Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/index.php on line 31

Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/index.php on line 37

Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/index.php on line 43

Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/index.php on line 49
Добре дошли в ПАВЕЛ БАНЯ – ПРОМОЦИИ, Оферти, Пакети, Лечение, Настаняване, Хранене, Транспорт, Развлечение, Новини – Всичко за Павел баня - Минерални води вече могат да се предоставят на общините
Павел баня
Минерални води вече могат да се предоставят на общините 
26.05.2010

Минерални води държавна собственост, чийто ресурс не се използва, вече могат да се предоставят на общините. Това стана след направените промени в Закона за водите, които парламентът одобри на първо четене.

„Облекчаване и децентрализация на разрешителните режими във връзка с ползване на водите и на водните обекти, както и известна промяна в списъка на комплексните и значими язовири.

Предложено е включването в списъка на язовир „Бели Искър" и язовир „Цанков камък" и изключването на язовир „Еница", който е изгубил признаците на комплексни и значими язовири по смисъла на Закона за водите.

Считаме, че с този подход ще се увеличи използваемостта на този изключително ценен национален ресурс, тъй като в момента се ползват под 30 процента от ресурса на находищата изключителна държавна собственост, каза Нона Караджова по повод направените промени в закона.

Поправките уреждат признаването на нищожните административни актове, издадени до 2001 г. от лице без необходимата компетентност за това. В периода от влизането в сила на Закона за водите през януари 2000 г. до 30 юли 2001 г. са издадени 686 разрешителни за водоползване.

Всички те са подписани от заместник-министър на околната среда и водите и са нищожни, тъй като компетентен да ги издаде е екоминистърът. Георги Божинов от левицата каза, че ако това беше станало по времето на тройната коалиция, е щяла да се създаде временна комисия по въпроса и да бъдат дадени на прокуратурата.

Социалистите ще обсъдят дали да не дадат този текст на прокурор, защото не били сигурно доколко е юридически обоснован.

С измененията се ограничава публичната държавна собственост в границите на морските води. Предвижда се такава собственост да бъдат морското дъно и неговите недра в границите на вътрешните морски води и териториалното море, а не както е сега континенталният шелф в тези граници.

money.bg
view entry ( прегледа: 1012 )

24 МАЙ – ДЕН НА СЛАВЯНСКАТА ПИСМЕНОСТ И БЪЛГАРСКАТА ПРОСВЕТА И КУЛТУРА 
25.05.2010
Приключиха тържествата, посветени на 24 Май, денят НА СЛАВЯНСКАТА ПИСМЕНОСТ И БЪЛГАРСКАТА ПРОСВЕТА И КУЛТУРА!

В празничната програма взеха участие хорът за школувано пеене „Тодор Мазаров” при читалище „Напред” гр. Павел баня, първокласници от СОУ „Христо Ботев”, представители на Професионалната гимназия по Ресторантьорство и Хотелиерство, ФТА „Детелини” както и местни самодейни състави. Концертът, който продължи близо час и тридесет минути, достави удоволствие и духовна наслада, на бивши, настоящи учители, ученици, граждани и гости на Павел баня.

По- късно през деня, павелбанци имаха възможност да наблюдават изпращането на абитуриентите от випуск 2010 и да се насладят на чара и обаянието на поредните зрелостници, поемащи по дългия и осеян с препятствия път към професионалната реализация. С шумни възгласи като: „Кой казааа” и „Кои сме ниеее”, те преминаха маршрута от СОУ „Христо Ботев” и ПГ по РХ до централния площад, където с трепет ги очакваха родители, приятели и близки.

Бъдещите студенти получиха поздравления от кмета на община Павел баня, г-н Станимир Радевски, който им пожела успех занапред. След което, те се отправиха към ресторант „България”, където щяха да прекарат последната си вечер заедно.

Наред с емоциите от тези събития, в Павел баня тече трескава подготовка за поредния празник на розата и минералната вода и международен фолклорен фестивал, които по предварителен график ще се проведат в дните 11, 12 и 13 юни 2010.

Румен Скрински
view entry ( прегледа: 1015 )

Честит Празник! 
24.05.2010


Кирил и Методий

Върви, народе възродени,
към светла бъднина върви.
с книжовността, таз сила нова,
съдбините ни поднови.
Върви към мощната просвета!...
В световните борби върви,
от длъжност неизменна воден
и Бог ще те благослови!

Напред! Науката е слънце,
което във душите грей!
Напред! Народността не пада
там, дето знаньето живей!

Безвестен беше ти, безславен!...
О, влез в историята веч:
духовно покори страните,
които завладя със меч!...

Тъй Солунските двама братя
насърчаха дедите ни...
О, минало незабравимо,
о, пресвещени старини!

България остана верна
на достославния тоз завет
в тържествуванье и страданье
извърши подвизи безчет.

Да, родината ни години
пресветли приживе, - в беда
неописуема изпадна,
но върши си дълга всегда!

Бе време, писмеността наша,
кога обходи целий мир;
За всесветовната просвета
тя бе неизчерпаем вир.

Бе и тъжовно робско време...
тогаз Балканский храбър син
навеждаше лице под гнета
на отоманский властелин...

Но винаги духат народен
опора търсеше у вас,
о, мъдреци!... През десет века
все жив остана ваший глас

О, вий, които цяло племе
извлякохте из мъртвина,
народен гений възкресихте,
заспал в дълбока тъмнина.

Подвижници за права вяра,
сеятели на правда, мир,
апостоли великославни,
звезди върху славянский мир.

Бъдете преблагословени,
о, вий Методий и Кирил,
отци на българското знанье
творци на наший говор мил.

Нек името ви да живее
във всенародната любов
речта ви мощна нек се помни
в славянството во век веков.
Текст: Стоян Михайловски
view entry ( прегледа: 1033 )

Общински футболен турнир- “Ирита 2010”- Финал 
21.05.2010
Приключи 14-то по ред издание на Общинския футболен турнир за деца и юноши “Ирита 2010”.

Абсолютен и безспорен победител в него стана училищният отбор на гр. Павел баня, с треньор тази година- Станчо Несторов Станчев, който надигра тимът на с. Търничени с 5 на 1.

На трето място пък се нареди отборът на с. Осетеново, който спечели служебно от този на с. Скобелево.

Освен че отборът на Павел баня стана носител на златните медали, купа “ИРИТА” и купата на община Павел баня, съдиите отличиха и двама състезатели за особени постижения. Титлата “Гол-майстор”, попадна в ръцете на Никола Дидов, талантлив, бъдещ футболист от Павел баня. Призът за “Най- комплексен играч” получи Цветан Мирчев, също млада надежда на местния отбор.

Наред с емоциите и страстите от тези събития, организаторите обещаха от следващата година стриктно спазване на възрастовата граница и засилен контрол над провеждането на тренировките преди събитието!

Румен Скрински
view entry ( прегледа: 1025 )

Общински футболен турнир- Ирита 2010 
17.05.2010
От 11.05.10г. на територията на град Павел баня си дават среща талантливи спортисти, деца и юноши в областта на футбола.

Турнирът за купа „Ирита” има дългогодишна история и се провежда за 13-та поредна година на стадиона на „ПРО”- ЕАД гр. Павел баня. В него взимат участие 8 училищни отбора от различни населени места на общината.

Тимът на Павел баня е печелил престижната купа 5 пъти в историята на състезанието. Златната статуетка пък е била владение на с. Горно Сахране 3 пъти, а зад него в класацията се нареждат с. Осетеново с две победи, с. Александрово и с. Скобелево съответно с по 1 първо място. Тази година интересът към турнира е засилен.

За полуфиналите денс, се класираха първите два отбора в предварителните групи - училищата от с. Осетеново, с. Търничене, с. Скобелево и гр. Павел баня, които ще се борят за бронзови, сребърни медали и ще излъчат носителя на купата.

Турнирът за купа „Ирита” се организира от община Павел баня, а генерален спонсор на събитието е „Ирита Принт -ООД”.

Румен Скрински
view entry ( прегледа: 1056 )

Розоберът започва с куп страхове 
14.05.2010
Розоберът в Розовата долина вече започна. Първите розоберачки влязоха вчера (петък) в градините на община Павел баня, която има вече около 7000 декара рози.

Изкупната цена на килограм цвят от рози тази година ще е по-ниска в сравнение с миналата. Това прогнозира Григор Йорданов, технолог на етнографския комплекс "Дамасцена" в с.Скобелево, който притежава 100 декара собствени розови насаждения и собствена розоварна. В Скобелевo смятат, че за килограм розов цвят тази пролет ще се плаща не повече от 1.10-1.20 лева при изкупна цена за миналата година 1.40-1.60 лв. Този срив щял автоматично да се пренесе надолу по веригата. Собствениците на рози няма да плащат повече от 50 стотинки на розоберачите за килограм розов цвят.

Иначе тази година розовите градини били отрупани с пъпки като никога. За съжаление обаче очакваният дъжд така и не идва. Сега трябва да вали буквално всеки ден, казват розопроизводителите. Иначе повечето от пъпките щели да опадат от сушата.

Производителите на розова масло очакват тази година по-евтино да се търгува и скъпоценният български елексир, който миналата година е бил търгуван на международния пазар между 3500-4000 долара за килограм. Причините са две - от миналата година е останало неизкупено почти половината произведено розово масло което е около 600-700 килограма. Другата причина е свързана с ниския производствен рандеман, който очакват производителите. През миналата година килограм розово масло се е извличал от 4.5-5 тона розов цвят, което според специалистите е абсолютно икономически неизгодни. Имаме опасения, че това ще е се повтори и през тази кампания, казват те.

standartnews.com Матей Бонев
view entry ( прегледа: 932 )

Доплер сонография в Павел баня 
11.05.2010
През месец Май в медицински център "Авицена Маркони" стартира провеждане на изследване - Доплер Сонография.

Диагностиката се провежда от доктор Минев - специалист нервни болести.

Новият за Павел баня уред позволява установяване състоянието на периферните, екстра и интракраниалните кръвоносни съдове.

Технологията е от последно поколение и с редица възможности и вариации на изследването.
view entry ( прегледа: 939 )

„Детелини” в Македония 
11.05.2010
На 10.05.10г., след 3-дневно пребиваване в Република Македония, се завърнаха ФТА „Детелини”.

В Скопие те взеха участие във фестивала „Децата на Балканите”, организиран от академическото културно дружество „Мирче Ацев”. Танцьорите ни имаха възможност да се срещнат със своите стари приятели, да разгледат забележителностите на македонската столица, но преди всичко, за пореден път да представят богатството и пъстротата на българския фолклор.

Децата споделиха, че са останали впечатлени от отношението на своите домакини, които са се грижили за тях по най-добрия начин. Танцьорите ни ще запазят спомените за едно незабравимо изживяване, изпълнено с положителни емоции в Р. Македония, защото „пътят продължава”…

След близо месец, ансамбъл „Детелини” ще вземе участие в „Празника на розата и минералната вода- Павел баня 2010” и „Международния фолклорен фестивал”, организиран от община Павел баня. Част от танцьорите подготвят и грандиозния спектакъл „Избор на Царица Роза- Павел баня 2010”.

Румен Скрински
view entry ( прегледа: 904 )

Покана за 9 Май 
07.05.2010
Община Павел баня Ви кани на 9 Май - Тържествено честване на 65години от победата над хитлерофшизма,края на вторатасветовна война и денят на Европа.

11:00 - Зала Младост на читалище Напред - Празничен концерт

12:00 - Пред паметника-чешма на загиналите във войните - поднасяне на венци и цветя на признателност.
view entry ( прегледа: 944 )

24 Mай в Павел баня 
30.04.2010
Специални предложения за 24 Mай в Павел баня!

Къщата с клюкарника
view entry ( прегледа: 946 )


<< <Предишна | 161 | 162 | 163 | 164 | 165 | 166 | 167 | 168 | 169 | 170 | Следваща> >>