Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/index.php on line 31

Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/index.php on line 37

Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/index.php on line 43

Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/index.php on line 49
Добре дошли в ПАВЕЛ БАНЯ – ПРОМОЦИИ, Оферти, Пакети, Лечение, Настаняване, Хранене, Транспорт, Развлечение, Новини – Всичко за Павел баня - Бронзови медали за учениците от Павел баня в „Математика без граници“
Павел баня
Бронзови медали за учениците от Павел баня в „Математика без граници“  
16.4.2015
 Бронзови медали получиха Елиза Селви Бекташ от 2. клас, Христо Димов Мудрев от 2. клас и Райко Илиев Илиев от 3. клас. На СОУ Христо Ботев Павел баняПубликувано в Pavelbanya.eu
 Бронзови медали получиха Елиза Селви Бекташ от 2. клас, Христо Димов Мудрев от 2. клас и Райко Илиев Илиев от 3. клас. На СОУ Христо Ботев Павел баня
Приключи пролетният кръг на Международния турнир „Математика без граници“.

За пореден път в него се включиха 42-ма ученици от СОУ „Христо Ботев”, град Павел баня, които достойно защитиха името на училището. Бронзови медали получиха Елиза Селви Бекташ от 2. клас, Христо Димов Мудрев от 2. клас и Райко Илиев Илиев от 3. клас.

В Международния турнир "Математика без граници" взеха участие ученици от 24 страни (Азербайджан, Афганистан, Беларус, Бразилия, България, Индия, Казахстан, Китай, Либия, Малайзия, Мексико, Молдова, Пакистан, Румъния, Русия, САЩ, Тукменистан, Турция, Швейцария, Узбекистан, Филипините, Франция, Южна Корея, Япония) на три континента (Европа, Азия и Америка).

По информация на СОУ "Христо Ботев", гр. Павел баня
view entry ( прегледа: 817 )

Розопроизводители от цялата страна се срещат в Казанлък 
16.4.2015
Розобер в околностите на Павел баняПубликувано в Pavelbanya.eu
Розобер в околностите на Павел баня
На 16 април в Казанлък ще се проведе среща на земеделски производители от цялата страна, работещи в сферата на розопроизводството, лавандулопроизводството и производството на останалите етеричномаслени култури, съобщиха от пресцентъра на Община Казанлък.

На националната среща ще се разискват въпросите за алтернативни етеричномаслени култури и възможностите за кандидатстване по европейски програми. По време на срещата ще има и демонстрация на биопродукти.

На срещата се очаква да присъстват заместник-министърът на земеделието и храните Георги Костов и председателят на Селскостопанска академия проф. д-р Тотка Трифонова.

Националната среща ще се проведе на 16 април 2015 г. от 10.00 часа в залата на Културно-информационния център на ул. „Искра“ 4 в Казанлък. Организатори на събитието са Община Казанлък, Институтът по розата и етеричномаслените култури и Службата за съвети в земеделието –Стара Загора.

Kazanlak.com
view entry ( прегледа: 805 )

Великите са винаги скромни 
15.4.2015
Арх. Дечко Джумаков на младиниПубликувано в Pavelbanya.eu
Арх. Дечко Джумаков на младини
На 8 март т.г. Габарево се прости с архитект Дечко Христов Джумаков – една от най-известните личности от съвременната история на селото. Той почина на 3 март в София след продължително боледуване. Изминалите 40 дни от тогава са повод да припомним за неговия живот – богат на мечти и съзидание, на родолюбие и ярък местен патриотизъм, на безкористие, нравствена чистота и духовна извисеност. И да се преклоним пред светлата му памет!…


Роден е на 27 юни 1925 година в с. Габарево в семейство на интелектуалци със здрави патриархални традиции и морал. Баща му – първоначалният учител Христо Джумаков – беше запален краевед и остави след смъртта си педантичното и богато на съдържание изследване „Габарево в далечното минало и днес” (изд. 2007 г.). Майка му Василка Саръиванова бе благородна и достолепна жена и талантлива самоука художничка.


От двамата Дечко наследява качества, ценни и необходими за истинския творец и строител – прагматизма на бащата и тънкия усет за красота, форми и багри от майката. След завършването на гимназиалното си образование и изпълнението на войнския си дълг в казармата, възмъжал и направил професионалния си избор, Дечко продължава образованието си едновременно в две висши учебни заведения – Политехниката, в специалността „архитектура” и Художествената академия – в скулптура и живопис.

Дом на културата ‘Арсенал’, КазанлъкПубликувано в Pavelbanya.eu
Дом на културата ‘Арсенал’, Казанлък
Но когато трябва да реши на кое от двете изкуства да се посвети, практичният му баща го насочва към архитектурата, като по-перспективна професия за онова време на гигантски строежи – 50-60-те години на ХХ век. „С отказа си от скулптурата Дечко даде шанс за изява на творци като Старчев, Чапкънов, че и на Вежди Рашидов. Иначе би ги оставил далеч зад себе си!” – шегуваха се до скоро неговите най-близки приятели, запомнили великолепната фигура на косач, изваяна от Дечко Джумаков за една курсова задача.

Неговите съвременници и връстници от селото си спомнят и до днес с възхищение младият студент по архитектура с осанка и лице на френски киноактьор и с възпитание и финес на аристократ, подир когото въздишаха някога габаревските момичета…

След завършването си младият архитект Джумаков работи по разпределение в „Транспроект”, София, след което попада в крупната проектантска организация „Главпроект” по времето, когато тя проектира курортния комплекс „Златни пясъци” край Варна. Нейните мащаби и творчески задачи са големият шанс на Джумаков да прояви с целия блясък таланта и пространственото си мислене.

Седем от най-атрактивните хотели, разположени с артистично въображение в гънките на капризния крайбрежен ландшафт, са изградени по негов проект. Следват успешни участия в национални и международни конкурси. Той е проектант на прочутата вила на оперното светило Николай Гяуров на черноморското крайбрежие, на много жилищни и административни сгради, хижи, автогари, на великолепния център на Смолян и какво ли още не!

Хижа „Соколна” в Стара планинаПубликувано в Pavelbanya.eu
Хижа „Соколна” в Стара планина
Мечтата да остави своя творчески „автограф” в родния си край осъществява в проектите на читалището в Габарево, на хижа „Соколна” в Стара планина, Дом на културата „Арсенал” в Казанлък и др. Ако бе живял на Запад, архитект Дечко Джумаков би „осребрил” таланта си в разкошното битие на милионер и може би в преследването на световна слава. Но той си остана един почти „безсребърен”, скромен и достоен син на България.

След ранната смърт на съпругата си отгледа сам от малки двете си чудесни дъщери. А в годините след пенсионирането си, вместо да се отдаде на заслужен отдих и да консумира ценностите на столичния културен живот, той се завърна в родното Габарево, разпъна отново чертожната дъска и се зае да заснема и възстановява плановете на стари къщи с оригинални архитектурни решения, преди времето и разрухата да ги унищожат. В родния му дом се съхраняват изчертани на паус плановете и фасадите на десетки такива частни и обществени сгради, запазили архитектурно-строителните традиции на габаревци.

Сега, когато Дечко вече го няма, а обществената атмосфера на България започва да се нажежава за кой ли път от поредните предизборни страсти, ми идва на ум случка от преди 12 години. През 2003 г. бях в Павел баня с журналистическата задача да отразя две събития – сто годишнината на читалище „Напред” и кандидатурите на три дами за поста кмет на общината.

Случайно попаднах в неформална компания, в която със загриженост споделяха, че в някои села няма подходящи хора за кметове. Стана дума и за Габарево. Доста спонтанно и може би не особено тактично попитах: ”Защо не предложите архитект Джумаков? Разбрах, че се е върнал да живее в селото.

С огромния си опит би бил чудесен кмет или поне общински съветник!” Учуди ме последвалата реакция:: „Кой е пък тоя?” – попита един. „Зная го, много е интелигентен, но е софийски жител, пък и вече е стар за такава работа!” – произнесе замислено друг (тогава Дечко е бил на 78 г.) Повече не стана дума за него.

Читалището в родното ГабаревоПубликувано в Pavelbanya.eu
Читалището в родното Габарево
Бях изненадана, когато след ден-два ми се обади познат от Габарево: „Данче, разбрах, че си предлагала Дечко за кмет. В същност ти общувала ли си отблизо с него, познаваш ли го добре?” „Не, но го помня от времето, когато живеехме в Габарево, а от колежка в „Главпроект” съм слушала, че го смятат за изключително талантлив архитект!” – отвърнах сконфузено. „Хм! Ама не забравяй, че великите са винаги скромни! Ти представяш ли си Дечко да сложи снимката си на плакати, да тръгне да агитира за себе си или – не дай Боже – да купува гласове?! За нищо на света не би го направил – той е невероятно достоен и почтен човек. Така че – забрави идеята си!”

Няколко години по-късно, когато със съпруга ми заживяхме в Павел баня и станахме близки приятели с Дечко и неговата габаревска компания разбрах, че не съм сгрешила с предложението си. Той се оказа невероятно витален, добронамерен и отзивчив човек – винаги готов да помогне, да окуражи – дори с неповторимо енергичното си и ободряващо ръкостискане, както и с навика си да казва винаги истината без шикалкавене, гледайки събеседника си право в очите.

Та и сега си мисля: „Ами точно с нагласата, че почтените личности не са за политиката ние, българите, сами неглижираме достойните хора, а избираме такива, които ни разочароват и от които патим.” В интерес на истината, и без да е избиран за кмет, архитект Дечко Джумаков остави незабравими спомени и дири в Габарево и в сърцата на земляците си.

Сбогом, скъпи приятелю! Толкова ни се искаше да честваме заедно 90 годишния ти юбилей през юни!


От името на всички негови приятели – Йорданка Трополова

view entry ( прегледа: 853 )

Ансамбъл "Детелини": нови концерти, нови признания 
14.4.2015
Дипломи на ансамбъл ''Детелини'' Павел баня от ЦИОФФПубликувано в Pavelbanya.eu
Дипломи на ансамбъл ''Детелини'' Павел баня от ЦИОФФ
След като голямата група на ансамбъл "Детелини", Павел баня, предизвика фурор сред българската общност в испанската столица Мадрид преди Великденските празници, предстоят нови предизвикателства за павелбанския състав.

На 19. април детската формация на "Детелини" в състав от 30 танцьори на възраст 12-15 години ще гостува за пет дни в Анкара, Република Турция. Павелбанци ще вземат участие в Международен фолклорен фестивал по случай Деня на детето в нашата съседка.

Това е 13-то турне за "Детелини" в Турция от създаването на ансамбъла и 36-то турне зад граница за последните 25 години. "В Турция се провеждат едни от най-добре организираните Международни фолклорни фестивали, на които сме присъствали", съобщава Кольо Кавръков, организатор на ансамбъл "Детелини". Той допълва, че в момента тече трескава подготовка както сред малките танцьори, така и сред представителната група на над 18-годишните. След три месеца тази група танцьори ще вземе участие и във фестивал на Международния съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства (ЦИОФФ) във Франция.

Събитието е изключително престижно, защото Международната секция на ЦИОФФ избира представителни ансамбли от пет континента и павелбанският състав е включен във фестивала.

Преди броени дни във Велико Търново ЦИОФФ отново потвърди статута на голямата група на "Детелини" като "Представителна" и връчи диплом със срок на валидност три години. Новото е, че малките танцьори също получиха признание от Международната организация и за пръв път се сдобиха със званието "Представителна група".

Ентусиазмът за предстоящите участия можеше да бъде усетен най-добре покрай Великденските празници, когато танцьорите на "Детелини" си 'почиваха' от учебните занимания в залата.

Румен Скрински
www.Pavelbanya.eu

view entry ( прегледа: 831 )

Започна Светлата седмица 
13.04.2015
На втория ден след Великден според православната традиция започва Светлата седмица - време, в което се прославят светите апостоли и Света Богородица.

Светлата седмица завършва с втората пасха в неделя. Нарича се Светла, защото Възкресението на Христос донася просветление за всички. Тя се нарича още и Нова неделя, защото с нея започва цикълът от недели, които споменават Христовото Възкресение. Нарича се и Томина неделя, защото в този ден се чете евангелското четмо за явяването на Христос на своите ученици, между които бил и апостол Тома.

Светлата седмица или Томината неделя е тясно свързана с името на Тома - един от дванайсетте апостоли на Иисус, който не повярвал на Христовото Възкресение. Когато мълвата за изчезналото от гробницата тяло Господне се разнесла, единствен апостол Тома не повярвал в това знамение и поискал лично да се увери, като докосне раните от гвоздеите на прикования към кръста Иисус.

Осем дни след Възкресението Христос се явил пред Тома и така той сам се убедил в истината, паднал на колене и молел Бог да му прости. Оттогава останало и нарицателното Тома Неверни, а неделният ден от Светлата седмица се нарича Томина неделя.

В дните на Светлата седмица се благославят светиите: в Светли понеделник - светите апостоли, в Светли вторник и сряда - св. Богородица, св. архидякон Стефан и св. Андрей, в Светли четвъртък - св. ап. Йоан и Яков, в Светли петък - св. ап. Петър, а в Светла събота - св. Йоан Кръстител. Тази седмица е наситена и с момински празници, сред които най-голям е честването на Светлата или Празната сряда.

На Светлата сряда от Светлата седмица се изпълняват два обичая, които се правят за дъжд, плодородие, предпазване от градушка, бродници и лоши болести. Често през тази седмица стопанките повторно боядисвали яйца, които раздавали за душите на починали близки. Това е така, защото според древно поверие, раздаването на червените яйца предпазвало душите на мъртвите от превъплъщаване.

Не е случайно, че за всички християни Възкресение Христово е най-великият и най-почитаният от всички християнски празници, донесъл светлината на Спасението и просветлението за всички хора по земята. Същността на този празник е в обещанието, че човеците отново ще могат да се върнат в рая, откъдето са изгонени. И Светлата седмица е първата от поредица недели, когато тази светла вест трябва да достигне до всички.

По информация на ИА БГНЕС
view entry ( прегледа: 817 )

Христос Воскресе! 
12.4.2015
Тържествена служба за Възкресение Христово в храм Рождество Богородично - Павел баня. Публикувано в Pavelbanya.eu Тържествена служба за Възкресение Христово в храм Рождество Богородично - Павел баня. Публикувано в Pavelbanya.eu Тържествена служба за Възкресение Христово в храм Рождество Богородично - Павел баня. Публикувано в Pavelbanya.eu
Тържествена служба за Възкресение Христово в храм Рождество Богородично - Павел баня.
Снимки Pavelbanya.eu

view entry ( прегледа: 813 )

Честит 80-годишен юбилей на Йорданка Трополова 
11.4.2015
Йорданка ТрополоваПубликувано в Pavelbanya.eu
Йорданка Трополова
Вчера журналистката Йорданка Трополова навърши 80 години.

Йорданка Трополова е член на Съюза на българските журналисти. Тя е удостоена и с орден "Кирил и Методий"- първа степен. Значителна част от професионалната й кариера е свързана с Комитета на българските жени, в който работи като завеждащ отдел, секретар и първи заместник-председател. Трополова работи и като главен експерт по социалната политика в Социалния съвет на Министерски съвет.

Пенсионира се като главен редактор на списание "Лада", след което продължава да работи в "Ние жените", в казанлъшкия вестник "Долина"; сътрудничи активно на списание "Български дипломатически преглед" и "Българе", в които редовно помества материали за известни личности и културни събития в община Павел баня. За последните 10 години има над 120 статии, свързани с Павел баня и региона.

Приятелите й казват за нея, че тя е честна, амбициозна, раздаваща се докрай. Не обръща внимание на дребнавостите, а вижда малките, значими неща - тези, от които се градят големите.

Екипът на Pavelbanya.eu поздравява г-жа Трополова за юбилейните 80 години, като пожелава здраве, нови сили и несекваща вяра в Истината!
view entry ( прегледа: 825 )

На Велика събота - в очакване на благодатния огън 
11.04.2015г.
Православната църква чества Велика събота - последният ден от Страстната седмица, предшестваща Великден. В този ден се възпоменава погребението на Христос, пребиваването на Неговото тяло в гроба, слизането Му в ада за възвестяване на победата над смъртта и за избавлението на душите. Богослужението започва от сутринта и продължава до вечерта. Събота вечерта плащеницата се внася обратно в олтара минути преди пасхалното шествие на кръста.

В Страстната събота преди изгрев слънце се месят великденски обредни хлябове и козунаци. С тях хората изразявали почитта си към Спасителя. През целия ден в храмовете се освещават яйца, козунаци, ястия, хлябове, предназначени за празничната трапеза.

Днес също могат да се боядисват яйца. В полунощ на събота срещу неделя хората се поздравяват с "Христос Возкресе! - Воистина возкресе!" и си пожелават здраве и щастие. Църквата се обикаля със свещ, която трябва да се донесе мълчешком в къщи, като се внимава да не угасне. сят запалена свещ и обикалят 3 пъти около църквата, като внимават да не угасне. После я отнасят запалена в къщи.

Свещите се палят с огън донесен от Ерусалим малко по-рано. Огънят е най-великото чудо, което се случва в параклиса на Божи гроб.

Тази вечер Великденската празнична църковна служба в Павел баня ще започне в 23.00 часа, съобщиха от храм "Рождество Богородично".

По информация на dariknews.bg
view entry ( прегледа: 840 )

Разпети петък е 
10.4.2015
Разпети Петък в храм Рождество Богородично - Павел баня. Публикувано в Pavelbanya.eu Разпети Петък в храм Рождество Богородично - Павел баня. Публикувано в Pavelbanya.eu Разпети Петък в храм Рождество Богородично - Павел баня. Публикувано в Pavelbanya.eu
Разпети Петък в храм Рождество Богородично - Павел баня. Снимки Pavelbanya.eu

Тази вечер бе отслужено Христовото опело в храм "Рождество Богородично". По време на службата бе изнесена Христовата плащеница - символ на страданията.

След това миряните, предвождани от отец Иван Тотунов, който носи погребалния плащ, обиколиха църквата. Раздаваха се цветя за здрае.

Утре Великденската празнична служба ще започне в 23.00 часа, съобщиха от храм "Рождество Богородично".


view entry ( прегледа: 812 )

Велики петък - Голгота и разпятието 
10.4.2015
0Публикувано в Pavelbanya.eu
Велики петък, известен още като Разпети петък, е денят, в който е разпнат Исус Христос. Този ден е посветен на Неговите страдания. Сутринта на Велики петък се отслужват т.нар. царски часове, а около 11.30 часа се изнася Светата плащеница. Вечерта на Велики петък при плащеницата, с изобразеното на нея тяло на мъртвия и положен в гроба Исус, се извършва т.нар. опело Христово.

***
Предаден окончателно от Юда Искариотски в Гетсиманската градина, посредством целувката, чрез която Юда показва на юдеите кой е неговият учител, Исус е изправен пред съда на Пилат Понтийски. Римският прокуратор Пилат отказва да съди обаче Исус, ненамирайки вина в Него. Въпреки това Пилат Понтийски не отменя смъртната присъда над Божия Син и ритуално си измива ръцете, за да покаже, че няма вина за последствията.

По-късно в големи мъки Божият Син е разпнат на Голгота, редом до двама убийци и крадци. Единият от тях се покайва в последния си миг, а Исус му обещава, че ще бъде до Него в Царството на небесния Отец.

Според писанията Христос умира на кръста, изричайки две думи: "Свърши се!".

На Велики петък не се прави нищо - разрешено е само да се рисуват боядисаните вече яйца.
view entry ( прегледа: 787 )


<< <Предишна | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | Следваща> >>