Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/comments.php on line 34

Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/comments.php on line 35

Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/comments.php on line 36
Добре дошли в ПАВЕЛ БАНЯ – ПРОМОЦИИ, Оферти, Пакети, Лечение, Настаняване, Хранене, Транспорт, Развлечение, Новини – Всичко за Павел баня - ВЪПРОСИ ОКОЛО ЕВРОВОТА
Павел баня
ВЪПРОСИ ОКОЛО ЕВРОВОТА 
21.5.2014
На 25. май избираме българските представители в Европейския парламент.

Гласуването започва в 6.00 ч. и продължава до 19.00 ч. Законът позволява времето за подаване на гласове да бъде удължено, най-много до 20.00 ч., ако в края на изборния ден пред някоя секция има опашка от желаещи да упражнят правото си на вот.

От 14. април вече може да се направи справка по електронен път за адреса и номера на избирателната секция, в която избирателят трябва да упражни правото си на глас. Това става на сайта на ГРАО, като системата позволява търсене по ЕГН или адрес.
Бюлетините за евроизборите са общи (интегрални) и са свързани в кочани. Така те не могат да се подменят в кабинката за гласуване, те имат полиграфическа защита и номерация.

Всяка бюлетина има два съвпадащи номера, които се откъсват. Преди гласуването секционната комисия откъсва бюлетината от кочана, където остава единият от двата номера, и я подава на избирателя. След гласуването избирателят подава сгънатата си бюлетина на комисията. Тя сравнява втория номер с този, който е останал върху кочана. Ако съвпадат, го откъсва и го пуска в отделна кутия. Избирателят пък пуска в урната сгънатата бюлетина, върху която не е останал нито един номер.

От лявата страна на бюлетината са изписани имената на партиите, коалициите и инициативните комитети, издигнали независим кандидат, както и квадратчета с поредните им номера. В дясната ѝ част има и 17 кръгчета с поредни номера, колкото са евродепутатите от България.

Избирателят може да отбележи избора си за само със знак Х или V със син химикал в квадратчето с номера на съответната листа, иначе бюлетината ще се счита за невалидна.
Освен партия или коалиция, той може да посочи и предпочитание за конкретен кандидат от листата - т.нар. преференция. За целта трябва да постави знак X или V и в едно от кръгчетата от дясната част на бюлетината - с номер, който съответства на поредния номер на кандидата в листата. Пред изборното помещение и в кабините за гласуване има табло, на което са изписани имената и номерата на кандидатите по листи.

В някои секции експериментално има и машинно гласуване. Не е задължително тези, които участват в машинното гласуване, да пускат и хартиена бюлетина. Но резултатите от машинното гласуване няма да се зачитат.
Предизборната кампания продължава от 25. април до 24 ч. на 23. май. На 24. май агитацията е забранена, тъй като е ден за размисъл. За агитация се счита "призив за подкрепа или за неподкрепа на кандидат, партия, коалиция или инициативен комитет при участие в избори".

В деня на изборите - докато ЦИК на обяви края на гласуването, е забранена агитацията, както и огласяването на социологически прогнози за резултатите.

Законът забранява 24 часа преди началото на изборния ден и до края му огласяването "под каквато и да е форма" на резултати от допитвания за гласуването.

От сайта www.kakdaglasuvam.com имате възможност да се информирате по всички подробности около Евроизбори 2014.
Pavelbanya.eu ще следи изборния ден в община Павел баня, за да Ви информира в развитие.

По информация на dnevnik.bg

Коментари 
Comments are not available for this entry.