Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/index.php on line 31

Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/index.php on line 37

Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/index.php on line 43

Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/index.php on line 49
Добре дошли в ПАВЕЛ БАНЯ – ПРОМОЦИИ, Оферти, Пакети, Лечение, Настаняване, Хранене, Транспорт, Развлечение, Новини – Всичко за Павел баня - Учениците отбелязаха Международния ден на детската книга
Павел баня
Учениците отбелязаха Международния ден на детската книга 
02.04.2015
Ханс Кристиан Андерсен
Ханс Кристиан Андерсен
За седма поредна година възпитаници на Средно общообразователно училище "Христо Ботев", гр. Павел баня, отбелязаха годишнина от рождението на Ханс Кристиан Андерсен и Международния ден на детската книга.

Учениците бяха подговили миниспектакъл, в който изиграха пиесата "Красивата гъба", написана от журналиста Йорданка Трополова. Освет това малчуганите се надпреварваха да познават откъси от приказки на Андерсен и поздравиха публиката с народни песни и стихотворения на български автори по повод предстоящите Великденски празници.

Събитието бе организирано от Училищното настоятелство към СОУ "Христо Ботев", със съдействието на читалище "Напред - 1903".

Гости на празника бяха ученици, учители, родители, както и четвърта група от Целодневна детска градина "Синчец" - бъдещите първокласници.

Организаторите бяха предвидили почерпка и импровизирана книжарница, от която учениците имаха възможност да си закупят книжки на символични цени.

***
Международният ден на детската книга се отбелязва от 1967 година насам.
Днес се навършват и 210 години от рождението на датския писател Ханс Кристиан Андерсен (1805 - 1875), който е създал едни от най-великолепните приказки на всички времена. Роден през 1805 г. в малкото градче Одезе, Ханс живее в скромно семейство на обущар и перачка. Заедно с баща си майстори малки фигурки от дърво, рисува, чете и декламира. От малък е надарен с богато въображение и артистични заложби, има развита фантазия и винаги е замечтан. "Няма по-хубави приказки от тия, които създава самият живот", казва Андерсен, с което посочва колко правдиви и истински са неговите истории.


Информацията е на Училищното настоятелство към СОУ "Христо Ботев"

Румен Скрински
www.Pavelbanya.eu

view entry ( прегледа: 800 )

Стартира програмата на НОИ за 2015г. 
2.4.2015
ПРО ЕАД клон Павел баня  - Балнео хотел Павел баня - работещ по програмата на НОИ
ПРО ЕАД клон Павел баня - Балнео хотел Павел баня - работещ по програмата на НОИ
Националният осигурителен институт (НОИ) информира, че от 31 март (вторник) започва изпълнението на програмата за профилактика и рехабилитация за 2015 г.

Средствата, предвидени за нейната финансова реализация в Закона за бюджета на ДОО за 2015 г., са в размер на 17 683 185 лв. Предвижда се през тази година около 44 000 лица да ползват парични помощи за профилактика и рехабилитация.

Програмата е с продължителност от 10 дни като НОИ поема цената на нощувките и частична помощ за храна в размер на 5 лв. за всеки ден от престоя. Всяко лице за сметка на бюджета на ДОО има право да ползва до четири основни диагностични и терапевтични процедури дневно. Вече са подписани договорите с 12 юридически лица за общо 41 заведения, изпълнители на програмата.

В Павел баня по програмата на НОИ ще работи ПРО ЕАД клон Павел баня - "Балнео хотел Павел баня".

Подробности за условията за ползване на програмата, изпълнителите на дейността, необходимите документи и заболяванията, за които се провежда профилактика и рехабилитация, можете да намерите във Виртуален информационен център Павел баня

По информация на НОИ
view entry ( прегледа: 990 )

Първокласниците вече познават буквите 
1.4.2015
Празник на буквите в СОУ Христо Ботев Павел баня.  Публикувано в Pavelbanya.eu Празник на буквите в СОУ Христо Ботев Павел баня.  Публикувано в Pavelbanya.eu Празник на буквите в СОУ Христо Ботев Павел баня.  Публикувано в Pavelbanya.eu Празник на буквите в СОУ Христо Ботев Павел баня.  Публикувано в Pavelbanya.eu
Празник на буквите в СОУ "Христо Ботев" - Павел баня. Снимките са предоставени на www.Pavelbanya.eu от Марияна Кънчева
Вчера в Актовата зала на Средно общообразователно училище "Христо Ботев", град Павел баня, се проведе традиционният Празник на буквите, посветен на завършването на Буквара, по който се обучават първокласниците.

Гости на тържеството бяха представители от ръководството на училището, училищното настоятелство, учители на малчуганите от детската градина, преподаватели от СОУ "Христо Ботев", както и много родители.

Целта на открития урок е първолаците не само да покажат, че познават буквите, четат и пишат, но и че могат да се забавляват, като демонстрират наученото в различни интерактивни учебни игри.

Директорът на училището, г-жа Ганка Гогова, подари на децата образователни книжки от поредица на "Nacional Geographic". Освен това първолаците получиха лакомства и торта от своите родители.

Малчуганите от 1.А и 1.Б клас представиха своя открит урок с помощта на учителите си - Ана Станчева и Марияна Скринска, както и на възпитателите - Юлия Иванова и Радостина Арабаджиева.

По информация на СОУ Павел баня

view entry ( прегледа: 955 )

Европейският комисар по транспорта спука гума до Павел баня 
1.4.2015
Европейският комисар по транспорта спука гума до Павел баня 
Европейският комисар по транспорта спука гума до Павел баня 
Европейският комисар по транспорта Себастиан Фетел спука една от гумите на служебната си кола по пътя към Павел баня.

Комисарят бил на неофициална визита в страната ни и проучвал възможностите за нови европейски транспортни коридори.

По план маршрутът на комисаря минавал през Павел баня. Едва изминал километър след завоя от разклон "Гердеме" към града, служебният автомобил попаднал в серия от ями, в резултат на което една от гумите му се оказала спукана и с изкривена джанта. За късмет комисарят се разминал само с уплаха и без други сериозни щети по автомобила.

В комюнике на Европейската комисия се посочва, че комисарят останал удивен от състоянието на едва няколко километровия участък от пътя.

Комисар Фетел се ангажира, че ако българската държава няма средства за ремонт на пътя, той ще отдели необходимите за това от своята заплата.

Честит Първи Април от www.Pavelbanya.eu!
view entry ( прегледа: 778 )

Откраднаха ловно оръжие 
30.3.2015
На 28 март в РУ-Казанлък е получено съобщение от 26-годишен мъж от с.Осетеново, общ.Павел баня, за разбита каса и кражба на ловно оръжие от къща в същото село.

Пристигналият на място полицейски екип е установил, че за времето от 26 до 28 март неизвестен извършител, след като е проникнал през прозорец без дограма на втория етаж на къща, слязъл на първия етаж, разбил дървена врата и проникнал в стая, където с подбран или подправен ключ отключил метална каса и отнел законно притежавано ловно оръжие – ловна гладкоцевна пушка 12кал., марка „Иж”.

По случая е образувано досъдебно производство.

ОД на МВР Стара Загора
view entry ( прегледа: 810 )

"ДЕТЕЛИНИ" СЕ ЗАВЪРНАХА ОТ МАДРИД 
29.3.2015
Представителен  фолклорен танцов ансамбъл Представителен танцов ансамбъл Представителен танцов ансамбъл Представителен танцов ансамбъл
Представителен танцов ансамбъл Представителен танцов ансамбъл Представителен танцов ансамбъл Представителен танцов ансамбъл
Представителен танцов ансамбъл Детелини-Павел баня на участие в Мадрид. Публикувано в Pavelbanya.eu Представителен танцов ансамбъл Представителен танцов ансамбъл Представителен танцов ансамбъл
Представителен танцов ансамбъл "Детелини" - Павел баня на участие в Мадрид. Снимките са предоставени на www.Pavelbanya.eu

Днес в ранния следобяд танцьори от Представителен фолклорен танцов ансамбъл "Детелини" кацнаха на летище "София" с полет от испанската столица.

Нашите танцьори прекараха пет дни в Мадрид по покана на Асоциацията на българите зад граница - "Требол". Павелбанци изнесоха два концерта пред сънародниците ни и имаха възможност да разгледат някои от големите забележителности на европейската култура.

"Детелини" посетиха родния дом на писателя Мигел де Сервантес Сааведра, разходиха се покрай двореца на настоящия крал Фелипе VI, и се отбиха в топ желаната дестинация - футболния стадион "Естадио Сантяго Бернабеу", собственост на световния гранд "Реал Мадрид".

Павелбанци споделиха, че са останали впечатлени от топлото посрещане и цялостната организация по време на техния престой в испанската столица.

Община Павел баня бе осигурила транспорт на ансамбъла при отиване и връщане от летище "София".

Най-вероятно това лято ще се осъществи и друго голямо задгранично пътуване за танцьори от "Детелини" - този път до Република Франция.

Румен Скрински
www.Pavelbanya.eu

view entry ( прегледа: 828 )

МЕСТИМ СТРЕЛКИТЕ С ЧАС НАПРЕД 
28.03.2015г.
На 29 март в 3.00 часа се въвежда лятното часово време. Тогава часовниците се преместват с един час напред, съобщиха от ГД "Национален център по метрология" към Българския институт по метрология.

Лятното часово време е система, въведена за спестяване на разходи за осветление чрез увеличаване на използването на дневна светлина. При нея официалното време се измества обикновено с един час по-напред от астрономическото време, като остава така за пролетните и летните месеци. Целта е подсигуряване на по-добро съвпадане на часовете от светлата част на денонощието и активните часове за работа и училище.

За пръв път сериозно то е предложено от Уилям Уилет през 1907 г. Той обаче не успява да убеди британския парламент да го приеме въпреки наличието на значително лоби. Идеята за лятно часово време за пръв път се въвежда на практика от германското правителство по време на Първата световна война в периода 30 април - 1 октомври 1916 г. Скоро след това Великобритания последват примера, като в началото въвежда лятно време от 21 май до 1 октомври 1916 г. В България лятното часово време е въведено на 1 април 1979 година.

Връщането към астрономическото часово време ще бъде в 4.00 часа на 25 октомври, когато часовниците ще се върнат с един час назад.

www.btvnovinite.bg
view entry ( прегледа: 821 )

Читатели сигнализират: Измамници се представят за калайджии с цел кражба 
27.3.2015
Измамници извършват калайджийски и тенекеджийски услуги в района на Павел баня
Измамници извършват калайджийски и тенекеджийски услуги в района на Павел баня
Получихме сигнали от граждани за група от измамници, извършващи калайджийски и тенекеджийски услуги. Те заблуждават, изнудват и ограбват гражданите по хитро отработена престъпна схема:

Влизат в контакт с предварително набелязани семейства, като им предлагат на атрактивни цени за:

– Поставяне улуци, водосточни тръби, улами и пр.

– Почистване на улуците от ситния промит пясък, събран в тях, който им бил нужен при извършване на калайджийските услуги;

След като получат съгласие на собствениците, наглеците извършват услугата или част от нея и връчват на стопаните сметки за суми, надвишаващи с пъти предварително уговорените. Ако шокираните хора откажат да ги платят, измамниците се обаждат по мобилен телефон и на адреса светкавично пристигат с коли още 15-20 души, които чрез изнудване и заплахи ги принуждават да се издължат, включително си позволяват да „конфискуват” предмети от тяхното имущество, след което изчезват.

Бъдете бдителни!

www.Pavelbanya.eu
view entry ( прегледа: 831 )

"Детелини" в близка среща с Дон Кихот 
26.3.2015
Представителен  фолклорен танцов ансамбъл Представителен танцов ансамбъл Представителен танцов ансамбъл
Представителен танцов ансамбъл Представителен танцов ансамбъл Представителен танцов ансамбъл
Представителен танцов ансамбъл Детелини-Павел баня на участие в Мадрид Представителен танцов ансамбъл Представителен танцов ансамбъл
Представителен танцов ансамбъл "Детелини" -Павел баня на участие в Мадрид. Снимките са предоставени на Pavelbanya.eu

В днешния свободен ден за разглеждане на забележителностите на испанската столица, нашите танцьори от ансамбъл "Детелини" посетиха дома на Мигел де Сервантес Сааведра - автор на световния шедьовър, "Дон Кихот".

Тази вечер по програма предстои първият спектакъл пред българската общност в Мадрид. Нашите сънародници ще се насладят на танци като "Гергьовден", "Шопска сюита" и "Ергенаши" в рамките на час и половина концертна програма, подготвена от "Детелини".

Предлагаме Ви атмосфера от Мадрид в снимки от днешния ден, посветен на културен туризъм.
Част фотосите ни изпрати Христо Костадинов, а останалите са взети назаем от фейсбук профилите на танцьорите.

Румен Скрински

view entry ( прегледа: 872 )

Първото интервю на Чудомир 
26.3.2015
Чудомир
Чудомир
То е поместено във вестник „Дъга” бр. 117 от 9 януари 1936 г. Поводът – излиза от печат първата му книга „Не съм от тях”. Но още години преди това, карикатурите и хумористичните разкази на Чудомир, публикувани с различни псевдоними като подлистници в изданията „Барабан”, „Българан”, „Въртокъщник”, „Балканска трибуна”, „Жило”, „Остен”, „Зора” и др., събуждат острото обществено любопитство към този толкова талантлив и оригинален автор. В увода към интервюто, тогавашният главен редактор на „Дъга” Георги Боршуков пише следното:*

„В последните години в живота на българската литература се появи един нов сеяч – хуморист Чудомир, известен още под инициала ЧУД и псевдонима Дели-Димо. Чудомир не чиракува в литературата. Отведнъж той изскочи като зрял майстор. И се наложи на читателите като един от първите познавачи и разказвачи на нашия народен бит… След излизането на всеки от подлистниците му, заедно със съответната доза смях, ЧИТАТЕЛЯТ СЕ ПИТАШЕ: Защо този човек не събере тия бисери в една книга? Защо Чудомир не издаде книга? Най-после това легитимно желание на публиката, а най-вече на артистите по утра и вечеринки от провинциалните сцени е задоволено…Макар издал вече и книга, обаче за широката читателска публика Чудомир като личност остава все още непознат. Какво е истинското му име? Как изглежда той? Дайте да видим портрета му! Как се реши най-после да издаде книга?Редакцията ни използува случая за да отговори на тези въпроси чрез едно интервю със самия писател… На много от въпросите, от скромност, Чудомир не отговори. Верен на своя маниер на писане, и тук г. Чудомир Чорбаджийски е цял-целеничек Чудомир, какъвто го знаем от неговите подлистници…”
И така, нека наречем това интервю така, както е поместено в „Дъга”:

Чудомир за себе си

– От въпросите, които сте ми задали, г-не редакторе, на които чакате и незабавен отговор, личи ясно, че вий просто на просто искате да ме обвините в писателство.
Да.
– Вярно е, че има вече доста отекчающи вината ми обстоятелства, но трябва, чини ми се, да се потърсят причините за това.
Кой друг може да бъде виновен, освен вий самият?
– Не е вярно. Най-напред трябваше да хванете един бивш министър на просветата, загдето ме уволни и останах без работа. (През 1933 г. Чудомир, който е бил учител по рисуване в Държавно средно смесено педагогическо и образцово училище в гр. Казанлък, е уволнен под предлог „съкращения” , б. р.) Ама той излезе хитър и умря, Бог да го прости! След това дръжте Данаил Крапчев, книгоиздателя Хаджиев и пр. Дип добре си живеех аз в провинцията мирно и тихо. Денем на работа, вечер си купех вестника, прибирах се рано-рано в къщи, вечеряхме и лягахме. И кокошки си бях развъдил и магданоз си посадих и яйца на очи се бях научил да готвя. Изведнъж: Пиши, та пиши! Какво да правя? Помолих жената да ме осинови и поеме издръжката ми изцяло, като съм останал без работа, а тя: „Стар си, кай, вече и помниш майка си…” (Тогава Чудомир е на 46 години – б. р.) Потърсих помощ от Инспекцията на труда, не ми дадоха. „Тебе, викат, презимето ти е Чорбаджийски, какви пари искаш?” Абе хора, думам, тъй се е наричал пра-пра-прадядо ми и от него насам във фамилията ни е настъпило прогресивно осиромашаване, на което аз съм завършекът. „Йок! Не може!” И аз насам – натам и почнах да пиша. Пишех и не се подписвах, или пишех и слагах отдолу разни имена. „И това не може, казват от редакцията. Едно име ще си избереш и то ще бъде постоянно. ”Ами половина име не може ли, питам. „По-добре цяло, ама като си толкова инат…” Тогава се появи ЧУД.
Ами Дели – Димо?
– Като ме научиха кой съм, рекох да се скрия зад един нашенец, но и то не хвана ръб. Тръгнах по наклонената плоскост, загазих здравата, значи и просто се пропи…сах. Не щеш ли, преди месец ме среща чичо „Хемус” „Да ти издадем едно томче, кай, а? Какво ще кажеш?” Ха, наредихме я, си рекох. Сега пък томче. „Ще ти платя, кай, толкова и толкова. Щом излезе книгата, едната третинка ще получиш, след два месеца другата и още след два – третата.” И ти да си на мое място в тия тежки времена, ще си увеличиш прегрешенията и ще се съгласиш. И ето ме изправен пред зелената маса, (има предвид съдийската – б. р.) наредили сте въпрос след въпрос, един от други по-страшен и ми готвите обвинителния акт, един вид. Ако отговоря на всичките, мисля си, ще си отегча положението и не мога се отърва дорде съм жив, ами да си мълча. Нищо не знам, ще казвам, нищо не съм видял. Та не ме питайте повече. Само на един въпрос мога да ви отговоря, защото мисля, че с това вината ми ще се намали що годе Той е:
Чудомирови герои
Чудомирови герои

Живи ли са героите ви, или сте ги измислили?
– Живи са, г-н редакторе, живи са до един. Ако имам някаква вина, тя е, че са много по-интересни отколкото съм ги дал. Някои даже са със собствените си имена и много тръни се вършаха по главата ми по този случай. Само оная, клюкарката от „Не съм от тях”, е общо взета. Когато написах първия фейлетон за нея, среща ме бившия директор на гимназията в градеца ни, хили се насреща ми и дума: „Хубаво си я наредил. Отлично! Бравос!” Коя бе? – питам. „Нашата съседка, коя? Какво се правиш на занесен? Същинската. Жива и здрава – Тота Цанковичина!” (???) След малко ме среща една дама, също ухилена. „Е – е – е! – дума – Ама как сте я настанили, как сте я нагласили! Нека! Пада й се като си не знае езика.” Ама коя, бе госпожа? „И-и… Стига сте се престрували. Коя? Свекървата, разбира се.” Коя е вашата свекърва? „Уж де! Уж не знаете. Целия град позна на Тотя Папукът жена му, Васила, а вие… Ама нека, нека, нека! Тъй трябва! Да се научи, чумата с чума!” На другия ден отивам да се бръсна. Сядам на стола, увива ме Коста с пешкирите, започна да ме сапунисва и ми шепне: „Снощи, след вечеря, седнах на миндеря и чета на глас твоята „Не съм от тях”. Още в началото жената ме пресече и цъкна: Е – е – е – леля Гена! Цяла леля Гена. Е, Боже, кога ли я е подслушвал, тоя пусти Чудомир?” Та, само тя е измислена, значи, и, както знаеш е безименна. Можеш да й сложиш, без да сбъркаш, каквото си щеш българско женско име. Другите, питай който щеш нашенец, са си чисти и натурални нашенци. Какво съм виновен за това?
Толкоз… **

* – Поместваме текста със съкращения
** – Интервюто ни беше предадено от журналистката Йорданка Трополова. Открила го е в архивите на покойния си баща, на когото Чудомир е бил учител и настойник.

view entry ( прегледа: 936 )


<< <Предишна | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | Следваща> >>