Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/index.php on line 31

Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/index.php on line 37

Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/index.php on line 43

Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/index.php on line 49
Добре дошли в ПАВЕЛ БАНЯ – ПРОМОЦИИ, Оферти, Пакети, Лечение, Настаняване, Хранене, Транспорт, Развлечение, Новини – Всичко за Павел баня - Изгоряха 2 тона пшеница в Турия
Павел баня
Изгоряха 2 тона пшеница в Турия 
16.1.2015
На 12 януари в 10:11 ч на тел. 112 в РУП – Казанлък е получен сигнал от жител на с. Турия за възникнал в къщата му пожар. На мястото е изпратен екип, който установява, че пожарът е възникнал в помещение, обособено за работилница, в резултат на късо съединение на ел. инсталацията.

В резултат на инцидента са изгорели 2 т пшеница, банцинг, две моторни резачки, 15 куб. м дърва за огрев, неустановено количество сено, както и конструкцията на работилницата.

ПРЕСС ТВ Казанлък
view entry ( прегледа: 436 )

Хванаха камион да превозва нелегално дървесина  
15.1.2015
На 14 януари в УП – Павел Баня е получен сигнал за два товарни автомобила, паркиран пред база на фирма в с. Горно Сахране, превозващи дърва с нередовни документи.

На мястото е изпратен екип, който установява, че автомобилите са марка „Камаз”, натоварени с дърва за огрев (бук) и управлявани от Х.К. на 28 години от с. Горно Сахране и Т.Р. на 57 години от Карлово.

При проверката съвместно с представители Регионалната и Държавната агенция по горите е установено, че в управлявания от Х.К. камион се превозват 20 куб. м дърва (бук) без необходимите за превоз документи.

По случая е образувано досъдебно производство.

ОД на МВР Стара Загора
view entry ( прегледа: 433 )

Студентите пишат: "Десет причини да не емигрирам от Република България/ община Павел баня" 
14.1.2015
За поредна година община Павел баня ще подкрепи своите студенти. Със заповед на Кмета на община Павел баня - Станимир Радевски е обявен прием на документи за годишни стипендии за студенти редовно обучение (полагащи се за съответната учебна година на студенти приключили успешно най-малко първата година от своето обучение, в т.ч и за студенти първи курс на образователна степен Магистър).

Всеки студент, който отговаря на условията трябва да представи разработка на тема: „ДЕСЕТ ПРИЧИНИ ДА НЕ ЕМИГРИРАМ ОТ РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ / ОБЩИНА ПАВЕЛ БАНЯ”. Срокът за представяне на документите е 16 февруари 2015г. в деловодството на Община Павел баня.

Стипендии се отпускат на студенти, които имат постоянен адрес в някое от населените места на територията на общината, учат в висше учебно заведение акредитирано от Националната агенция за оценяване и акредитация и са постигнали успех от предходната учебна година, не по-нисък от много добър 5.00.

Годишни стипендии се изплащат за времето, когато студентът е зает с учебна работа – 9 месеца от учебната година.

От Община Павел баня уточняват, че скоро ще има допълнителна информация относно еднократните стипендии за първокурсници, които остават извън регламента на регулярните студентски стипендии.

Повече информация и заявление можете да намерите в сайта на Община Павел баня.

По информация на Община Павел баня
view entry ( прегледа: 504 )

Повишена заболеваемост отчитат от РЗИ 
13.1.2015
В Старозагорско се е повишило нивото на заболяемостта от грип и остри респираторни заболявания, само за седмица. Това сочат данните на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в областния център.

През първата седмица на 2015 г. са регистрирани общо 240 случая на ОРЗ /при 214 за предходната/. Заболеваемостта е 174,03 на десет хиляди жители, при средна за страната – 102,85 на десет хиляди.

През първата седмица на 2015г. са регистрирани общо 81 случая на заразни заболявания, при 19 за предходната седмица.

Завишение се забелязва и в групата на капковите инфекции. От регистрираните случаи най-много са заболелите от варицела – 55 случая от Казанлък, Стара Загора, с.Хаджидимитрово, гр.Крън, с. Кънчево, с.Копринка, гр. Гълъбово, с. Шейново, с. Овощник и с. Змейово.

Три са случаите на скарлатина –в Стара Загора и Казанлък.
12 са носители на вирусен хепатит, като пациентите са от Стара Загора, с .Калитиново, с. Еленино, Казанлък и павелбанското село Александрово.

10 случаи на ентероколити са разкрити през седмицата от медицински работници в Гълъбово, Стара Загора, Казанлък и с. Маджерито. Болен от салмонелози се лекува в Осетеново.

През изминалата седмица не са регистрирани епидемични взривове.

ПРЕСС ТВ Казанлък

view entry ( прегледа: 419 )

Кукери и плашилки от общината се вихриха в Симитли 
11.1.2015
И тази година община Павел баня имаше достойни представители на фестивала "Симитлия - древната земя на кукерите".

Групи от село Турия и селата Долно и Горно Сахране също участваха в престижния маскараден форум в Симитли, който събра над 4000 почитатели на древната традиция.

На стадион "Септември" във фестивалния град дефилираха над 27 кукерски групи от страната и чужбина.

Снимки: Simitli.info
view entry ( прегледа: 428 )

БДЖ спира 38 влака от 12 януари, а от 1 февруари - още 90 
9.1.2015
От 12 януари БДЖ спира от движение 38 влака, съобщи БНР.

38 влака падат от разписанието, а други 10 ще се движат, но със съкратен маршрут.

От БДЖ уверяват, че няма да има железопътни линии, които да останат изцяло без влакове.

Спират различен брой влакове по линиите Карлово – Сливен, Враца – Плевен, Карлово – София, Горна Оряховица – Стара Загора, Габрово – Царева ливада, Монтана – Бойчиновци, Лом – Брусарци, Мездра – Враца.

Със съкратен маршрут ще са композициите по направления Пирдоп – София, Пловдив – Чирпан, Мездра – Горна Оряховица, Пещера – Стамболийски.

От БДЖ посочват, че линиите са губещи, което налага те да бъдат спрени, и уверяват че няма да има населени места, които да останат без железопътен транспорт.

От 1 февруари ще бъдат спрени още 90 влака, но тепърва ще се решава по кои линии.

Съкращаването на влакове ще доведе и до съкращение на служители. Броят, който сочат разчетите, е 1500 души. Синдикатите са категорични, че няма да допуснат масови уволнения на железничари, както се случи в края на 2011 г. и са готови отново да стигнат до национална стачка.

БНР, Дарик радио
view entry ( прегледа: 429 )

БНР отбеляза юбилея на Тодор Мазаров 
8.1.2015
В своето предаване "Алегро Виваче" Българското национално радио отбеляза 110 годишнината от рождението на големия български оперен певец Тодор Мазаров.

Тодор Мазаров е роден в Павел баня на 2 януари 1905г. Той започва своята кариера в Софийската национална опера през 1935г. в Княз Игор на Бородин. През 1937 г. Мазаров печели конкурс за оперни певци във Виена. Като награда подписва контракт с Виенската щатсопера. Дебютът му там е на 9 септември 1937 г. като Радамес от операта "Аида" на Джузепе Верди. Почива на 13 септември 1975 във Виена.


Тодор Мазаров е определян като "Българският Карузо" по името на Енрико Карузо - един от най-бележитите тенори в историята на операта.

В чест на бележития български тенор в Павел баня се основава хор за школувано пеене "Тодор Мазаров", който преди броени дни отбеляза 50 годишнината си.

Тодор Мазаров е почетен и чрез изграждането на негов паметник в центъра на Павел баня през деветдесетте години на миналия век.
Паметникът на Т. Мазаров в Павел баня
Паметникът на
Тодор Мазаров в
Павел баня
Хорът за школувано пеене „Тодор Мазаров” от Павел баня на гроба на патрона си във Виена
Хорът за школувано пеене „Тодор Мазаров” от Павел баня на гроба на патрона си във Виенаview entry ( прегледа: 447 )

Позиция на българските медии във връзка с нападението над френски служители на вестник „Шарли Ебдо” 
8.1.2015
Във връзка с нападението над френски служители на вестник „Шарли Ебдо”, екипът на www.Pavelbanya.eu се присъединява към всеобщата декларация на българските медии и изразява своите дълбоки съболезнования към близките на загиналите.

Посегателството върху човешката личност е абсолютно недопустимо във времена, когато международната общност все по-категорично демонстрира усилия към установяването на мир и разбирателство между хората по света, независимо от техните принципни различия.

Представители на водещи български медии, заявяват, че морално атентаторите в Париж вече са осъдени от нормалните хора. Това се казва в декларацията по повод терористичния акт в Париж.

Подчертава се, че свободата на словото е едно от най-големите постижения на цивилизования свят, а журналистите имат мисията да я защитават и не могат да бъдат плашени да се откажат от нея, дори с цената на кървави жертви.

Заявява се увереност, че журналистическата общност по целия свят ще покаже решимостта си да брани правото за свободно споделяне на мнения, независимо от религиозни, етнически и политически различия.

Pavelbanya.eu изразява надежда, че компетентните органи на Република Франция ще разкрият възможно най-скоро извършителите на това жестоко деяние срещу човешките свобода и достойнство.


Румен Скрински, Недялко Несторов
www.Pavelbanya.eu

view entry ( прегледа: 451 )

Гимназисти изследват легенди от населените места на община Павел баня 
7.1.2015
Вече 4-та поредна година учениците от Професионалната гимназия по ресторантьорство и хотелиерство в гр. Павел баня участват в Европейския проект ”Да направим училището привлекателно за младите хора. Училище за себеутвърждаване и подготовка към европейски хоризонти - УСПЕХ” и запълват свободното си време с приятни и полезни занятия по избрани от тях клубове и секции. Всяка година те научават повече за любимата професия или своя роден край.

През учебната 2014-2015 година във връзка с развитие на комуникативните умения на роден език част от учениците избраха клуб „Тайни и загадки в моя роден край”, в който проучват, изследват и оформят като текстове легенди от селищата на Община Павел баня, свързани с митични местности и личности.

Най-забавни са занятията, които се провеждат в различните населени места. Участниците в клуб „Тайни и загадки в моя роден край” с ръководител Донка Иванова , посетиха село Турия, където разгледаха родната къща на Чудомир и в една от стаите се наслаждаваха на приказните легенди за Змея, разказани изключително артистично от Анета Събева и Мариета Дончева- представители на Читалището в с.Турия.

Много забавно и полезно беше и посещението на читалището в с. Търничени, където участниците в клуба се наслаждаваха на интересните легенди за съкровища и обекти като „Старото дърво” в околностите на с.Търничени и с.Тъжа, разказани от Мария Георгиева – местен фолклорист и творец.

Най-полезно беше общуването на децата с различни интересни хора, опознаването на родния край и легендите, свързани с него. Оказа се, че много от децата не бяха посещавали други населени места от Община Павел баня, макар че разстоянията между селищата са незначителни.

Следващото посещение е в с.Габарево, където освен историите за 100-те чешми и посещението на Джанановата къща, младите изследователи от ПГ по ресторантьорство и хотелиерство ще се срещнат и с Благой Еманоилов – творец от с.Габарево, който ще им разкаже за историите около Нора и д-р Алексиев – личности, обгърнати с мистика.

Информация и снимки - Професионалната гимназия по ресторантьорство и хотелиерство – Павел баня

view entry ( прегледа: 466 )

ИВАНОВДЕН Е! 
7.1.2015
Днес Православната църква почита паметта на св. Йоан Кръстител, наричан още Предтеча. Той е смятан за най-великият сред пророците, ревностно проповядващ идването на Спасителя.

Според Евангелието свети Йоан води аскетичен живот край бреговете на река Йордан. След като навършва 30 години, започва да проповядва и да дава кръщение на хората. Йоан дава Свето кръщение и на самия Исус Христос.

Свети Йоан Кръстител е обезглавен по заповед на юдейския цар Ирод около 30 година сл. Хр.

На Ивановден се почита паметта и на двамата други вселенски светители – възлюбения ученик Исусов, Йоан Богослов, и на най-големия апологет на християнството, Йоан Златоуст.

Честит имен ден на Иван, Иво, Йоан, Ивайло, Иванка, Ивана, Иванета, Ива, Йоана, Йоанна, Ивелин, Ивелина, Ивайла, Ивета, Ивон, Ивона, Ивалина, Иванина, Ванина, Ваньо, Ваня, Калоян, Деян, Йовко, Йовка, Йото, Йонко, Йонка, Яне, Яна, Жан, Жана.
view entry ( прегледа: 462 )


<< <Предишна | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | Следваща> >>