Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/comments.php on line 34

Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/comments.php on line 35

Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/comments.php on line 36
Добре дошли в ПАВЕЛ БАНЯ – ПРОМОЦИИ, Оферти, Пакети, Лечение, Настаняване, Хранене, Транспорт, Развлечение, Новини – Всичко за Павел баня - ПОСЛЕДНИЯТ ДЕН ОТ СТРАСТНАТА СЕДМИЦА
Павел баня
ПОСЛЕДНИЯТ ДЕН ОТ СТРАСТНАТА СЕДМИЦА 
19.4.2014

На Велика събота православната църква възпоменава телесното погребение на Исус Христос и слизането на Богочовека в Ада.
Църковното богослужение продължава през целия ден, като се слива с вечерните песнопения, посветени на Възкресението.

Днешният ден се прославя като "най-благословения седми ден", в който Словото Божие лежи в гроба като мъртъв човек, но идва времето и за спасението на света. Положен вече в гроба, Духът на Исус е в ада, за да разкъса оковите му и да отвори отново райските двери. Това ще се случи на другия ден - в Неделята, наречена с най-краткото име - Великден.

Жените посещават гробищата, преливат и прекадяват, раздават боядисани яйца и хляб за душите на мъртвите. Обикновено в събота се месят и пекат обредните великденски хлябове. Велика събота е и последният ден, в който могат да се боядисат яйцата за Възкресение.

Денят е свързан с оплакването и погребението на Исус Христос от майка Му, Света Богородица, и от жени, носещи миро. Гробът Му е запечатан и пред него е поставена стража.

Тази вечер миряните в тържествена процесия обикалят православните храмове, след което в полунощ се поздравяват с "Христос Воскресе", на което се отговаря "Воистина Воскресе". Свещеникът изнася запалена свещ, от която всички присъстващи християни палят своите и ги отнасят в домовете си.

По информация на БГНЕС

Коментари 
Comments are not available for this entry.