Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/comments.php on line 34

Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/comments.php on line 35

Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/comments.php on line 36
Добре дошли в ПАВЕЛ БАНЯ – ПРОМОЦИИ, Оферти, Пакети, Лечение, Настаняване, Хранене, Транспорт, Развлечение, Новини – Всичко за Павел баня - Тунелът под „Шипка“ вече не е приоритет на правителството. Строим го от 117 години.
Павел баня
Тунелът под „Шипка“ вече не е приоритет на правителството. Строим го от 117 години. 
22.11.2014
Кабинетът на Бойко Борисов официално се е отказал да ползва средства от европейските фондове при строителството на магистрала „Хемус“ и тунел под „Шипка“. Това става ясно от последната версия на Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020, която правителството е одобрило на подпис и официално е представило пред Европейската комисия в началото на тази седмица.
Агенция БГНЕС разполага с копие от документа. Спешното одобрение на програмата е направено с надеждата ЕК да я одобри най-късно в началото на 2015 г. Ако това не стане, финализирането на програмата от Брюксел ще се отложи за средата на следващата година.

„Финансирането на изграждането на магистрала „Хемус“ и на тунел под „Шипка“ ще бъдат финансирани от други източници, като държавния бюджет и/или международни финансови институции (заеми-бел.ред.)“, гласи ОПТТИ 2014-2020. В случай, че пари от строителството на магистрала „Струма“ все пак останат, те ще могат да бъдат пренасочени по двата резервни проекта – „Хемус“ и тунел под „Шипка“, но със сигурност няма да са достатъчни за пълното им довършване.

За тунелът под "Шипка" се говори вече цели 117 години. IX-то Народното събрание през 1897 г. одобрява без „въздържали се” и „против” проект за прокарване на тунел под Шипка с железопътна линия през него. Проектът е изосатвен.

Чак през 1970 г., отново се вади в обращение. Но пак е прибран в папка „чакащи”. А последната „първа копка” на строеж на тунела под Балкана правят на 27 август преди 20 години. Церемонията се провежда, след като габровският кмет Иван Ненов реанимира следосвобожденската идея за прокарване на тунела Шипка.

Ангажиментите на правителствата на Любен Беров и Иван Костов останаха на ниво коментари. Премиерът Жан Виденов го замрази. После Бойко Борисов се упражни в приказки като каза: „Ако имаме още един мандат ще направим и тунела под Шипка“.

През 2006 г., предпроектно и проектно проучване със средства по програма ИСПА дадоха надежда, че историческата идея може и да се реализира.

В края на 2007 г. Агенция „Пътна инфаструктура“ (АПИ) обяви, че започват строителните дейности. Но не започнаха.

През октомври 2013г. депутат се развихри и пак удари „първа копка”, но символична.

По информация на ПРЕССтв КазанлъкКоментари 
Comments are not available for this entry.