Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/index.php on line 31

Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/index.php on line 37

Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/index.php on line 43

Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/index.php on line 49
Добре дошли в ПАВЕЛ БАНЯ – ПРОМОЦИИ, Оферти, Пакети, Лечение, Настаняване, Хранене, Транспорт, Развлечение, Новини – Всичко за Павел баня - ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ
Павел баня
ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ 
Възкресение Христово - Великден е най-големият празник за православните християни, наричан празник на всички празници. Смята се, че възкресението на Исус Христос е най-великото събитие в историята на човешкия род. Великден е сред така наречените подвижни празници и се определя в зависимост от първото пролетно пълнолуние.
Според православната традиция Възкресение Христово се предшества от Великия пост. Той започва седем седмици преди Великден и включва 40 дни и Страстната седмица. Утвърден е в памет на 40-дневния пост на Исус Христос и на последната седмица от земния живот на Спасителя, на неговите страдания и на смъртта му на кръста. През това време християните трябва да се покаят, да очистят душите и телата си и по такъв начин да се приготвят за достойното посрещане на християнския празник. Според народната традиция Великден отбелязва възкръсването на природата за нов живот, победата на пролетта над зимата. И в обичаите, и в обредите тясно се преплитат езичеството и християнството, което определя колоритността на българския Великден. Обредните хлябове за празника се месят на Велики четвъртък. Украсяват се с различни шарки, изваяни от тесто, като повечето изображения имат символично значение. Обикновено в украсата се включват червени и бели яйца. Приготвят се по няколко обредни хляба - един се нарича за къщата и се раздава на Великден на членовете на семейството, други се даряват на кумове и на роднини. По традиция през празничните дни на Великден се посещават родители и кумове, като се носят великденски козунаци и боядисани яйца, за да се засвидетелства обич и почитание.

view entry ( прегледа: 1210 ) https://dariknews.bg/view_article.php?article_id=349405свързан линк

Малко мераклии за море 
Само петима са пенсионерите, подали молби за ползване на възможностите за почивка по Националната програма „ Осигуряване на възможности за активно стареене, пълноценно участие на пенсионерите в социалния живот и превенция на тяхното социално изключване”.

Трима от желаещите са от Дома за стари хора в Търничане.

Молбите на желаещите от двете общини - Павел баня и Казанлък, да почиват в различни хотелски бази и санаториуми, включени в програмата, се приемат до 8-ми април в дирекция „Социално подпомагане” в Казанлък.

За участие в програмата могат да кандидатстват пенсионери над 65 годишна възраст, получили целева помощ за отопление за изминалия сезон и пенсионери, ползващи социални услуги в домове за стари хора.

Важно условие за желаещите да ползват бонусите по програмата, е те да могат да се самообслужват.

Всички одобрени кандидати ще получат право на 10 дневна безплатна почивка, в размер до 400 лева.

Разходите за транспорт , туристически такси и застраховки са за сметка на одобрените по програмата.

До края на тази година по нея се предвиждат почиващите пенсионери да са 15 хиляди човека.
view entry ( прегледа: 1154 ) https://dariknews.bg/view_article.php?article_id=344258свързан линк

Коста Калчев печели трето място 
От 27.03 до 29.03.2009г. във Велинград се проведе национално кулинарно състезание, организирано от Министрество на образованието и науката. Домакин на събитието беше професионалната гимназия по икономика и туризъм гр. Велинград.
В състезанието взеха участие най-добрите 19 отбора, класирани след регионален етап.
Коста Калчев- ученик от 12-ти клас на Професионална гимназия по ресторантьорство и хотелиерство (ПГ по РХ) гр. Павел баня с класен ръководител Райка Кутинова спечели трето място. Коста Калчев се доказа като един от най-добрите кулинари на национално ниво. Комисията по оценяването награди възпитаникът на ПГ по РХ гр.Павел баня и му предложи 2-седмично обучение в грандхотел “София”. Иван Звездев, член на журито, покани Коста Калчев да гостува в кулинарното предаване “Бон апети”.
view entry ( прегледа: 1160 ) https://pavelbanya.bg/modules/news/article.php?storyid=297свързан линк

Кукери гонят злото в Турия 
В село Турия община Павел баня в неделя (22 март 2009г.), се проведе Общински карнавал на кукерските игри. Над 300 участника от 10 населени места в общината показаха на всички присъстващи, че традициите по този край, свързани с кукерската маска и танц се предават от поколение на поколение и все още носят в себе си силата да прогонват злите сили. Кукери, мъже- маскирани като жени, жени- облечени като булки, мъже в костюми на животни и много други интересни герои направиха истинско карнавално шоу. Беше запален специален карнавален огън, който беше прескачан от най-смелите участници. Кулминацията на празника беше ритуалното хоро в ледените води на реката.
Жури с председател доцент Крум Георгиев определи Първа награда за кукерите от с. Турия, „старците” от Павел баня са на второ място, а трета награда беше дадена на Кукерското сдружение на селата Александрово, Манолово и Осетеново.

view entry ( прегледа: 1126 ) https://kafene.bg/?p=article&aid=5455свързан линк

По- висока безработица през февруари 
През месец февруари 2009 г. регистрираните безработни лица в ДБТ Казанлък са се увеличили в сравнение с предходния месец с 280, съобщиха от Дирекцията.
За изминалия месец се отчита увеличение на регистрираните безработни във всички близки до Казанлък общини. За Павел баня равнището на безработица е 8,19%.
Като цяло за ДБТ Казанлък най-голям е процентът на на безработните лица над 55 г. – 15.8%.
Младежите до 29 години представляват 24,5 % от общия брой регистрирани.
Увеличението на безработицата през месеца се дължи най-вече на няколко фактора - продължаващата тенденция на влошаване на икономическата ситуация в страната, както и периодичното освобождаване на малък брой лица без процедура за масови уволнения във връзка с намаляване обема на работа в някои браншове.
view entry ( прегледа: 1130 ) https://www.vvitalis.com/index.php?p=view&page=1435свързан линк

КЪЩА ЗА ГОСТИ "МАГИ" 
Идвайки в курортния град Павел баня вече можете да отседнете и в "КЪЩА ЗА ГОСТИ МАГИ". Тук ще получите не само място за нощувка, но и топлината на семейния уют. Собствениците на този семеен хотел предлагат на своите гости домашно приготвени ястия, организирането на пикници и посещение на различ ни природни и културно- исторически забележителности и атракциони. „КЪЩА ЗА ГОСТИ МАГИ” е отворена за гости целогодишно на достъпни цени.
view entry ( прегледа: 1197 )

Павел баня - Курти - Чибрана вече се побратимиха 
Делегация от община Павел баня се завърна от Италия в края на миналата седмица, където беше на посещение в рамките на проект за побратимяване на три общини от България, Италия и Испания. Проектът стартира преди няколко месеца, когато Кметът на община Курти, Италия начело на делегация посети Павел баня. Тогава беше подписано и двустранно споразумение. В рамките на посещението на делегации от Павел баня и Чипрана, Испания в община Курти, Италия, беше подписана декларация за тристранно сътрудничество. По време на Празника на розата и минералната вода от 10 до 14 юни делегации от Испания и Италия ще посетят Павел баня.
В рамките на проекта, финансиран изцяло от Европейските фондове, се предвижда и посещение на община Чипрана, Испания от българска и италианска делегация.
view entry ( прегледа: 1131 ) https://dolina.kazanlak.com/?p=view&id=3153свързан линк

Искат проверка на кмета на Павел баня 
Държавната агенция за национална сигурност да провери дейността на кмета на община Павел баня Станимир Радевски, реши на сесията си от 12 март Общинският съвет. За това решение са гласували 13 от 17-те съветници - 5-има от ДПС, 4-ма от БСП, 3-ма от ГЕРБ и един независим.
Взето е след представяне на доклада на създадената в края на февруари временна комисия за проверка на изпълнението на строителната програма на общината за 2008 година, пише вестник Старозагорски новини. Според общински съветници обаче, в основата на проверката са оплаквания на частни строителни фирми, най-вече на предприемачи, свързани с ДПС, които не са успели да получат поръчки за общинските обекти. Обект на внимание от страна на комисията са били само 4 от 30-те обекта, според доклада са установени нарушения на Закона за обществени поръчки. Това е причина за отправената препоръка да бъдат проверени всички 30 обекта от строителната програма за миналата година. За резултатите да бъдат уведомени Върховната касационна прокуратура, ГДБОП, Сметната палата, областният управите л на Стара Загора д-р Мария Нейкова и ДАНС, искат още съветниците.
"Нямам притеснения, нямам какво да крия", категоричен е кметът Станимир Радевски.

view entry ( прегледа: 1196 ) https://www.chambersz.com/index.php/content/view/80992/112/свързан линк

УЧЕНИЦИ ОТ ПАВЕЛ БАНЯ ГОСТУВАТ В ПАРЛАМЕНТА 
16 възпитаници на СОУ "Христо Ботев" Павел баня, участващи в „Арт ателие”, гостуваха в Народното събрание на Република българия този понеделник. Техен домакин беше народният представител от БНД доц. д-р Атанас Щерев.
За младите театрали от Павел баня денят започна с посещение в Частния професионален колеж по екранни изкуства, където екип от преподаватели, начело с директора на колежа, режисьорът Слав Едрев, им показаха някои от тънкостите при правенето на този вид изкуство. После децата посетиха сградата на Народното събрание. На организирания обяд народният артист Иван Джамбазов разказа на младите творци моменти от богатата си творческа биография и сподели с тях някои от тънкостите на актьорската професия. Учениците имаха възможността да присъстват и на едночасова беседа в Националния исторически музей.
view entry ( прегледа: 1154 ) https://dolina.kazanlak.com/?p=view&id=3156свързан линк

Днес е Тодоров ден 
Днес е Тодоровден. Празникът се отбелязва винаги в първата събота на Великденските пости. Известен е и с имената Тодорова събота, Конски Великден, Тудорица. Датата на честването му, както и тази на Великден, се определя по лунния календар. Почитането на християнският светец Тодор от българите исторически е засвидетелствано още през ранното средновековие, обединявайки култа към Светите Великомъченици Теодор Стратилат и Теодор Тирон. Празнува се главно за здравето на конете и затова е празник на коневъдството и на конния спорт. Преди изгрева на слънцето жените приготвят обредни хлябове с форма на конче или подкова, украсени с орехови ядки, скилидки чесън и сол. Всяка домакиня раздава от тези хлябове, като едновременно подскача, бяга, имитира движението и цвиленето на конете. Стремежът на всяка жена е да не остава последна. От обредните хлябове се слага и в храната на конете. За тяхно здраве се раздава и варена царевица. Най-интересният обичай за празника е надбягването с коне – кушията, която и до днес се провежда в село Търничени, община Павел баня, съпроводена с народна музика и веселие.
Обредната трапеза за празника включва пита с мая, леща, супа от гъби.

Имен ден празнуват Божидар, Богдана, Найден, Тодор, Тодорка, Теодор, Теодора.
Честит празник!

view entry ( прегледа: 1170 )


<< <Предишна | 175 | 176 | 177 | 178 | 179 | 180 | 181 | 182 | 183 | 184 | Следваща> >>