Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/comments.php on line 34

Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/comments.php on line 35

Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/comments.php on line 36
Добре дошли в ПАВЕЛ БАНЯ – ПРОМОЦИИ, Оферти, Пакети, Лечение, Настаняване, Хранене, Транспорт, Развлечение, Новини – Всичко за Павел баня - ПЪТЯТ КЪМ ГОЛГОТА
Павел баня
ПЪТЯТ КЪМ ГОЛГОТА 
18.4.2014

Разпети петък е най-тъжният и най-тежкият ден за Божия Син Исус Христос. След Тайната вечеря, молитвата в Гетсиманската градина и предателството на Иуда, Христос е бил разпитван, вменили Му вина, а римският наместник, Пилат Понтийски, подстрекаван от тълпата, която крещяла "Разпни Го", издал тежка присъда.

За Исус пътят към Голгота бил изпълнен с неимоверни страдания, поругавания и мъки. В часа на Разпятието Му земята се разтресла, а небето се изпълнило с черни облаци.

На Велики петък Месията бил погребан в каменен саркофаг в пещера, пред която властите оставили стража и огромен камък на входа. Неслучайно именно в този ден от Страстната седмица постът е особено строг: Църквата повелява тогава да не се яде, нито да се пие (дори вода). А народът казва, че днес и пиле не пее, и гнездо не вие. Всяко дихание е съпричастно на Богочовека. В петък никой не подхваща каквато и да е работа.

През деня не се служи Света литургия, защото сам Господ е принесъл Себе Си в жертва. В църквата се припомнят и съпреживяват Христовите страдания, смъртта и погребението Му. Преди началото на службата на специално издигнато място в средата на храма, се издига символичен гроб, украсен с цветя, а на престола се поставя Плащеницата - платът, с който е било завито мъртвото тяло на Христос след свалянето Му от кръста.

След като се изнесе Плащеницата на вечерното богослужение, с нея се обикаля около църквата и символично се извършва погребението на Исус.

Христовото Опело започва по традиция в православните храмове след 19:30 часа.

Румен Скрински

Коментари 
Comments are not available for this entry.