Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/index.php on line 31

Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/index.php on line 37

Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/index.php on line 43

Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/index.php on line 49
Добре дошли в ПАВЕЛ БАНЯ – ПРОМОЦИИ, Оферти, Пакети, Лечение, Настаняване, Хранене, Транспорт, Развлечение, Новини – Всичко за Павел баня - На Велики четвъртък - тайната вечеря, причастието и целувката
Павел баня
На Велики четвъртък - тайната вечеря, причастието и целувката 
9.4.2015
0Публикувано в Pavelbanya.eu
Велики четвъртък е свързан с Тайната вечеря, на която Исус Христос поканил своите ученици - дванайсетте апостоли. В този момент Божият Син е установил светото тайнствено причастие - евхаристията.

След вечерята Христос взел хляб, благословил го, разчупил го, раздал на учениците си и казал: "Вземете, яжте, това е моето тяло!". После вдигнал чашата и казал: "Пийте от нея всички. Това е моята кръв на Новия завет, която за вас и на мнозина се пролива за прощение на греховете".

След причастието Исус признал пред своите ученици, че ще бъде предаден. По-сетне в Гетсиманската градина по време на молитва идват войници и след целувката на Юда, който посочва своята жертва, Христос е заловен от стражите.

Велики четвъртък е и най-очакваният ден през Страстната седмица от децата, защото се боядисват яйцата за Великден. На този ден се става рано, а навремето децата дебнели коя кокошка първа ще снесе. Това яйце се боядисвало първо в червено.

С първото боядисано яйце, още докато не е изсъхнало, се натъркват бузите и челата на децата за здраве. Който не успее да боядиса яйцата в четвъртък, може да го направи и в събота.

По информация на Dariknews.bg

view entry ( прегледа: 801 )

Велика сряда - предателство срещу 30 сребърника 
8.4.2015
0Публикувано в Pavelbanya.eu
В днешния ден си припомняме предателството на Юда Искариотски. На Светата и Велика сряда Юда отишъл при юдейските първенци и уговорил предателството на Христос за 30 сребърника.

В евангелията на апостолите могат да бъда открити редица податки, който подсказват, че Юда не е вярвал в Словото Божие. Самият той никога не е наричал Исус "Господи", а е използвал обръщението "Учителю".

Юда е заклеймен като един от най-жестоките предатели, раждали се някога по земята. Тъкмо заради неговите алчност, безочие и дързост, Юда се превръща в нарицателно за най-негативните качества, които човек може да притежава.

На Велика сряда народният обичай повелява да се бере здравец, предимно от децата, и на Разпети петък да се раздава за здраве. На Велика сряда не се работи никаква домакинска работа, а ако някой престъпи това правило, вярва се, че умението му ще се отнеме.

По информация на dariknews.bg
view entry ( прегледа: 834 )

Велики вторник - ден на смирението 
7.4.2015
0Публикувано в Pavelbanya.eu
След като изгонва търговците от храма, превърнали святото място в тържище, Исус Христос се отдава на смирение. За днешния ден се смята, че Спасителят е прекарал в нравствени напътствия.

На Велики вторник от Страстната седмица се припомня притчата на Христос за 10-те девойки, като с това се подсказва, че хората трябва да бъдат богати на добри дела в очакване на бъдещия съд.

На Велики вторник от Страстната седмица в църквата се чете освен притчата за талантите,а и за десетте девици. В тази притча се говори за пет мъдри и пет неразумни девици, а се подразбира пет мъдри и пет неразумни човешки души. Мъдрите имали чисти светилници и свещен елей, а неразумните - само чисти светилници. Светилниците в тази притча символизират телата, а маслото (елей) - милостта.

На празничната утреня освещаването на църквата се усилва от запалването на свещите и елея, когато се пеят псалмите за многото милости Божии към избрания народ и много пъти се повтаря: „да бъде милостта Му вечна, алилуя”!

По информация на dariknews.bg
view entry ( прегледа: 820 )

Областният управител посети Павел баня 
6.4.2015
Областният управител - Георги Ранов в Павел баняПубликувано в Pavelbanya.eu
Областният управител - Георги Ранов в Павел баня
Областният управител инж. Георги Ранов и неговата заместничка Мариана Кръстева се срещнаха днес с кмета на община Павел баня Станимир Радевски.

Срещата бе по инициатива на инж. Ранов. Основна тема на разговора беше смяната на собствеността на земя, публична държавна собственост, и предоставянето й за управление на Общината.

Инж. Ранов, г-жа Кръстева, г-н Радевски и неговият екип изразиха единодушие, че централната и местната власт могат да гледат в една посока. Те разгледаха няколко обекта, публична държавна собственост, сред които и градския парк.

При огледа стана ясно, че Общината стопанисва и се грижи за парка, въпреки че няма собственост върху него. След евентуална смяна на собствеността, Общината ще може да кандидатства по проекти за обновяването му, съобщиха днес от пресцентъра на Областна администрация - Стара Загора.

Kazanlak.com

view entry ( прегледа: 791 )

Възрастен мъж пострада тежко при пожар в село Тъжа 
6.4.2015
Публикувано в Pavelbanya.eu
На 05.04.2015 г., в 08:25 ч., в ОДЧ на РУ – Казанлък, на тел. 112, е получено съобщение за възникнал пожар с пострадало лице в къща в с. Тъжа, общ. Павел баня.

При посещение на място е установено, че пострадалото лице е К. П., на 86 г. от с. Тъжа. Същият е намазал работеща печка на твърдо гориво със сребърен феролит, при което внезапно е възникнал пожар, който го е обгорил.

Изпратеният екип на РСПБЗН - Павел баня е загасил пожара, а пострадалия е откаран в ЦСМП - Казанлък, където е установено, че има около 50 % изгаряния по цялото тяло. К. П. е транспортиран по спешност до Клиника по изгаряния в гр. Пловдив, с опасност за живота.

В РУП – Казанлък е образувано досъдебно производство.

ОД на МВР - Стара Загора
view entry ( прегледа: 834 )

На Велики понеделник - изгонване на търговците от храма 
6.4.2015
Изгонване на търговците от храма - художник Ел ГрекоПубликувано в Pavelbanya.eu
Изгонване на търговците от храма - художник Ел Греко
От днес започва Страстната седмица или седмицата на страданията - последната от живота на Исус Христос. Тези дни са посветени на възпоменанието на последните мигове от земния живот на Спасителя - на неговите страдания, кръстна смърт и погребение.

На Велики понеделник Исус Христос, влизайки в Йерусалимския храм, се разгневил на събралата се тълпа. Храмът за молитви бил превърнат в тържище и в гнева си, Божият син прекатурил масите на търговците.

Според православния календар всеки ден от тази Страстна седмица е Велик. Всяка година православните християни очакват със смирение. До Разпети петък Спасителят изкупва човешките грехове чрез жертва - в страдание, болка и любов, и го показва чрез възкресение.

По информация на www.darik.bg
view entry ( прегледа: 844 )

Поглед от връх "Поглед" 
5.4.2015
Поглед към Павел баня. Снимка - Селин Н.Публикувано в Pavelbanya.eu
Поглед към Павел баня. Снимка - Селин Н.
На Цветница поглед към Павел баня от местността Гьозтепе (връх "Поглед" - Кулата).

Снимката е предоставена на www.Pavelbanya.eu от Селин Н.
view entry ( прегледа: 891 )

НА ЦВЕТНИЦА ЧЕСТВАМЕ ВХОД ГОСПОДЕН В ЙЕРУСАЛИМ 
05.04.2015

"Осанна! Благословен Идещият в име Господне, Царят Израилев"! (Йоан 12:13)


Цветница в Павел баня
Цветница в Павел баня
В ранната утрин в църквата "Рождество Богородично" в Павел баня бе отслужена света литургия по повод днешния празник - Вход Господен в Йерусалим.

Десетки миряни участваха в службата на отец Иван Тотунов, държейки върбови клончета в ръка, както повелява традицията.

Днешният ден е по-известен като Цветница или Връбница. Той се чества от цялата православна, католическа и протестантска християнска общност. За източното православие Цветница се отбелязва седмица преди Възкресение Христово.

***
След като възкресил престоялия четири дни в гроба Лазар, брат на сестрите Марта и Мария, Иисус Христос тръгнал за Йерусалим.

Стигайки пред стените на града, Той възседнал една ослица и така влязъл тържествено в Йерусалим. Вестта за възкресението на Лазар вече Го изпреварила и хиляден народ тръгнал към Витания, за да го посрещне.

Народът, виждайки в Исус Христос Спасителя, възторжено размахвал палмови клонки и хвърлял цветя пред нозете му. Всички пеели: „Осанна! Благословен Идещият в име Господне, Царят Израилев“.

На този ден в църквата се отслужва молитва и се благославят върбови клонки. Те се раздават на вярващите и всеки ги отнася до дома си за здраве. Окичват сe портите и се сплита венче от осветената в църквата върба. Върбовите клонки символизират палмовите, с които е бил посрещнат в Йерусалим Спасителя.


Честит празник на всички, които носят имена на цветя!
www.Pavelbanya.eu
view entry ( прегледа: 787 )

"Лазаре, стани"! 
4.4.2015
Лазаровден е християнски празник, посветен на едно от многобройните чудеса на Божия Син - Исус Христос.
Преданията разказват за Лазар, който бил приятел на Исус. След смъртта му, Спасителя го възкресил на четвъртия ден след погребението му в знак на благодарност за проявеното от него гостоприемство.

Според средновековните писания Лазар живял още 30 години в строг пост и въздържание и бил провъзгласен за първи епископ на град Китион на остров Кипър.

Лазаровото възкресение станало непосредствен повод за смъртната присъда на Христос. Затова именно от най-дълбока древност било установено случилото се да се спомня преди началото на Страстната седмица (Седмицата на Исусовите страдания).

Нашият народ нарича празника "Лазар", "Лазарица" или "Лазарова събота". В празничния календар той има подвижна дата. Заема винаги съботата една седмица преди Великден. Характеризира се с няколко особено интересни и старинни по своя произход момински обичая - лазаруване, кумичене и боенек.

Честит празник!

По информация на imenata.com
www.Pavelbanya.eu

view entry ( прегледа: 846 )

Три общини в Старозагорско получават средства от МРРБ 
3.4.2015
Община Павел баня
Община Павел баня
Три общини в област Стара Загора ще бъдат подпомогнати финансово от Министерството на регионалното развитие и благоустройството за изработването на проекти за общи устройствени планове през 2015 г. Това стана ясно след като министърът на регионалното развитие определи поименните списъци на общините, получаващи средства.
Сред общините, които ще получат подобна помощ са Казанлък, Павел баня и Братя Даскалови.

Прогнозната сума, която би трябвало да получат общините Казанлък и Павел Баня е по 142 650 лева. От тях 99 855 трябва да бъдат отпуснати през 2015 г. Двете общини са сред 32-те, които са с неизпълнени изцяло финансови ангажименти по сключени през 2014г. споразумения с Министерството на инвестиционното проектиране и договори за изработване на общи устройствени планове.
Със 7.1 млн. лв. МРРБ ще подпомогне 76 общини за изработване на общи устройствени планове.

5.3 млн. лв. ще получат 44 общини, които са с потенциал за развитие на туризъм и през 2014 г. са сключили споразумения с Министерство на инвестиционното проектиране, имат сключени договори за изработване на общ устройствен план или са в процедура за избор на изпълнител по Закона за обществените поръчки.

32 общини ще получат близо 1,8 млн. лв. Те са с неизпълнени изцяло финансови ангажименти по сключени през 2014 г. споразумения с Министерството на инвестиционното проектиране и договори за изработване на общи устройствени планове.
Прогнозните суми за сключване на споразумения са изчислени на база одобрена методика.

Списъкът на общините може да бъде намерен на интернет страницата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството в раздел Полезна информация.

ПРЕСС ТВ Казанлък
view entry ( прегледа: 821 )


<< <Предишна | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | Следваща> >>