Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/index.php on line 31

Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/index.php on line 37

Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/index.php on line 43

Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/index.php on line 49
Добре дошли в ПАВЕЛ БАНЯ – ПРОМОЦИИ, Оферти, Пакети, Лечение, Настаняване, Хранене, Транспорт, Развлечение, Новини – Всичко за Павел баня - Песен за Павел баня
Павел баня
Песен за Павел баня 
view entry ( прегледа: 981 ) https://vbox7.com/play:4327d330свързан линк

Крадец с маска и пистолет задигна кола и пари 
Маскиран и въоръжен мъж е откраднал лек автомобил в село Горно Сахране, област Стара Загора на 28-02-2008, съобщиха от Областната дирекция на полицията. Сигналът е подаден в 15.10 ч. в Полицейски участък – Павел баня - в с. Горно Сахране, неизвестен маскиран мъж, след като стрелял с газов пистолет и чрез физическа сила, откраднал от 23-годишен старозагорец лек автомобил “Опел Корса”, и потеглил в неизвестна посока. При проведените оперативно-издирвателни мероприятия автомобилът е открит изоставен на около 300 м източно от с. Горно Сахране, като от него е открадната сумата от 2000 лв. По случая е образувано досъдебно производство.

view entry ( прегледа: 957 ) https://www.autoplanet1.com/index.php?cat=1&pcat=5&id=1674свързан линк

Васил Левски 
Идвайки в Габарево може да посетите един от най-ценните паметници на културата “Джанановата къща”.
Заслушвайки се в тишината на съхранените спомени тук ще чуете стъпките на Дякона, които още отекват по калдъръма на къщата, там където през 1869г. Васил Левски основава таен революционен комитет.
Има данни, че революционният комитет е работил активно за организиране на Априлското въстание.
view entry ( прегледа: 915 )

Банкоматите в Павел баня 


Порталът за Павел баня, вече предоставя информация за всички банкомати в града. За всеки АТМ можете да разберете какви операции позволява и къде се намира.

Банкоматите в Павел баня

view entry ( прегледа: 947 ) https://www.pavelbanya.eu/static.php?page=bankсвързан линк

Програма за отпразнуване на годишнините 
130 ГОДИНИ ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ

130 ГОДИНИ ПАВЕЛ БАНЯ

30 ГОДИНИ ГРАД ПАВЕЛ БАНЯ


ПРОГРАМА

25.02.08г. от 10:00ч. с. Турия
“Привличане на младите хора в Читалищата”- среща на читалищата от Община Павел баня.

26.02.08г. от 11:30ч. читалище НАПРЕД, зала Младост
„130 години от създаването на моя град”. – Представят ученици и учители от СОУ „Христо Ботев” и ПГ по РХ гр.Павел баня.
Награждаване на участниците в конкурса за есе и рисунка на тема ”Моят град”.

28.02.08г. от 18.00ч. читалище НАПРЕД, зала Младост
Фолклорното богатство на община Павел баня - участват ФТС при Читалище “Обнова”с. Габарево, ФТА „Детелини” и индивидуални изпълнители.

29.02.08г. от 12:30ч.
Масов лекоатлетически крос по повод Трети март.

29.02.08г. от 19:00ч. читалище НАПРЕД
Тържествен концерт по случай 130 години от освобождението на България - участват трио “The Bulgarian Voices” от Ансамбъл Българе и ФТА “Детелини” гр.Павел баня.

03.03.08г. от 10.00ч. Пл.“Освобождение”
Издигане на националното знаме на Република България. Поднасяне на венци.

03.03.08г. от 11.00ч. с. Турия,
Поднасяне на венци. Концерт в зала “Нашенци”.


09.03.08г. гр.Павел баня, Площад „Освобождение”
Традиционни кукерски игри


view entry ( прегледа: 927 )

Празници в Павел баня 
Под ръководството на Кмета на Община Павел баня започна подготовката за празниците по случай 130 години от Освобождението на България, 130 години от основаването на Павел баня и 30 години от обявяването му за град. Общинското ръководство предвижда тържествата да започнат още на 25 февруари и ще бъдат включени както ученици и учители, самодейни състави от общината така и гостуващи ансамбли. На трети март тържествено ще бъде вдигнато националното знаме и ще бъдат поднесени венци на Паметника- чешма на загиналите във войните, на Цанко Минков – Комитата в гр.Павел баня и в с. Турия.

Тази година празнуваме 130 години от Освобождението на България. Този връх в нашата история е свързан и със създаването на Павел баня- рожба на Руско- турската освободителна война. От тук тръгва онзи път, в който са нанизани цели 130 години от създаването на града ни. През всичките тези години трудолюбивото и предприемчиво население на Павел баня и околността е направило от своите родни места люлка на богати традиции и култура.


view entry ( прегледа: 912 )

Културен туризъм в Павел баня 


На 9 март 2008г., Сирни Заговезни, по стародавна традиция в Павел баня, Турия, Александрово, Асен, Осетеново, Манолово, Габарево, Горно и Долно Сахране ще се проведат традиционните кукерски игри.

Над града и останалите населени места на общината ще се разнесе звънът на кукерските хлопки и ще ни пренесе във времето, когато чрез кукерските игри човекът се е стремил по магически начин да въздейства на природата, вярвайки, че “колкото по- високо скачат кукерите, толкова по- високо ще израсте житото, колкото по- далеч се чува звънът на хлопките, толкова по- далече ще бъдат прогонени злите духове”.
Кукерският празник в Павел баня започва още в петък, когато групите кукери, заедно с персонажите от игрите- булка, младоженец, камила, камилар и др. влизат във всеки дом, за да прогонят злите духове, а стопаните ги даряват с брашно, яйца, вино, пари- всички дарове за здраве и берекет. Така маскираните групи обикалят къщите в Павел баня до неделя, когато в ранния следобед се събират в центъра на града и разиграват своебразния ритуал с камилата и запалването на колибата.
И днес кукерските игри, вплели в себе си духа на Дионисиевите празници и новостите на времето, все още носят трепета и съкровените човешки въжделения, които в потайните зимни вечери са вълнували предците ни.Празникът на розата и минералната вода Павел баня- 2008г. ще се проведе на 6, 7 и 8 юни.

В последните години розопроизводството в община Павел баня се очертава като един от основните отрасли на икономиката в региона.
Павел баня е и международно известен балнеоложки курорт с добри възможности за развитие на екологичен, селски и културен туризъм. Това от своя страна доведе до инициативата на кмета на Община Павел баня Станимир Радевски през 2005г. да бъде възстановен Празник на розата и минералната вода Павел баня, който тази година включва:

+ Национален детски празник на народното творчество “Загорче”
+ Изложба на местни творци; базар на художествени занаяти и продукти, свързани с розата
+ Международен фолклорен фестивал
+ Спортени празници - Плувно лято Павел баня 2008г.
+ Избор на Цар на минералната вода и Царица на Розата
+ Представяне ритуалите “Розобер” и “Розоварене”
+ Шествие по улиците на града на всички участници в празника, както и на кукерските състави от общината

Предварителна програма за Празника на розата и минералната вода 2008
view entry ( прегледа: 953 ) https://www.pavelbanya.eu/docs/PredvProgROZA2008.docсвързан линк

Бабин ден в Павел баня 
По инициатива на Дамски клуб Павел баня, беше честван Бабин ден в града.
че отдавна българите са почитали своите баби- акушерки, които някога са били единствената родилна помощ и са помагали не само в мига на самото раждане, но и преди, и след него.

Водещата на тържеството Ивелина Чолакова разказа на публиката как се е чествал този ден, как в миналото в ранно утро всяка жена е отивала в дома на бабата, която й е помагала при раждането. Поливала й е ритуално вода да се измие, подавала й е сапун и нова кърпа.

За да бъдат запазени народните традиции, преминали през вековете, в този ден беше посрещната в залата една от акушерките на Павел баня- Емилия Христова, която ритуално изми ръцете се, тръсна ги и казва:
“Да се раждат толкова деца, колкото са капките”

На този ден се е почитала не само бабата, но и децата и родилките. За това на тържеството бяха поканени и майките, родили своите рожби през 2007 година, за които Кметът на община Павел баня Станимир Радевски беше подготвил подаръци.
Празникът продължи с изпълнението на танцьорите от Фолклорен танцов ансамбъл “Детелини”.

Празникът беше почетен и в пенсионерските клубове на община Павел баня.

view entry ( прегледа: 933 )

Нафтекс 2:2 с Бресник 
Нафтекс завърши наравно с 2:2 срещу третия в югоизточната "В" група Бресник. Двубоят се игра при изключително трудни условия в Горно Сахране.

"Шейховете", които са на лагер в Павел баня, повеждаха на два пъти чрез Христо Лемперов в третата минута и новото попълнение Антон Огнянов в 32-а минута, но съперниците успяха да изравнят чрез Милен Манчев в 23-а и Александър Стойчев в 61 минута.

Отборът от трета дивизия, воден от бившия нападател на Литекс Димчо Беляков, има аспирации да атакува източната "Б" група. Заради контузии в отбора на Нафтекс не играха голмайсторът Деян Христов, млаежкият национал Орлин Старокин и защитникът Деян Молдованов. Последният има травма в коляното и може да се върне на лечение в Бургас.

Спорт НетИнфо
view entry ( прегледа: 910 ) https://sportni.bg/?tid=40&oid=1150843свързан линк

Кукери от Павел баня на "Сурва" 


Кукерската група на село Габарево, община Павел баня ще открие XVII Международен фестивал на маскарадните игри “Сурва” в Перник, съобщи секретарката на НЧ “Обнова” с.Габарево Мария Куцарова.

Началото на фестивала ще бъде поставено със залп от черешовото топче, част от реквизита на групата. След това ще започнат кукерските “игри” – мистично съчетание от стъпки, ритъм и багри.

view entry ( прегледа: 955 ) https://www.pernik.bg/surva.htmlсвързан линк


<< <Предишна | 182 | 183 | 184 | 185 | 186 | 187 | 188 | 189 | 190 | 191 | Следваща> >>