Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/comments.php on line 34

Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/comments.php on line 35

Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/comments.php on line 36
Добре дошли в ПАВЕЛ БАНЯ – ПРОМОЦИИ, Оферти, Пакети, Лечение, Настаняване, Хранене, Транспорт, Развлечение, Новини – Всичко за Павел баня - ДА СБЪДНЕШ МЕЧТАТА СИ: ПАВЕЛБАНСКО УЧАСТИЕ ПО ПЪТЯ КЪМ ЕВЕРЕСТ
Павел баня
ДА СБЪДНЕШ МЕЧТАТА СИ: ПАВЕЛБАНСКО УЧАСТИЕ ПО ПЪТЯ КЪМ ЕВЕРЕСТ 
21.03.2018
Планинският туризъм в Павел баня пази дългогодишни традиции. Те водят началото си най-вече от будните учители по физическо възпитание, които с много сили и вяра предават любовта към природата на своите ученици. И така през няколко поколения - от хижите Соколна, Русалка, местността "Джендема", през Райското пръскало, Каваклийка и връх "Поглед", та чак до острите зъбери на Пирин и студените рилски езера - туристически групи и отделни ентусиасти донасят на връщане в Павел баня по частица от онази пречистеност, която може да ти даде само планината.

Не това обаче е същността на тази история. В ядрото ѝ се крие сбъдването на една мечта.
Още като студент в Националната спортна академия "Васил Левски", дългогодишният преподавател по физическо възпитание в СУ "Христо Ботев" и главен организатор на Представителен фолклорен танцов ансамбъл "Детелини" - Кольо Кавръков - е запленен от разказите за планински пътешествия у нас и по чужди земи, споделяни от неговите преподаватели.
Така Кавръков издава, че цял живот е имал една голяма мечта - да се докосне до осемхилядника Еверест в Хималаите.

Споделя, че се възхищава от делото на великия Христо Проданов, достигнал по най-трудния и дълъг път към Еверест без кислороден апарат.
Сега Кавръков е на път да сбъдне мечтата си - подготвя се за трекинг (туристическа) експедиция в подножието на Еверест - и разказа, че си е направил всички необходими изследвания, а физическите тренировки, необходими за постигането на издръжливост на подобни маршрути, са започнали преди повече от шест месеца.

Българската група, към която Кольо Кавръков ще се присъедини, тръгва от София с полет към Катманду не на шега - на 1 април 2018 г. Трекинг експедицията, изкачването на определени върхове, отбелязани единствено за туристите в групата, разходките из планински езера и свещени храмове на източните култури, са само част от 23-дневните предизвикателства, които предстоят за Кавръков, а той е категоричен, че е напълно готов за тях.

Българите, по ръководството на Евгений Динчев, ще застанат очи в очи с осемхилядниците - Еверест, Лотце, Макалу, Чо Ойо, ще стигнат до езерата Гокио, а катерачите ще изкачат връх Айланд Пик (6189 м).
Важна подробност, за която Кавръков ни разказва, са т. нар. аклиматизационни дни, които са предвидени на определени интервали от тази близо месец продължаваща експедиция. Те са от особено значение, за да може, най-просто казано, тялото да се приспособи към резките промени на атмосферното налягане и кислорода в определените височини.
Предвижда се трекинг групата да има и свободни дни в столицата на Непал, Катманду.

И за да е ясно, че всички, които ще следим този истински връх в достиженията на павелбанския туризъм, ще сме добре информирани от мястото на събитията, Кавръков обещава да изпраща периодично снимки и да съобщава за текущите цели пред туристическата група - там близо до "покрива на Света".

Румен Скрински


Коментари 
Comments are not available for this entry.