линк

Извадиха от забвение талантлив портретист 
10.05.2011
След близо 6 десетилетия забрава с усилията на две галерии - Старозагорската и Казанлъшката, към нов живот бе върнато творчеството на един от големите родни майстори на пейзажа и портрета, роденият през далечната 1892 г. в Павел баня Марко Шивачев.

По ирония на съдбата един от най-талантливите приятели на Илия Бешков, Александър Стаменов и Васка Емануилова остава непризнат от родната критика до смъртта си от малария през 1946 г., а негови работи доскоро притежаваха само 2 галерии СГХ и в Казанлък, припомня изкуствоведът доц. д-р Марин Добрев.

Многобройните му платна, подарявани на близки и приятели, остават в частни сбирки, а десетки са буквално удавени от придошлите води на реката в Трън през 50-те години на миналия ХХ век.
Човекът, в чийто платна "празнува светлината", учителства през целия си съзнателен живот, като непрекъснато сменя квартирите в Елена, Елхово, Трън, Чирпан, Кърджали... От време на време успява да прескочи до София, където са неговите приятели от ателиетата на учителите му проф. Стефан Клисуров, Стефан Иванов и Никола Маринов, бъдещият академик Дечко Узунов, Васил Тодоров и Иван Пенков, писателите Ангел Каралийчев и Ламар.

За тези срещи, завършвали най-вече в култовата гостилница "Средна гора", разказва Бешков, като с възторг описва уменията на госта да свири на цигулка, гъдулка, тамбура и китара, както и да се шегува.

Навсякъде, където пребивава, Шивачев рисува - запазени се оказват десетки негови пейзажи, като най-много са от родния му Павелбански край; портрети на съпругата му Таня и децата им Васил и Николай; на наследници на бележити възрожденци, както и портрети на Ботев и Левски.

Според специалистите те са сред най-ярките реалистични ликове на двата символа на българската националнореволюционна борба. Успява да подреди една-единствена своя изложба, в смутната 1942-а, като няколко от картините, изложени в Габрово, са откупени, а останалите - подарени. За проявата не излиза нито ред в тогавашната преса.

Две години преди смъртта си създава изключително сериозната си картина "Композиция", в която със средствата на анималистичната живопис показва антивоенните си чувства. (Днес тя е собственост на казанлъшката галерия заедно с портрета на Ботевия четник Цанко Минков - 1934 г.).

Запазени са етюди и наброски с молив от фронтовата линия през Балканската и Първата световна война (в която участва като мобилизиран към Четвърти ямболски кавалерийски полк), ескизи от Охрид и Ниш, отделни зарисувки за по-големи работи.

Общо 53 творби на Марко Шивачев са подредени в първата по рода си ретроспективна изложба, която почитателите на живописта могат да видят вече в Стара Загора, а до месец и в Казанлък, и Павел баня.
На откриването синът на художника, дългогодишният преподавател Николай Шивачев подари две от платната на баща си - класически портрет на някогашния български пълномощен министър в Рим Антон Пиперов и пейзаж, изобразяващ парка в родната му Павел баня, на старозагорската галерия. Която по този начин стана третата в страна, притежаваща работи на незаслужено забравения майстор на четката.

Христо Христов
Вестник Дума

view entry ( прегледа: 815 )

9-ти Май 
9.5.2011
9 май 1945 година е победен завършек на Великата Отечествена война, в която руският народ дава 27 милиона жертви. Преди 66 години е обявена капитулацията на фашистка Германия. Милиони мирни жители по света, пострадали от нашествието на "кафявата чума" получават свободата си. Втората световна война отнема живота на над 50 милиона души, повече от които в разцвета на жизнените си сили. Тази война разорява икономиката и връща обществено-икономическото развитие десетилетия назад.

Годишнината на това събитие отново и отново ни води към извода, че войната не е средство за решаване на международни и вътрешнополитически противоречия.

9 май в община Павел баня по традиция в последните години се превърна в ден за равносметка, в който се прекланяме пред паметта и отдаваме благодарност на всички, паднали в боевете и пролели кръвта си за тази величава победа.

Както всяка година кметът на община Павел баня - Станимир Радевски организира среща - тържество с всички живи участници във Втората световна война. Тази година празненството се състои в с. Долно Сахране на 9 май от 11 часа.

По информация на Община Павел баня
view entry ( прегледа: 810 )

Пиян шофьор блъсна 46-годишна пешеходка в с. Манолово 
7.5.2011
Шофьор с концентрация от 3,20 промила алкохол в кръвта блъсна 46-годишна пешеходка в с. Манолово, общ. Павел баня, съобщиха от Областната дирекция на МВР – Стара Загора.

Инцидентът е станал на 6 май около 20.00 ч по ул. „Георги Ников”. В посока юг се е движел лек автомобил “Фиат Пунто”, управляван от С.Ф. (28) от същото село. При предприел завой надясно по ул. “Цар Борис III” с несъобразена скорост, водачът изгубил контрол над автомобила, който излязъл вляво извън пътното платно, качил се на тротоара и блъснал 46-годишна пешеходка.

В резултат на удара жената е получила леко комоцио и е откарана във ФСМП – Казанлък, където й е оказана амбулаторна медицинска помощ.

При извършената проверка, техническото средства е отчело наличие на алкохол в дъха на водача, с концентрация 3,20 промила. С.Ф. е задържан за срок до 24 часа и по случая е образувано досъдебно производство.

ИА Фокус
view entry ( прегледа: 801 )

Пътен инцидент 
4.5.2011

Лек автомобил „Пежо 206" е излетял от пътното платно и се преобърнал в нива край село Осетеново, общ. Павел Баня, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на полицията.

Колата управлявал 28-годишен шофьор от Стара Загора. На около 300 метра източно от разклона за селото при движение с несъобразена скорост той изгубил контрол и напуснал шосето.

На водача е оказана амбулаторна медицинска помощ. При проверката не е установено наличие на алкохол в кръвта му

Дарик нюз
view entry ( прегледа: 816 )

Конфискуваното в неделя месо ще бъде раздадено на домове и социално слаби в Стара Загора 
4.5.2011
Над 600 килограма месо трябва да бъдат разпределени в полза на специализирани домове за деца и възрастни хора и социално слаби. Това най-вероятно ще стане в следващия понеделник, уточни директорът на Регионалната служба по безопасност на храните в Стара Загора д-р Генади Ганчев.

След проверка на нерегламентиран пазар в с. Горно Сахране, общ. Павел баня бяха иззети за съхранение малки прасета и пилета. Общото им живо тегло е около 1400 кг, разясни д-р Ганчев. Той допълни, че предстои обработката на месото и взимането на проби по задължителния контрол и охлаждането на месото, докато то бъде разпределено от Община Стара Загора. Част от задържаната животинска продукция е предоставена на старозагорския зоопарк. Това са близо 200 кг дреболии, сърца, птици и др.

Според закона за ветеринарно-медицинската дейност и по Закона за храните санкциите са 150-200 лева за продажба на прасета. От две години това е напълно забранено дори и на регламентираните пазари, припомни д-р Ганчев. За разпространение на хранителни продукти, както примерно при последния случай с незаконния пазар в село Горно Сахране, глобата за физически лица е от 500 до 2000 лева, а за юредически лица от 2000 до 5000 лева при първо наручение.

Обектите, които подлежат на контрол от страна на Регионалната служба по безопасност на храните в Стара Загора наброяват 11 хиляди, сочат данните.

Дарик нюз
view entry ( прегледа: 802 )

Конфискуваха прасета и кокошки от нерегламентиран пазар в Горно Сахране 
2.5.2011
В неделния ден е извършена проверка на нерегламентиран пазар в с. Горно Сахране, общ. Павел баня за продажба на акцизни стоки без бандерол и животни и на животински продукти без надлежно издадени ветеринарно-медицински свидетелства. Инспекторите са проследили дали стоките имат необходимите документи за произход.

В резултат на проверките са съставени 6 акта за установени административни нарушения по Закона за ветеринарно-медицинска дейност, 2 по Закона за движението по пътищата
и 2 по закона за храните. Съставен е и един акт от служители на агенцията по приходите.

В депо на Областната дирекция по безопасност на храните - гр. Ст. Загора са оставени на отговорно пазене 31 малки прасета, 33 кокошки - носачки, 41 малки пилета и 163 подрастващи пилета - без ветеринарни медицински свидетелства. Директорът на Регионалната служба по безопасност на храните д-р Генади Ганчев разясни, че тече организация за раздаването на животните на старозагорски домове за деца.

Установена е продажба на акцизни стоки без бандерол от 64-годишен пловдивчанин, който е продал на органите на реда доброволно 13 стека и 4 кутии цигари. От пресцентъра на ОДМВР - Стара Загора информират за иззети 150 кутии цигари без акцизен бандерол от частен дом на ул. "Роза" в Чирпан. Цигарите са иззети с протокол. Образувано е досъдебно производство.

Проверките са реализирани съвместно от служители на ТД НАП - Пловдив и Областната дирекция по безопасност на храните - Стара Загора.

Дарик нюз
view entry ( прегледа: 759 )

Хор слави патрона си вече 45 години 
2.5.2011
Певците от Павел баня са достойни последователи на своя съгражданин Тодор Мазаров

Смесен хор, създаден през далечната 1963 г. от група ентусиастки, жителки на курортното селище Павел баня, вече 45 години гордо носи името на патрона си, световноизвестния тенор Тодор Мазаров.

Няколко стотици гласовити павелбанчани са минали през формацията, чийто първи и дългогодишен ръководител е Дешка Порова, а след пенсионирането й - синът й Иван, преподавател в старозагорската музикална гимназия.

Основателката на хора Дешка Порова

"В началото бяхме само жени, но мъжете, като видяха, че веднага след полската работа зарязваме всичко и хукваме към читалищния салон за репетиции, се поогледаха-поогледаха и взеха да се присламчват.

Създаването на смесения хор стана по идея и препоръка на проф. Иван Спасов. Едни отпадаха, други идваха, но нито за ден не сме прекъсвали да се събираме, да разучаваме нови и нови песни и да обновяваме репертоара си. Само един Господ може да каже колко песни знаем сега. Достатъчно е да се даде тон - и подхващаме...", разказва леля Дешка.

Името на формацията дошло от само себе си, защото роденият в Павел баня и започнал кариерата си като оперен певец Тодор Мазаров през онези години вече бил световноизвестна фигура.

По-старите с умиление си спомнят как са го посрещнали, когато трябвало да се провери акустиката на новия читалищен салон, с колко трепет слушали напътствията му и как се вълнували да не сгрешат, докато извивали гласове след неговия на сцената.

В своеобразния музей на местното читалище "Напред" ревниво се пазят наградите и грамотите от събори-надпявания, а на челно място във витрината е орденът "Кирил и Методий" - първа степен, отличие, давано за най-добрите сред добрите.

От няколко години читалището се е "обзавело" с детски духов оркестър и акордеонна секция от невръстни музиканти, истинско "чудо" за времето, когато един по един чезнат дори училищните фанфарни оркестри из страната.

Христо Христов
Вестник Дума


Повече за Тодор Мазаров
Повече за Дешка Порова
view entry ( прегледа: 794 )

До Бодрум и назад… 
26.04.2011
Днес в 06.30 сутринта, след почти едноседмично отсъствие, от Бодрум Турция се завърна фолклорен танцов ансамбъл „Детелини”.

Родният състав посети южната ни съседка по повод деня на детето - 23 април, който е традиционен за Турция. В рамките на празника на малчуганите стотици фолклорни ансамбли гостуват от цял свят, като всяко училище приема под опеката си по една чуждестранна група. Турция се слави като страната с перфектна организация по отношение на посрещане, пребиваване и изпращане на своите гости, а децата на Павел баня имаха възможността лично да се убедят в това. Те бяха радушно приветствани от директора на училището, представителна делегация и родителския комитет, който неотлъчно следваше „детелинките” ни по време на престоя им в Бодрум.

Kметът на община Павел баня Станимир Радевски бе част от групата ни в южната съседка. Там той реализира срещи на културен обмен с кмета на Бодрум, областния управител и училищното настоятелство.

„В Турция се провеждат ежегодно едни от най-хубавите фестивали на света за деца, а нашите танцьори имаха възможността да станат част от едно изключително преживяване” - споделя Кольо Кавръков, организатор на ансамбъл „Детелини”, и в допълнение посочва впечатленията на децата, от видяното и почувстваното.

Павелбанските танцьори изнесоха серия от концерти в античния амфитеатър на Бодрум, но особено знаменателно ще остане участието им в деня на детския празник, когато съставите от общо девет държави се събраха в центъра на града на стадиона. Там те представиха красотата и колорита на техния национален фолклор. Освен с великолепна хореография и „по майсторски” изпълнени танци като „Шопска сюита” , „Стар тракийски танц” и „Хей Българийо”, пъстротата, пищността и великолепието на българските носии грабнаха окото на чужденците. „Детелини” спечелиха и престижното първо място в раздел „традиционни костюми”.

След като нашите момчета и момичета оставиха без дъх публиката на града, бе време и за минути на отдих, развлечения и пазар. В хубавия и слънчев април, пикник край брега на Средиземно море възстановява силите на децата, а впоследствие те имаха възможност да разгледат красотата на Бодрум - селище - курорт с около 30 000 души, къщи, изцяло в бяло, съчетани със спокойствието на морските плажове.

„ Там беше страхотно” или „С нетърпение очаквам отново да отидем” са най-често споделяните впечатления.

След успешното гостуване танцьорите от „Детелини” се готвят да посрещнат своите другари от Русия и Македония в рамките на традиционния за Павел баня - Празник на розата и минералната вода.

Подобни срещи на фолклорна основа предоставят възможността за изграждане на трайни междусъседски отношения, защото динамиката, полифонията, изяществото и уникалността на народните песни и танци счупват оковите на бариери и национални граници, за да родят от себе си най-ценното - приятелството и добротата.

Румен Скрински
Интернет Вестник Павел баня

view entry ( прегледа: 814 )


<< <Предишна | 149 | 150 | 151 | 152 | 153 | 154 | 155 | 156 | 157 | 158 | Следваща> >>