Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/index.php on line 31

Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/index.php on line 37

Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/index.php on line 43

Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/index.php on line 49
Добре дошли в ПАВЕЛ БАНЯ – ПРОМОЦИИ, Оферти, Пакети, Лечение, Настаняване, Хранене, Транспорт, Развлечение, Новини – Всичко за Павел баня - Кукери и плашилки от община Павел баня завладяват Перник
Павел баня
Кукери и плашилки от община Павел баня завладяват Перник 
24.1.2014
Трескава подготовка е обхванала самодейците от местните кукерски състави от Община Павел баня. Причината за това е предстоящото участие на съставите в традиционния маскарад „Сурва 2014”, който ще се проведе в Перник на 25 и 26 януари 2014 година.

Самодейците от Александрово, Тъжа, Търничени, Габарево, Долно и Горно Сахране, Павел баня, Осетеново и Манолово неведнъж са участвали в подобен род прояви, част от които са с международно значение, и са завоювали призови места. Те са доказателството, че традициите в региона все още са живи, ревностно пазени и предавани на бъдещите поколения.

Доказателство за това е и ежегодното им участие на Сирни Заговезни. На този ден във всяко едно населено място от Община Павел баня улиците се огласят от звъна на хлопките, които гонят от дома злите сили и носят здраве и берекет на домакините. Традиционната им обиколка приключва на центъра, където по стар български обичай се пали голям огън, около който обикалят и играят всички участници в карнавала.

по информация на Община Павел баня
view entry ( прегледа: 969 )

"Детелини" избират мото за 25-годишния си юбилей 
21.1.2014
От скоро във фейсбук страницата на Представителен фолклорен танцов ансамбъл "Детелини" тече анкета, в която потребителите могат да гласуват.

Тя е свързана с предстоящата годишнина на павелбанския състав, която ще бъде отбелязана със спектакъл през летните месеци. От ансамбъла споделят, че идеята им е свързана с избора на послание, под чиято символика да се проведе юбилейният концерт.

Освен че имате възможност да посочите подходящото мото според Вас, като последвате този линк - https://apps.facebook.com/my-polls/xpacq, предложенията са активни като анкета и тук.

След края на допитването резултатите от фейсбук референдума ще бъдат сумирани с тези оттук.

Спектакълът, посветен на 25-та годишнина на ансамбъла ни, ще си има свое послание. Какво ще бъде то - решавате Вие чрез гласовете си! :)

view entry ( прегледа: 921 )

Кражба от детската градина в с. Долно Сахране 
20.1.2014
Сигнал за кражба от детска градина в с. Долно Сахране е получен на 17 януари в РУП – Казанлък. Неизвестно лице е проникнало в сградата и е отнело от там мокетна пътека, холна масичка, четири табуретки, 30-метров кабел и един кубик дърва.

И още закононарушения:
На 17 януари в полицейското управление в Казанлък е започнато бързо полицейско производство срещу 24-годишната А.К. от с. Скобелево, общ. Павел Баня за това, че при проверка на обитаваната от нея къща е констатирано неправомерно присъединяване към електроразпределителната мрежа.

На 19 януари в полицейското управление в Казанлък е получени сигнал от 26-годишен жител на с. Скобелево, който заявил, че мъж е нанесъл щети по автомобила му, паркиран в двор в селото. На място е установено, че 30-годишният Д.З. от с. Скобелево с брадва е повредило преден ляв и десен фар, преден ляв пътепоказател, ляво странично огледало, преден капак и предно панорамно стъкло, след което е избягал. По случая е образувано досъдебно производство.

ОД на МВР Стара Загора
view entry ( прегледа: 946 )

Професионалната гимназия по ресторантьорство и хотелиерство реализира успешно европейски проекти 
17.1.2014
Вече трета година продължава работата по проект BG 051РО001 – 4.2.05 «ДА НАПРАВИМ УЧИЛИЩЕТО ПРИВЛЕКАТЕЛНО ЗА МЛАДИТЕ ХОРА» УСПЕХ /Училище за себеутвърждаване и подготовка към европейски хоризонти /, с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз.

Целта на този проект е чрез извънкласните дейности да се осмисли свободното време на учениците, да се откликне на техните интереси и да се превърне училището в желана територия за тях. Екипът по проекта се променя според сформираните клубове и секции.
За учебната 2013-2014 година в професионалната гимназия се създадоха четири групи по проект УСПЕХ:
- клуб „Модерна европейска кухня и карвинг”;
- клуб „Народно словесно и танцово изкуство”;
- студио „Фризьорство и маникюр”;
- клуб „Мултимедия”.
В групите са включени 52 ученици, участващи с желание в дейностите, които сами са определили.

През учебната 2013/2014г. Професионалната гимназия по ресторантьорство и хотелиерство (ПГ поРХ) продължава участието си по проект BG051PO001-3.3.07-0001 "Ученически практики". Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз и е с продължителност три години.

Резултатите след приключване на първия етап от участието в проекта са добра практика за по-ефективно преминаване от училище към работното място. За учениците това е първа стъпка в овладяване на тънкостите на професията готвач и сервитьор сред професионални колеги и партньори от бизнеса.

Гимназистите добиват реална представа за естеството на работата и споделят, че това им носи удовлетворение. Придобитите знания, умения и квалификация спомагат за личностното им израстване и са конкурентно предимство на пазара на труда. От своя страна работодателите са доволни от подготовката на учениците. Според тях те са много дисциплинирани, активни и прецизни в изпълнението на поставените им задачи.

Чрез проектните дейности се създават предпоставки за успешната реализация на младите хора от ПГпоРХ на пазара на труда и се създадоха стабилни партньорства с работодателите от региона.
С осем ученици се сключиха договори за работа по професията благодарение на участието в проекта. Стажантите, които приключиха успешно проекта, получиха европейски сертификати и бяха стимулирани със стипендия в размер на 300 лева. Гимназията работи успешно с представителите на местния хотелиерски и ресторантьорски бизнес.
За новата учебна година има засилено търсене от партньори и заявено желание за участие от 22 ученици от ІХ, Х, ХІ и ХІІ клас по специалностите готвач и сервитьор.

Професионалното училище е започнало работа и по нов европейски проект- BG051PO001-4.3.03-0001“Нова възможност за моето бъдеще”. Проектът попада в обхвата на Приоритетна ос 4 "Подобряване достъпа до образование и обучение ” и област на интервенция 4.3 – "Развитие на системата за учене през целия живот” от Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси”.
Това е пилотен проект за България, в който от област Стара Загора са включени 9 училища.

Целта на този проект е валидиране на компетентностите и оценяване и признаване на съответствие между знания, умения и практически опит на всяко лице над 16 години, независимо от пол, възраст, социално положение или етническа принадлежност, което не притежава официален документ за придобита професионална квалификация.

Проектът “Нова възможност за моето бъдеще” дава шанс на работещи в сферата на туризма да получат съответния официален документ за професионална квалификация и да се чувстват сигурни на работното място.

По информация на ПГ по РХ - Павел баня

view entry ( прегледа: 901 )

Павел баня ще бъде представена на 15 туристически изложения през 2014 
16.1.2014
Павел баня ще бъде представена в 10 международни туристически борси, изложения и панаири:
Туристическо изложение VAKANTIE Холандия, януари 2014г;
Туристическо изложение MATKA – Хелзинки, януари 2014г;
Туристическо изложение BIT- Милано, февруари 2014г;
Туристическо изложение HOLIDAY WORLD – Прага, февруари 2014г;
Туристическо изложение FITUR – Мадрид, февруари 2014г;
Туристическо изложение ITB – Берлин, март 2014г;
Туристическо изложение INTOURMARKET – Москва - март 2014г;
Туристическо изложение TTR – Букурещ, март 2014г;
Туристическо изложение TRAVEL/UTAZAS – Будапеща, март 2014г;
Туристическо изложение SALON MONDIAL DU TOURISME - Париж, март 2014г.

Информация за Павел баня ще бъде представена и на 5 национални туристически изложения:
„Ваканция и СПА Експо" – София, февруари 2014 г.;
„Културен туризъм” – Велико Търново, април 2014 г.;
„Зелени дни” – София, април 2014 г.;
„Вашата ваканция” – гр. Бургас, май 2014г;
„Уикенд туризъм” – гр. Русе, май 2014г.

Участието в изложенията е в рамките на проект "Долината на розите и тракийските царе“ който се изпълнява в партньорство с Казанлък, Мъглиж, Карлово и Сопот.

По информация на община Павел баня
view entry ( прегледа: 929 )

Разкриха крадци 
15.1.2014
Във връзка с взломна кражба от къща в с. Тъжа, при която неизвестно лице бе отнело от дома на 30-годишния потърпевш дъски, греди и други вещи, полицейските служители от РУП – Казанлък установиха извършителите.

Това са А.Ш. на 34 години от с. Тъжа, Р.К. на 27 години и П.Ш. на 32 години – и двамата от с. Тъжа.

ОД на МВР - Стара Загора
view entry ( прегледа: 923 )

Повишени са нивата на заболеваемост от грип в Област Стара Загора 
13.1.2014
През втората седмица на 2014г. в Старозагорска област са регистрирани общо 242 случая на ОРЗ / при 162 за предходната седмица/. Това научаваме от справката на РЗИ - Стара Загора, публикувана днес на сайта на инспекцията.

Заболеваемостта е 175 човека на 10 000, при средна за страната – 142 -ма на всеки 10 хил. души.

През изминалата седмица не са регистрирани епидемични взривове.
Все още е рано да бъде обявена грипна епидемия, но започват проверки по детските заведения дали болни деца посещават ясли, градини и училищата в Старозагорско. Ще бъдат взети проби от болни, които ще се изпратят в референтната лаборатория в София за изследване.

От Регионалната здравна инспекция съветват при симптоми на грип да се търси медицинска помощ, за да бъде назначено адекватно лечение.
През седмицата 6 -12 януари са регистрирани общо 32 случая на заразни заболявания.

Варицела – 27 случая от общините Стара Загора, Казанлък, Раднево и с.Копринка. По категории случаите са класифицирани като вероятни.
От групата на чревните инфекции са регистрирани 4 случая на ентероколит – от общините Стара Загора, Гълъбово, Николаево и един на шигелози от гр.Чирпан.

Най-висока заболеваемост от грип и остри респираторни заболявания в момента има в Пазарджик, Видин и Ямбол. Това сочат данните на Националния център по заразни и паразитни болести. Към момента заболеваемостта е повишена в сравнение с данните за същия период на миналата година. Ако тези високи показатели се задържат още два-три дни в градовете с висока заболеваемост, ще има основание да се обяви грипна епидемия,твърдят експертите.

По информация на РЗИ Стара Загора
view entry ( прегледа: 922 )

Кукерите от Турия участваха в „Симитлия – Древната земя на кукерите”  
12.1.2014
Кукерската група от село Турия взе участие на традиционния фестивал в Симитли.

Общо над 4000 души достигна броят на участниците в тазгодишното единадесетото юбилейно издание на традиционния фестивал на кукерските и маскарадни игри „Симитлия – Древната земя на кукерите”. 27 кукерски групи дефилираха на градския стадион, като 19 от тях бяха гостуващи.

Кметът на Симитли Апостол Апостолов, пременен като бабугер, поведе сборна кукерска група от всички кметове в общината.
Всички кукери, заедно с невести извиха най-дългото хоро в Симитли.

Най-възрастният участник във фестивала беше на 79 години - Стоян Маламов, а най-малкият на 11 месеца.

Бяха раздадени и 17 награди и специални плакети. На първо място за цялостно представяне бяха класирани две групи – сурвакарите от село Крупник и квартал Ораново. Най-добре представилата се гостуваща група беше от Петричкото село Коларово. Специална награда беше дадена и от Министерството на културата, под чийто патронаж се провежда Кукерският фестивал тази година.
Наградата отиде при сурвакарите от село Брежани.

Стотици граждани на Симитли се събраха, за да видят на живо участниците във фестивала.

По информация на Агенция Фокус
view entry ( прегледа: 929 )

Иван Райков извади кръста от ледените води на Тунджа 
6.1.2014

На Богоявление в ранната утрин бе отслужена Света Василиева литургия и Велик водосвет в църквата „Рождество Богородично“ в Павел баня. След това миряните, заедно с отец Иван Тотунов, се отправиха в празнично шествие към бреговете на река Тунджа, където се извърши ритуалът по символичното изваждане на Христовия кръст.

Включиха се четирима ентусиасти, но безспорно здравето и късметът няма да напусне новата година на 15-годишния Иван Райков, ученик в Професионалната гимназия по ресторантьорство и хотелиерство - Павел баня, който бе смелият победител. Той пожела много успехи на своите съграждани през 2014-та.

На моста на река Тунджа и около бреговете й се стекоха много ученици, жители и гости на Павел баня, които станаха свидетели на ритуалните действия преди и по време на „диренето” на кръста в студените води.

На този ден Православната църква почита Христовото кръщение във водите на свещената река Йордан от Йоан Кръстител. Според библейското предание, в момента на кръщението небето се отваря и Светият дух слиза върху Христос във вид на гълъб, а от небето се разнася глас: “Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение”! Оттук идва и наименованието на празника – Богоявление.
Поверията гласят, че ако църковният кръст замръзне, годината ще бъде здрава, плодотворна и богата. В българската традиция празникът бележи края на „мръсните дни”. Освен това е свързан с езически вярвания и ритуали за плодовитост и берекет в семейството.

От 1993г. е възобновена традицията на този ден да се освещават военните части и бойните знамена.

Днес повод да почерпят имат Йордан, Йорданка, Йонко, Йонка, Данчо, Данка, Боголюб, Боголюба, Божан, Божана, Дана, Боян, Богдан, Богдана…

Честито на всички именници! Нека бъдат здрави и щастливи!

Румен Скрински
view entry ( прегледа: 969 )

Катастрофа с каруца до Долно Сахране, двама са в болница 
3.1.2014
Катастрофа с каруца затвори за часове Подбалканския път София - Бургас в района на Павел Баня, предаде кореспондентът на БГНЕС от Казанлък.

Сблъскали са се лек автомобил и каруца. Причината за инцидента е, че превозното средство с животинска тяга не е било обозначено и е било без светлоотразителни знаци. Леката кола застигала каруцата и се блъскала челно в нея. От удара конската каручка се е пръснала на парчета, товарът е разпилян, но кончето и водачът са невредими.

Не е така обаче с лекия автомобил. Водачът и спътникът му са откарани в ЦСМП-Казанлък с множество травми и порезни рани. Тепърва медиците ще изясняват състоянието им. Каруцарят е тестван с дрегер, който е отчел отрицателни резултати. Полицията води разследване по случая.

Инцидентът стана около 18 часа. Автомобилите се отбиваха по обходни маршрути през близките села.

БГНЕС
view entry ( прегледа: 962 )


<< <Предишна | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 | 114 | 115 | 116 | Следваща> >>