Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/index.php on line 31

Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/index.php on line 37

Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/index.php on line 43

Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/index.php on line 49
Добре дошли в ПАВЕЛ БАНЯ – ПРОМОЦИИ, Оферти, Пакети, Лечение, Настаняване, Хранене, Транспорт, Развлечение, Новини – Всичко за Павел баня - Розопроизводители от цялата страна се срещат в Казанлък
Павел баня
Розопроизводители от цялата страна се срещат в Казанлък 
16.4.2015
Розобер в околностите на Павел баняПубликувано в Pavelbanya.eu
Розобер в околностите на Павел баня
На 16 април в Казанлък ще се проведе среща на земеделски производители от цялата страна, работещи в сферата на розопроизводството, лавандулопроизводството и производството на останалите етеричномаслени култури, съобщиха от пресцентъра на Община Казанлък.

На националната среща ще се разискват въпросите за алтернативни етеричномаслени култури и възможностите за кандидатстване по европейски програми. По време на срещата ще има и демонстрация на биопродукти.

На срещата се очаква да присъстват заместник-министърът на земеделието и храните Георги Костов и председателят на Селскостопанска академия проф. д-р Тотка Трифонова.

Националната среща ще се проведе на 16 април 2015 г. от 10.00 часа в залата на Културно-информационния център на ул. „Искра“ 4 в Казанлък. Организатори на събитието са Община Казанлък, Институтът по розата и етеричномаслените култури и Службата за съвети в земеделието –Стара Загора.

Kazanlak.com
view entry ( прегледа: 777 )

Великите са винаги скромни 
15.4.2015
Арх. Дечко Джумаков на младиниПубликувано в Pavelbanya.eu
Арх. Дечко Джумаков на младини
На 8 март т.г. Габарево се прости с архитект Дечко Христов Джумаков – една от най-известните личности от съвременната история на селото. Той почина на 3 март в София след продължително боледуване. Изминалите 40 дни от тогава са повод да припомним за неговия живот – богат на мечти и съзидание, на родолюбие и ярък местен патриотизъм, на безкористие, нравствена чистота и духовна извисеност. И да се преклоним пред светлата му памет!…


Роден е на 27 юни 1925 година в с. Габарево в семейство на интелектуалци със здрави патриархални традиции и морал. Баща му – първоначалният учител Христо Джумаков – беше запален краевед и остави след смъртта си педантичното и богато на съдържание изследване „Габарево в далечното минало и днес” (изд. 2007 г.). Майка му Василка Саръиванова бе благородна и достолепна жена и талантлива самоука художничка.


От двамата Дечко наследява качества, ценни и необходими за истинския творец и строител – прагматизма на бащата и тънкия усет за красота, форми и багри от майката. След завършването на гимназиалното си образование и изпълнението на войнския си дълг в казармата, възмъжал и направил професионалния си избор, Дечко продължава образованието си едновременно в две висши учебни заведения – Политехниката, в специалността „архитектура” и Художествената академия – в скулптура и живопис.

Дом на културата ‘Арсенал’, КазанлъкПубликувано в Pavelbanya.eu
Дом на културата ‘Арсенал’, Казанлък
Но когато трябва да реши на кое от двете изкуства да се посвети, практичният му баща го насочва към архитектурата, като по-перспективна професия за онова време на гигантски строежи – 50-60-те години на ХХ век. „С отказа си от скулптурата Дечко даде шанс за изява на творци като Старчев, Чапкънов, че и на Вежди Рашидов. Иначе би ги оставил далеч зад себе си!” – шегуваха се до скоро неговите най-близки приятели, запомнили великолепната фигура на косач, изваяна от Дечко Джумаков за една курсова задача.

Неговите съвременници и връстници от селото си спомнят и до днес с възхищение младият студент по архитектура с осанка и лице на френски киноактьор и с възпитание и финес на аристократ, подир когото въздишаха някога габаревските момичета…

След завършването си младият архитект Джумаков работи по разпределение в „Транспроект”, София, след което попада в крупната проектантска организация „Главпроект” по времето, когато тя проектира курортния комплекс „Златни пясъци” край Варна. Нейните мащаби и творчески задачи са големият шанс на Джумаков да прояви с целия блясък таланта и пространственото си мислене.

Седем от най-атрактивните хотели, разположени с артистично въображение в гънките на капризния крайбрежен ландшафт, са изградени по негов проект. Следват успешни участия в национални и международни конкурси. Той е проектант на прочутата вила на оперното светило Николай Гяуров на черноморското крайбрежие, на много жилищни и административни сгради, хижи, автогари, на великолепния център на Смолян и какво ли още не!

Хижа „Соколна” в Стара планинаПубликувано в Pavelbanya.eu
Хижа „Соколна” в Стара планина
Мечтата да остави своя творчески „автограф” в родния си край осъществява в проектите на читалището в Габарево, на хижа „Соколна” в Стара планина, Дом на културата „Арсенал” в Казанлък и др. Ако бе живял на Запад, архитект Дечко Джумаков би „осребрил” таланта си в разкошното битие на милионер и може би в преследването на световна слава. Но той си остана един почти „безсребърен”, скромен и достоен син на България.

След ранната смърт на съпругата си отгледа сам от малки двете си чудесни дъщери. А в годините след пенсионирането си, вместо да се отдаде на заслужен отдих и да консумира ценностите на столичния културен живот, той се завърна в родното Габарево, разпъна отново чертожната дъска и се зае да заснема и възстановява плановете на стари къщи с оригинални архитектурни решения, преди времето и разрухата да ги унищожат. В родния му дом се съхраняват изчертани на паус плановете и фасадите на десетки такива частни и обществени сгради, запазили архитектурно-строителните традиции на габаревци.

Сега, когато Дечко вече го няма, а обществената атмосфера на България започва да се нажежава за кой ли път от поредните предизборни страсти, ми идва на ум случка от преди 12 години. През 2003 г. бях в Павел баня с журналистическата задача да отразя две събития – сто годишнината на читалище „Напред” и кандидатурите на три дами за поста кмет на общината.

Случайно попаднах в неформална компания, в която със загриженост споделяха, че в някои села няма подходящи хора за кметове. Стана дума и за Габарево. Доста спонтанно и може би не особено тактично попитах: ”Защо не предложите архитект Джумаков? Разбрах, че се е върнал да живее в селото.

С огромния си опит би бил чудесен кмет или поне общински съветник!” Учуди ме последвалата реакция:: „Кой е пък тоя?” – попита един. „Зная го, много е интелигентен, но е софийски жител, пък и вече е стар за такава работа!” – произнесе замислено друг (тогава Дечко е бил на 78 г.) Повече не стана дума за него.

Читалището в родното ГабаревоПубликувано в Pavelbanya.eu
Читалището в родното Габарево
Бях изненадана, когато след ден-два ми се обади познат от Габарево: „Данче, разбрах, че си предлагала Дечко за кмет. В същност ти общувала ли си отблизо с него, познаваш ли го добре?” „Не, но го помня от времето, когато живеехме в Габарево, а от колежка в „Главпроект” съм слушала, че го смятат за изключително талантлив архитект!” – отвърнах сконфузено. „Хм! Ама не забравяй, че великите са винаги скромни! Ти представяш ли си Дечко да сложи снимката си на плакати, да тръгне да агитира за себе си или – не дай Боже – да купува гласове?! За нищо на света не би го направил – той е невероятно достоен и почтен човек. Така че – забрави идеята си!”

Няколко години по-късно, когато със съпруга ми заживяхме в Павел баня и станахме близки приятели с Дечко и неговата габаревска компания разбрах, че не съм сгрешила с предложението си. Той се оказа невероятно витален, добронамерен и отзивчив човек – винаги готов да помогне, да окуражи – дори с неповторимо енергичното си и ободряващо ръкостискане, както и с навика си да казва винаги истината без шикалкавене, гледайки събеседника си право в очите.

Та и сега си мисля: „Ами точно с нагласата, че почтените личности не са за политиката ние, българите, сами неглижираме достойните хора, а избираме такива, които ни разочароват и от които патим.” В интерес на истината, и без да е избиран за кмет, архитект Дечко Джумаков остави незабравими спомени и дири в Габарево и в сърцата на земляците си.

Сбогом, скъпи приятелю! Толкова ни се искаше да честваме заедно 90 годишния ти юбилей през юни!


От името на всички негови приятели – Йорданка Трополова

view entry ( прегледа: 824 )

Ансамбъл "Детелини": нови концерти, нови признания 
14.4.2015
Дипломи на ансамбъл ''Детелини'' Павел баня от ЦИОФФПубликувано в Pavelbanya.eu
Дипломи на ансамбъл ''Детелини'' Павел баня от ЦИОФФ
След като голямата група на ансамбъл "Детелини", Павел баня, предизвика фурор сред българската общност в испанската столица Мадрид преди Великденските празници, предстоят нови предизвикателства за павелбанския състав.

На 19. април детската формация на "Детелини" в състав от 30 танцьори на възраст 12-15 години ще гостува за пет дни в Анкара, Република Турция. Павелбанци ще вземат участие в Международен фолклорен фестивал по случай Деня на детето в нашата съседка.

Това е 13-то турне за "Детелини" в Турция от създаването на ансамбъла и 36-то турне зад граница за последните 25 години. "В Турция се провеждат едни от най-добре организираните Международни фолклорни фестивали, на които сме присъствали", съобщава Кольо Кавръков, организатор на ансамбъл "Детелини". Той допълва, че в момента тече трескава подготовка както сред малките танцьори, така и сред представителната група на над 18-годишните. След три месеца тази група танцьори ще вземе участие и във фестивал на Международния съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства (ЦИОФФ) във Франция.

Събитието е изключително престижно, защото Международната секция на ЦИОФФ избира представителни ансамбли от пет континента и павелбанският състав е включен във фестивала.

Преди броени дни във Велико Търново ЦИОФФ отново потвърди статута на голямата група на "Детелини" като "Представителна" и връчи диплом със срок на валидност три години. Новото е, че малките танцьори също получиха признание от Международната организация и за пръв път се сдобиха със званието "Представителна група".

Ентусиазмът за предстоящите участия можеше да бъде усетен най-добре покрай Великденските празници, когато танцьорите на "Детелини" си 'почиваха' от учебните занимания в залата.

Румен Скрински
www.Pavelbanya.eu

view entry ( прегледа: 802 )

Започна Светлата седмица 
13.04.2015
На втория ден след Великден според православната традиция започва Светлата седмица - време, в което се прославят светите апостоли и Света Богородица.

Светлата седмица завършва с втората пасха в неделя. Нарича се Светла, защото Възкресението на Христос донася просветление за всички. Тя се нарича още и Нова неделя, защото с нея започва цикълът от недели, които споменават Христовото Възкресение. Нарича се и Томина неделя, защото в този ден се чете евангелското четмо за явяването на Христос на своите ученици, между които бил и апостол Тома.

Светлата седмица или Томината неделя е тясно свързана с името на Тома - един от дванайсетте апостоли на Иисус, който не повярвал на Христовото Възкресение. Когато мълвата за изчезналото от гробницата тяло Господне се разнесла, единствен апостол Тома не повярвал в това знамение и поискал лично да се увери, като докосне раните от гвоздеите на прикования към кръста Иисус.

Осем дни след Възкресението Христос се явил пред Тома и така той сам се убедил в истината, паднал на колене и молел Бог да му прости. Оттогава останало и нарицателното Тома Неверни, а неделният ден от Светлата седмица се нарича Томина неделя.

В дните на Светлата седмица се благославят светиите: в Светли понеделник - светите апостоли, в Светли вторник и сряда - св. Богородица, св. архидякон Стефан и св. Андрей, в Светли четвъртък - св. ап. Йоан и Яков, в Светли петък - св. ап. Петър, а в Светла събота - св. Йоан Кръстител. Тази седмица е наситена и с момински празници, сред които най-голям е честването на Светлата или Празната сряда.

На Светлата сряда от Светлата седмица се изпълняват два обичая, които се правят за дъжд, плодородие, предпазване от градушка, бродници и лоши болести. Често през тази седмица стопанките повторно боядисвали яйца, които раздавали за душите на починали близки. Това е така, защото според древно поверие, раздаването на червените яйца предпазвало душите на мъртвите от превъплъщаване.

Не е случайно, че за всички християни Възкресение Христово е най-великият и най-почитаният от всички християнски празници, донесъл светлината на Спасението и просветлението за всички хора по земята. Същността на този празник е в обещанието, че човеците отново ще могат да се върнат в рая, откъдето са изгонени. И Светлата седмица е първата от поредица недели, когато тази светла вест трябва да достигне до всички.

По информация на ИА БГНЕС
view entry ( прегледа: 787 )

Христос Воскресе! 
12.4.2015
Тържествена служба за Възкресение Христово в храм Рождество Богородично - Павел баня. Публикувано в Pavelbanya.eu Тържествена служба за Възкресение Христово в храм Рождество Богородично - Павел баня. Публикувано в Pavelbanya.eu Тържествена служба за Възкресение Христово в храм Рождество Богородично - Павел баня. Публикувано в Pavelbanya.eu
Тържествена служба за Възкресение Христово в храм Рождество Богородично - Павел баня.
Снимки Pavelbanya.eu

view entry ( прегледа: 784 )

Честит 80-годишен юбилей на Йорданка Трополова 
11.4.2015
Йорданка ТрополоваПубликувано в Pavelbanya.eu
Йорданка Трополова
Вчера журналистката Йорданка Трополова навърши 80 години.

Йорданка Трополова е член на Съюза на българските журналисти. Тя е удостоена и с орден "Кирил и Методий"- първа степен. Значителна част от професионалната й кариера е свързана с Комитета на българските жени, в който работи като завеждащ отдел, секретар и първи заместник-председател. Трополова работи и като главен експерт по социалната политика в Социалния съвет на Министерски съвет.

Пенсионира се като главен редактор на списание "Лада", след което продължава да работи в "Ние жените", в казанлъшкия вестник "Долина"; сътрудничи активно на списание "Български дипломатически преглед" и "Българе", в които редовно помества материали за известни личности и културни събития в община Павел баня. За последните 10 години има над 120 статии, свързани с Павел баня и региона.

Приятелите й казват за нея, че тя е честна, амбициозна, раздаваща се докрай. Не обръща внимание на дребнавостите, а вижда малките, значими неща - тези, от които се градят големите.

Екипът на Pavelbanya.eu поздравява г-жа Трополова за юбилейните 80 години, като пожелава здраве, нови сили и несекваща вяра в Истината!
view entry ( прегледа: 793 )

На Велика събота - в очакване на благодатния огън 
11.04.2015г.
Православната църква чества Велика събота - последният ден от Страстната седмица, предшестваща Великден. В този ден се възпоменава погребението на Христос, пребиваването на Неговото тяло в гроба, слизането Му в ада за възвестяване на победата над смъртта и за избавлението на душите. Богослужението започва от сутринта и продължава до вечерта. Събота вечерта плащеницата се внася обратно в олтара минути преди пасхалното шествие на кръста.

В Страстната събота преди изгрев слънце се месят великденски обредни хлябове и козунаци. С тях хората изразявали почитта си към Спасителя. През целия ден в храмовете се освещават яйца, козунаци, ястия, хлябове, предназначени за празничната трапеза.

Днес също могат да се боядисват яйца. В полунощ на събота срещу неделя хората се поздравяват с "Христос Возкресе! - Воистина возкресе!" и си пожелават здраве и щастие. Църквата се обикаля със свещ, която трябва да се донесе мълчешком в къщи, като се внимава да не угасне. сят запалена свещ и обикалят 3 пъти около църквата, като внимават да не угасне. После я отнасят запалена в къщи.

Свещите се палят с огън донесен от Ерусалим малко по-рано. Огънят е най-великото чудо, което се случва в параклиса на Божи гроб.

Тази вечер Великденската празнична църковна служба в Павел баня ще започне в 23.00 часа, съобщиха от храм "Рождество Богородично".

По информация на dariknews.bg
view entry ( прегледа: 813 )

Разпети петък е 
10.4.2015
Разпети Петък в храм Рождество Богородично - Павел баня. Публикувано в Pavelbanya.eu Разпети Петък в храм Рождество Богородично - Павел баня. Публикувано в Pavelbanya.eu Разпети Петък в храм Рождество Богородично - Павел баня. Публикувано в Pavelbanya.eu
Разпети Петък в храм Рождество Богородично - Павел баня. Снимки Pavelbanya.eu

Тази вечер бе отслужено Христовото опело в храм "Рождество Богородично". По време на службата бе изнесена Христовата плащеница - символ на страданията.

След това миряните, предвождани от отец Иван Тотунов, който носи погребалния плащ, обиколиха църквата. Раздаваха се цветя за здрае.

Утре Великденската празнична служба ще започне в 23.00 часа, съобщиха от храм "Рождество Богородично".


view entry ( прегледа: 784 )

Велики петък - Голгота и разпятието 
10.4.2015
0Публикувано в Pavelbanya.eu
Велики петък, известен още като Разпети петък, е денят, в който е разпнат Исус Христос. Този ден е посветен на Неговите страдания. Сутринта на Велики петък се отслужват т.нар. царски часове, а около 11.30 часа се изнася Светата плащеница. Вечерта на Велики петък при плащеницата, с изобразеното на нея тяло на мъртвия и положен в гроба Исус, се извършва т.нар. опело Христово.

***
Предаден окончателно от Юда Искариотски в Гетсиманската градина, посредством целувката, чрез която Юда показва на юдеите кой е неговият учител, Исус е изправен пред съда на Пилат Понтийски. Римският прокуратор Пилат отказва да съди обаче Исус, ненамирайки вина в Него. Въпреки това Пилат Понтийски не отменя смъртната присъда над Божия Син и ритуално си измива ръцете, за да покаже, че няма вина за последствията.

По-късно в големи мъки Божият Син е разпнат на Голгота, редом до двама убийци и крадци. Единият от тях се покайва в последния си миг, а Исус му обещава, че ще бъде до Него в Царството на небесния Отец.

Според писанията Христос умира на кръста, изричайки две думи: "Свърши се!".

На Велики петък не се прави нищо - разрешено е само да се рисуват боядисаните вече яйца.
view entry ( прегледа: 756 )

На Велики четвъртък - тайната вечеря, причастието и целувката 
9.4.2015
0Публикувано в Pavelbanya.eu
Велики четвъртък е свързан с Тайната вечеря, на която Исус Христос поканил своите ученици - дванайсетте апостоли. В този момент Божият Син е установил светото тайнствено причастие - евхаристията.

След вечерята Христос взел хляб, благословил го, разчупил го, раздал на учениците си и казал: "Вземете, яжте, това е моето тяло!". После вдигнал чашата и казал: "Пийте от нея всички. Това е моята кръв на Новия завет, която за вас и на мнозина се пролива за прощение на греховете".

След причастието Исус признал пред своите ученици, че ще бъде предаден. По-сетне в Гетсиманската градина по време на молитва идват войници и след целувката на Юда, който посочва своята жертва, Христос е заловен от стражите.

Велики четвъртък е и най-очакваният ден през Страстната седмица от децата, защото се боядисват яйцата за Великден. На този ден се става рано, а навремето децата дебнели коя кокошка първа ще снесе. Това яйце се боядисвало първо в червено.

С първото боядисано яйце, още докато не е изсъхнало, се натъркват бузите и челата на децата за здраве. Който не успее да боядиса яйцата в четвъртък, може да го направи и в събота.

По информация на Dariknews.bg

view entry ( прегледа: 776 )


<< <Предишна | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | Следваща> >>