Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/index.php on line 31

Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/index.php on line 37

Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/index.php on line 43

Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/index.php on line 49
Добре дошли в ПАВЕЛ БАНЯ – ПРОМОЦИИ, Оферти, Пакети, Лечение, Настаняване, Хранене, Транспорт, Развлечение, Новини – Всичко за Павел баня - Празници в Павел баня
Павел баня
Празници в Павел баня 
Под ръководството на Кмета на Община Павел баня започна подготовката за празниците по случай 130 години от Освобождението на България, 130 години от основаването на Павел баня и 30 години от обявяването му за град. Общинското ръководство предвижда тържествата да започнат още на 25 февруари и ще бъдат включени както ученици и учители, самодейни състави от общината така и гостуващи ансамбли. На трети март тържествено ще бъде вдигнато националното знаме и ще бъдат поднесени венци на Паметника- чешма на загиналите във войните, на Цанко Минков – Комитата в гр.Павел баня и в с. Турия.

Тази година празнуваме 130 години от Освобождението на България. Този връх в нашата история е свързан и със създаването на Павел баня- рожба на Руско- турската освободителна война. От тук тръгва онзи път, в който са нанизани цели 130 години от създаването на града ни. През всичките тези години трудолюбивото и предприемчиво население на Павел баня и околността е направило от своите родни места люлка на богати традиции и култура.


view entry ( прегледа: 580 )

Културен туризъм в Павел баня 


На 9 март 2008г., Сирни Заговезни, по стародавна традиция в Павел баня, Турия, Александрово, Асен, Осетеново, Манолово, Габарево, Горно и Долно Сахране ще се проведат традиционните кукерски игри.

Над града и останалите населени места на общината ще се разнесе звънът на кукерските хлопки и ще ни пренесе във времето, когато чрез кукерските игри човекът се е стремил по магически начин да въздейства на природата, вярвайки, че “колкото по- високо скачат кукерите, толкова по- високо ще израсте житото, колкото по- далеч се чува звънът на хлопките, толкова по- далече ще бъдат прогонени злите духове”.
Кукерският празник в Павел баня започва още в петък, когато групите кукери, заедно с персонажите от игрите- булка, младоженец, камила, камилар и др. влизат във всеки дом, за да прогонят злите духове, а стопаните ги даряват с брашно, яйца, вино, пари- всички дарове за здраве и берекет. Така маскираните групи обикалят къщите в Павел баня до неделя, когато в ранния следобед се събират в центъра на града и разиграват своебразния ритуал с камилата и запалването на колибата.
И днес кукерските игри, вплели в себе си духа на Дионисиевите празници и новостите на времето, все още носят трепета и съкровените човешки въжделения, които в потайните зимни вечери са вълнували предците ни.Празникът на розата и минералната вода Павел баня- 2008г. ще се проведе на 6, 7 и 8 юни.

В последните години розопроизводството в община Павел баня се очертава като един от основните отрасли на икономиката в региона.
Павел баня е и международно известен балнеоложки курорт с добри възможности за развитие на екологичен, селски и културен туризъм. Това от своя страна доведе до инициативата на кмета на Община Павел баня Станимир Радевски през 2005г. да бъде възстановен Празник на розата и минералната вода Павел баня, който тази година включва:

+ Национален детски празник на народното творчество “Загорче”
+ Изложба на местни творци; базар на художествени занаяти и продукти, свързани с розата
+ Международен фолклорен фестивал
+ Спортени празници - Плувно лято Павел баня 2008г.
+ Избор на Цар на минералната вода и Царица на Розата
+ Представяне ритуалите “Розобер” и “Розоварене”
+ Шествие по улиците на града на всички участници в празника, както и на кукерските състави от общината

Предварителна програма за Празника на розата и минералната вода 2008
view entry ( прегледа: 633 ) https://www.pavelbanya.eu/docs/PredvProgROZA2008.docсвързан линк

Бабин ден в Павел баня 
По инициатива на Дамски клуб Павел баня, беше честван Бабин ден в града.
че отдавна българите са почитали своите баби- акушерки, които някога са били единствената родилна помощ и са помагали не само в мига на самото раждане, но и преди, и след него.

Водещата на тържеството Ивелина Чолакова разказа на публиката как се е чествал този ден, как в миналото в ранно утро всяка жена е отивала в дома на бабата, която й е помагала при раждането. Поливала й е ритуално вода да се измие, подавала й е сапун и нова кърпа.

За да бъдат запазени народните традиции, преминали през вековете, в този ден беше посрещната в залата една от акушерките на Павел баня- Емилия Христова, която ритуално изми ръцете се, тръсна ги и казва:
“Да се раждат толкова деца, колкото са капките”

На този ден се е почитала не само бабата, но и децата и родилките. За това на тържеството бяха поканени и майките, родили своите рожби през 2007 година, за които Кметът на община Павел баня Станимир Радевски беше подготвил подаръци.
Празникът продължи с изпълнението на танцьорите от Фолклорен танцов ансамбъл “Детелини”.

Празникът беше почетен и в пенсионерските клубове на община Павел баня.

view entry ( прегледа: 620 )

Нафтекс 2:2 с Бресник 
Нафтекс завърши наравно с 2:2 срещу третия в югоизточната "В" група Бресник. Двубоят се игра при изключително трудни условия в Горно Сахране.

"Шейховете", които са на лагер в Павел баня, повеждаха на два пъти чрез Христо Лемперов в третата минута и новото попълнение Антон Огнянов в 32-а минута, но съперниците успяха да изравнят чрез Милен Манчев в 23-а и Александър Стойчев в 61 минута.

Отборът от трета дивизия, воден от бившия нападател на Литекс Димчо Беляков, има аспирации да атакува източната "Б" група. Заради контузии в отбора на Нафтекс не играха голмайсторът Деян Христов, млаежкият национал Орлин Старокин и защитникът Деян Молдованов. Последният има травма в коляното и може да се върне на лечение в Бургас.

Спорт НетИнфо
view entry ( прегледа: 581 ) https://sportni.bg/?tid=40&oid=1150843свързан линк

Кукери от Павел баня на "Сурва" 


Кукерската група на село Габарево, община Павел баня ще открие XVII Международен фестивал на маскарадните игри “Сурва” в Перник, съобщи секретарката на НЧ “Обнова” с.Габарево Мария Куцарова.

Началото на фестивала ще бъде поставено със залп от черешовото топче, част от реквизита на групата. След това ще започнат кукерските “игри” – мистично съчетание от стъпки, ритъм и багри.

view entry ( прегледа: 617 ) https://www.pernik.bg/surva.htmlсвързан линк

Три камиона закъсаха в преспите в Старозагорско 
Гергана Пейчева - Дарик Радио
15 януари 2008 11:36
Екипи на Гражданска защита и верижна военна машина участват в изтеглянето на закъсал 30-тонен ТИР в района на село Турия, община Павел баня.


В писмо до началника на Генералния щаб на Българската армия генерал Златан Стойков областният управител Мария Нейкова поиска помощ от под. 22 180 в Казанлък за осигуряване на верижната машина, с която да бъде изтеглен заседналият в снежните преспи ТИР.


От Гражданска защита съобщиха, че тежкият камион ще бъде изтеглен до няколко часа.


Поради обилния снеговалеж по-рано сутринта още два ТИР-а закъсаха в района старозагорското село Ягода. Те са били изтеглени от екипи на Гражданска защита.
view entry ( прегледа: 615 ) https://dariknews.bg/view_article.php?article_id=215832свързан линк

Йорданов ден - Богоявление в Павел баня 
16 годишният Станчо Несторов от Павел баня извади кръста от ледените води на река Тунджа. Вярва се, че който го извади бива честит и здрав през цялата година.

Отбелязването на Йорданов ден в гр.Павел баня започна с празнична Света литургия, отслужена от отец Иван Тутунов в храм “Рождество Богородично” и продължи с литийно шествие до моста на река Тунджа.
Кметът на Община Павел баня Станимир Радевски поздрави всички присъстващи и им пожела крепко здраве и успешна година.

Богоявление - Йордановден - е третият по значимост християнски празник през годината.
Според библейската легенда на този ден Исус Христос е покръстен във водите на река Йордан от Йоан Кръстител.

Според народното поверие през нощта срещу Богоявление в глуха доба небето се отваря и всеки, който го види, ще получи от Бог това, което си пожелае. Вярва се още, че тогава спира водата, пречиства се, след което придобива голяма сила. Ако хвърленият във водата кръст замръзне, предвещава здраве и голям берекет. Ако пък времето е студено и сухо, се приема като знак за плодородна и добра година. Накрая - с китка босилек свещеникът напръсква хората за здраве.

view entry ( прегледа: 590 )

23 селища в Старозагорска област са без ток 
DarikNews - 02 Януари 17:30

23 села в Старозагорска област остават без ток, заради обилния снеговалеж. От 8 ч. тази сутрин е затворен за движение проходът Шипка, проходът на Републиката вече е отворен в едната посока – от Стара Загора към Велико Търново.

Екипи на“Гражданска защита“извличат аварирали тежки камиони по пътя Стара Загора-Казанлък, затворен е участъкът до село Ягода.

Снежната покривка в района на Шипка, Гурково и Павел баня вече е 40 см., в Стара Загора е около 20 см. На територията на Старозагорска област няма бедстващи хора.
view entry ( прегледа: 586 ) https://novini.dir.bg/2008/01/02/news2500285.htmlсвързан линк

Туризъм'2008 
"През 2008г. туризмът ще се отвори много повече към Българския пазар, или поне ще бъде направена първата сериозна стъпка в тази насока"Румен Драганов

Директор на институрта за анализи и оценки в туризма

www.capital.bg
view entry ( прегледа: 623 ) https://capital.bg/show.php?storyid=410342свързан линк

Коледа в Павел Баня Малки Коледари и
Коледарска група към
ФТА "Детелини" Павел баня

Празникът е своеобразно продължение на Бъдни вечер, за разлика от други региони, в Павелбанско започва доста преди полунощ. Участниците са само мъже. Още на Игнажден, избират водач и се организират в групи – по 10-15 човека. Коледарите са в традиционно празнично облекло със специална украса. До сутринта обикалят по домовете. По пътя, пред вратата и в къщата пеят различни обредни песни.

Ако има мома в къщата се пее:

"Израсла е ябълчица,
Ябълчице ле, хубавчице…….

За ерген –

"Снощи, Рабрю сърдит дойде,
И конят му кален, мокър,
Кален, мокър воден потен…."

Коледарите отправят пожелания за щастие в семейството и берекет в стопанството.

"Да бъде голяма погачата в този дом. Кажете дружина - Да бъде!"

Стопаните даряват дружината с кравай, пари, месо, сланина, боб, брашно, вино и др.
На следващата сутринта пеят:

"Ставай, ставай, че се съмна коледо льо,
Че ти водим Баба Колда, коледо льо,
Баба Колда с магарето, коледо льо……"Автентични коледарски песни от Павел баня


view entry ( прегледа: 690 ) https://pavelbanya.eu/static.php?page=Koledaсвързан линк


<< <Предишна | 182 | 183 | 184 | 185 | 186 | 187 | 188 | 189 | 190 | 191 | Следваща> >>