Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/comments.php on line 34

Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/comments.php on line 35

Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/comments.php on line 36
Добре дошли в ПАВЕЛ БАНЯ – ПРОМОЦИИ, Оферти, Пакети, Лечение, Настаняване, Хранене, Транспорт, Развлечение, Новини – Всичко за Павел баня - ЧЕСТВАМЕ 131 ГОДИНИ СЪЕДИНЕНИЕ
Павел баня
ЧЕСТВАМЕ 131 ГОДИНИ СЪЕДИНЕНИЕ 
6.9.2016
ЧЕСТВАМЕ 131 ГОДИНИ СЪЕДИНЕНИЕ Публикувано в Pavelbanya.eu
ЧЕСТВАМЕ 131 ГОДИНИ СЪЕДИНЕНИЕ
"..Надявам се, че любезний ми народ и от двете страни на Балкана, който с такава радост и ентусиазъм посрещна това велико събитие, ще ми подаде своето съдействие за заякчаването на святото дело – Съединението на двете български области в една държава – и ще бъде готов да направи всичките жертви и усилия за запазването на единството и независимостта на милото ни отечество. Нека Бог ни бъде на помощ в това нужно и велико предприятие!"

Из Манифест на Княз Алексанъдър първи Батемберг


Делото на Съединението е актът на фактическото обединение на българите под скиптъра на свободната и независима държава.

Постигайки националния идеал на Освобождението от 1878 година, сънародниците ни изживяват кошмара по задоволяването на геополитически интереси чрез Берлинския договор, който всява разделение и разпокъсаност в още неукрепналата българска държава.

Живеейки с усещането, че няма да позволят на никого никога повече да определя съдбата им, сънародниците ни се вдигат на въоръжена борба, за да си вземат това, за което загинаха Ботев и Левски – святата република! И така идва освобождението ни.

А Съединението на двете български области получава и международно признание. Това става с два важни дипломатически момента: подписването на българо-турската спогодба от 20 януари 1886 г. и Топханенския акт на Великите сили от 24 март същата година. Ако бъдат изключени и някои изолирани случай, нашите предци осъществяват обединението на Княжеството с Източна Румелия без големи кръвопролития.

Съединението е естественият резултат от ентусиазма и жертвоготовността, таени дълбоко в душата на българина близо 500 години!

Уважаеми читатели, Съединението ни е един от малко постигнатите национални идеали! Дано той не ни прави силни само на думи!

​Румен Скрински, Недялко Несторов
www.Pavelbanya.eu


Коментари 
Comments are not available for this entry.