Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/comments.php on line 34

Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/comments.php on line 35

Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/comments.php on line 36
Добре дошли в ПАВЕЛ БАНЯ – ПРОМОЦИИ, Оферти, Пакети, Лечение, Настаняване, Хранене, Транспорт, Развлечение, Новини – Всичко за Павел баня - Започна отстраняването на щетите от снощното наводнение в село Турия, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона.
Павел баня
Започна отстраняването на щетите от снощното наводнение в село Турия, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона. 
16.6.2014
На място са изпратени багери, техника на Областно пътно управление, областният управител на Стара Загора Живка Аладжова разпореди да се направи комплексна оценка на щетите, нанесени от придошлите води на река Турийска. Аладжова също пътува към селото с топли завивки, храна и вода за бедстващите хора. Близо 60 са необитаемите къщи след приливната вълна. Хората са прекарали нощта в близки и приятели, но голяма част от тях са отказали да напуснат къщите си, като превантивна мярка от мародерства.

Цяла нощ служители на пожарната и полицията отводняваха дворове и къщи. Пожарникарите снощи с риск за живота си са влезли в дома на 79-годишния Георги Дойчинов, който е тежко болен и е прикован на легло. В момента, в който те са влезли, водата е била покрила леглото му и буквално само устата му е била над водата. Те са влезли въпреки че от електроразпределителното дружество ЕВН са отказали да изключат електрозахранването. И пожарникарите с риск за живота си са влезли в къщата. Дядото се е отоплявал с климатик, който е бил също под водата, извели са го на горния етаж на къщата.

Буквално минути след като е бил спасен, Георги Дойчинов изпада в шок, вкопчил се бил здраво в леглото, което попречило на дошлия медицински екип да го отведе за лечение в болницата. Спрял е да говори, а със зъби е захапал дрехите си. Екипи на полицията цяла нощ са го вардили да не посегне на живота си.
Според кметицата на селото Соколова, причината за придошлите води, е поголовното изсичане на гората над село Турия.

Неколкократно са правили протести и са писали писма до редица институции с искане сечта да бъде спряна, но това не се е случило. Кметицата разказа, че е говорила със стари хора на по 90 години от селото, които са й казали, че са валели доста по-обилни като количество и времетраене валежи, но никога не се е случвало това, което стана снощи. Заради изсичането на гората, няма какво да задържа водата и тя слиза право надолу в реката и образува голям водосбор.

"Качете се горе да видите - там са самолетни площадки", каза кметицата. Една улица в селото е напълно отнесена от пороя.
БГНЕС припомня, че вчера следобед над Средна гора се изсипа пороен дъжд. Всичкият водосбор тръгва по река Турийска и около 17.00 часа навлиза в село Турия с приливна вълна, която достига над 2 метра.

По пътя си водната стихия помита всичко като отнася оградите на хората и наводнява десетки къщи. Силното течение на реката отнася и два автомобила, в които за щастие не е имало хора. Според кмета на община Павел баня Станимир Радевски щетите нанесени от наводнението се оценяват към момента на близо половин милион лева. Става дума за разрушени огради и силно повредена пътна настилка.

БГНЕС
Vesti.bg
Пресс ТВ КазанлъкКоментари 
Comments are not available for this entry.