Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/index.php on line 31

Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/index.php on line 37

Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/index.php on line 43

Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/index.php on line 49
Добре дошли в ПАВЕЛ БАНЯ – ПРОМОЦИИ, Оферти, Пакети, Лечение, Настаняване, Хранене, Транспорт, Развлечение, Новини – Всичко за Павел баня - Маскарад и кукери в село Турия
Павел баня
Маскарад и кукери в село Турия 
23.3.2014
Приключи фестивалът на маскарадните игри, "Старци в Турия"- 2014-та. 22 кукерски групи с над 850 участници дефилираха през целия неделен ден в родното селище на Чудомир - Турия, община Павел баня.

Кукерският празник имаше състезателен характер, а организаторите бяха предвидили награден фонд в размер на 1200 лева. Четиричленно жури с почетен председател академик Крум Георгиев отличи най-добрите маскарадни състави от цялата страна.

Интересното в случая е, че само гостуващите групи участват в състезателната надпревара, а представителите от населените места на общината получават грамоти за съхраняване на традицията на кукерството.

Сред участниците особено се отличиха съставите от с. Калипетрово, с.Домлян, с.Соколица и с. Дъбене. Домакините в лицето на с. Турия и Павел баня бяха приготвили отново изненадващ спектакъл за гостите на фестивала.

"Старци в Турия" е своеобразен завършек на сезона на маскарадните игри в цялата страна и се провежда всяка година в рамките на традиционните "Чудомирови дни", посветени на именития хуморист.

Румен Скрински
view entry ( прегледа: 968 )

ГОСПОДИН "МЛАД МЕНИДЖЪР" 
22.3.2014
17-годишният Цветан Мирчев от Павел баня се класира за Националното състезание по икономика, "Виртуално предприятие", на организацията "Джуниър Ачийвмънт България".

Той, заедно със своите двама съотборници от 11. "Б" клас на СОУ "Екзарх Антим I", Казанлък, пребори конкуренцията сред 65-те отбора от цялата страна на днешните полуфинали. Осем отборни групи ще мерят сили за челните места на 12. и 13. април в София.

Състезанието се състои в това даден отбор да основе своя учебна фирма, която да разработва, чрез различни икономически стратегии за развитие и усъвършенстване на производството, маркетинга, продажбите и др. Всички отбори се противопоставят помежду си в онлайн битка за решаване на сложни икономически казуси и завземане на нови пазари. Днес стана ясно, че организацията на Цветан и неговия екип, "Чобан АД", които получават подкрепа от своя преподавател по икономика, г-жа Стефка Добрева, продължава в националния кръг на надпреварата.

Единайсетокласникът сподели, че се чувства много щастлив и удовлетворен от постигнатото. Освен че играе футбол във футболен клуб "Розова долина", Цецо обича географията и икономиката като предмети в училище и смята занапред да се развива в тази сфера.

Румен Скрински
view entry ( прегледа: 976 )

Честит Световен ден на Водата! 
22.3.2014
Светът отбелязва международния ден на водата, като тази година мотото е „Вода - Енергия", а посланието на Министерството на околната среда и водите във връзка с празника на водата е „Всяка капка си струва".

Основната цел на кампанията е да информира обществото за състоянието на водните ресурси в страната, целесъобразността в тяхната употреба, опазване и съхранение.

Ресорният министър Искра Михайлова ще открие празника по повод Световния ден на водата в Кърджали.

Инициативата ще започне от 12 часа с Поход на водата, в който ще се включат ученици от екоклубове към училищата в Кърджали, областта и членове на Младежкия воден парламент.
Българската асоциация по водите и сдружение „Аз обичам водата" ще отбележат празника с Международен воден мост, с помощта на който ще бъдат проследени честванията в отделните градове в страната и чужбина.


На 22 март светът отбелязва Световния ден на водата. Той води началото си от Конференцията за околната среда и развитието на ОНН, проведена на 22 март 1992 г. в Рио де Жанейро.
Денят се отбелязва официално от 1993 г., като ежегодно се организират прояви в цял свят, посветени на водата. Целта на инициативата е световната общност да се застъпи за устойчивото управление на водните ресурси и да привлече общественото внимание върху важността от наличието на прясна вода.

По информация на Дарик нюз, агенция Кросс
view entry ( прегледа: 958 )

Медали и отличия за Професионалната гимназия 
21.3.2014
Ученици на Професионалната гимназия по ресторантьорство и хотелиерство се завърнаха с медали от реализирания първи етап от Националното състезание „Най- добър млад готвач и сервитьор”, организирано от Образователното министерство. На 14 и 15 март в град Хисаря се проведе регионалният кръг за професионални гимназии, по професиите готвач, сервитьор, барман.

Отборът на павелбанското училище бе представен от учениците от 11. клас: Нено Христов Мартинов – професия Готвач и Василка Ненова Данова - професия Сервитьор.

Двамата млади професионалисти се класираха за националното състезание като Нено Мартинов спечели второ място, Василка Данова – десето. И двамата участници получиха грамоти и медали за показани умения в професията - „Най- добър млад готвач” и „ Най- добър млад сервитьор”.

Участие в състезанието са взели 26 отбора от 13 области на страната. По регламент състезателите, заели първите 10 места, се класират за втори кръг на националното състезание за определяне на най-добър в професията сред учениците в България.

Тази победа е голямо предизвикателство към екипа на гимназията – споделят оттам, – защото предстои националният кръг на мероприятието, което ще се проведе на 24-26 април 2014 г. в гр. Пловдив.

По информация на Професионална гимназия по Ресторантьорство и Хотелиерство - Павел баня
view entry ( прегледа: 969 )

Честита Първа Пролет! 
20.3.2014
Вече е пролет! През тази година астрономическата пролет (Равноденствие) в Северното полукълбо настъпва на 20 март в 16:57ч. българско време. В България се отбелязва като ден на пролетта.

Астрономическата дата на идването на пролетта е в различни дни през годината. Според календара по определен начин се редуват обикновени години по 365 дни и високосни по 366 дни, в които допълнителният 29 февруари компенсира натрупаната разлика.

Това е направено за удобство, но е и причината датата на пролетното равноденствие да е различна всяка година - варира между 20 март, 21 или 22 март за Северното полукълбо.

През пролетта дните започват да стават по-дълги от нощта, температурите се повишават, природата се връща към активен живот. Първите характерни цветя за сезона са кокичетата и минзухарите.

ПРЕСС ТВ Казанлък

view entry ( прегледа: 1106 )

Полицейска акция в областта за коланите 
20.3.2014
87 нарушения за неизползване на обезопасителни колани са констатирани при специализирана полицейска операция по линия на TISPOL, която е проведена на територията на ОД МВР Стара Загора.

Акцията бе с акцент използване на обезопасителни колани от водачи и пътници, използване на обезопасителни каски от водачите и пътниците на мотоциклети, както и използването на системи за обезопасяване на деца.

Проверени общо 553 моторни превозни средства и 10 мотористи.
Констатирани общо 87 нарушения за неизползване на обезопасителни колани, от които 84 водачи , 1 пътник на предна дясна седалка и двама пътници на задните седалки.

ПРЕСС ТВ Казанлък
view entry ( прегледа: 954 )

Над 830 "Старци в Турия" 
19.3.2014
21 кукерски състава с над 830 участници ще се включат в тазгодишния Фестивал на маскарадните игри, „Старци в Турия”. Събитието ще се проведе на 23 март от 10.00 часа. Негови организатори са Община Павел баня и кметството село Турия.

Преди маскарада, жителите и гостите на община Павел баня ще имат възможност да присъстват и на официалното откриване на фестивалната програма. То ще се състои на 22 март от 17.30 часа на площада в село Турия – родното място на Чудомир. За този ден е организирано народно веселие, в което активно участие ще вземат самодейците от читалище „Чудомир - 1905”.

По информация на Община Павел баня
view entry ( прегледа: 950 )

Инициатива " С любов към сърцето" на РЗИ - Ст. Загора 
19.3.2014
Кампания „С любов за сърцето" стартира в края на седмицата Регионалната здравна инспекция в Стара Загора. Целта на кампанията е да се изградят традиции за контрол на собственото здраве и периодично проследяване на важни показатели.

Високото кръвно налягане, холестеролът, тютюнопушенето, затлъстяването, обездвижването, захарният диабет и стресът са известни рискове за стесняване на кръвоносните съдове на сърцето и появата на исхемична болест и инфаркт. Всеки един човек може да намали отрицателното им влияние като промени начина си на живот и хранене и приема редовно предписаните от специалистите медикаменти.

Други рискови фактори като сърдечната честота (сърдечен пулс) обаче, често биват пропускани и неглижирани. Много малка част от хората имат навика да измерват своя пулс у дома. А редовното проследяване на ударите на сърцето е важно, тъй като увеличаването на пулса при хората със сърдечни заболявания оказва неблагоприятно влияние върху работата на сърдечния мускул. Колкото е по-висок пулса, толкова повече хранителни вещества, кислород и енергия са нужни на сърцето, припомнят от РЗИ.

Високата сърдечна честота представлява работата на сърцето на «високи обороти». Това намалява времето, в което сърцето си почива и се храни с кръв. Поради това има опасност от влошаване на много от сърдечните болести, предупреждават още от инспекцията.Проследяването на сърдечната честота или още - пулсoвата честота е лесно, не изисква допълнителна апаратура. Високата сърдечна честота е показател, явяващ се самостоятелен рисков фактор и при трайно ускоряване в покой, е необходимо да обсъдим този факт с лекуващия ни лекар, категорични са от РЗИ.

Като част от кампанията в петък от 10:00 часа до 15:30 часа студенти медици от Тракийския Университет ще измерват сърдечната честота в пешеходната зона на бул. «Цар Симеон Велики» . Деца от клуб «Млад здравен експерт» при РЗИ - Стара Загора ще разпространят сред гражданите здравно - образователни брошури по темите: «Как да измервате вашия пулс у дома?» и «С любов за сърцето». През седмицата 24-28 март 2014 година старозагорски кардиолози ще извършат безплатни прегледи за сърдечната честота.

ПРЕСС ТВ Казанлък

view entry ( прегледа: 1008 )

Разкриха опит за убийство 
18.3.2014
На 15 март в 07:44 ч в РУП – Казанлък е получен сигнал за прободено в областта на корема с нож лице, намиращо се в двора на кооперацията в с. Тъжа.

На мястото е изпратен екип, който установява, че на същия ден, малко по-рано, в стопанския двор на селото е възникнал скандал между О.Я. на 59 години от с. Тъжа и П.Д. на 41 години от същото село. Скандалът пресанал в сбиване и О.Я. намушкал с нож в областта на корема 41-годишния мъж. П.Д. е откаран по спешност в МБАЛ – Стара Загора, където е настанен с опасност за живота. О.Я. е задържан.

По случая е образувано досъдебно производство.
view entry ( прегледа: 960 )

Фестивалът "Старци в Турия" ще се проведе на 23 март 
17.3.2014
На 23 март 2014 година ще се проведе традиционният фестивал на маскарадните игри „Старци в Турия” – 2014 година. И тази година организаторите на проявата - Община Павел баня, Читалище „Чудомир - 1905” и кметството на село Турия - очакват мероприятието да привлече много участници и гости.

Фестивалът, който има състезателен характер, се провежда в края на месец март и е част от отбелязването на „Чудомировите празници”, традиционни за региона. Участниците в конкурсното дефиле, което се предвижда да започне в 10 часа на 23 март 2014 г., ще представят различни карнавални и маскарадни обредни ритуали.
Основната идея на организаторите е да се покаже културното наследство, свързано с маскарадните игри в бита на българина, както и да се подпомогне тяхното съхранение и предаването им на поколенията."

Румен Скрински
view entry ( прегледа: 947 )


<< <Предишна | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | Следваща> >>