Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/comments.php on line 34

Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/comments.php on line 35

Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/comments.php on line 36
Добре дошли в ПАВЕЛ БАНЯ – ПРОМОЦИИ, Оферти, Пакети, Лечение, Настаняване, Хранене, Транспорт, Развлечение, Новини – Всичко за Павел баня - ТАЙНАТА ВЕЧЕРЯ И ВЕЛИКИ ЧЕТВЪРТЪК
Павел баня
ТАЙНАТА ВЕЧЕРЯ И ВЕЛИКИ ЧЕТВЪРТЪК 
17.4.2014
Днешният ден се определя като най-важният от Страстната седмица.

Исус Христос се среща с апостолите на Тайна вечеря, която е последната преди Разпятието Му. На нея е установено тайнственото причастие. Христос взел хляб, благословил го, разчупил го, раздал на учениците си и казал: "Вземете, яжте, това е моето тяло!". После вдигнал чашата и казал: "Пийте от нея всички. Това е моята кръв на Новия завет, която за вас и на мнозина се пролива за прощение на греховете". След причастието Христос признал пред своите ученици, че ще бъде предаден.

Евангелията разказват още за молитвата на Исус в Гетсиманската Градина под Елеонския хълм, както и за предателската целувка на Иуда Искариотски.

Традицията повелява рано сутринта на този ден да се боядисват великденските яйца, замесва се тестото за великденския обреден хляб, приготвят се козунаците.
В българската народна памет широко разпространено е поверието, че в полунощ на Велики четвъртък небето се отваря и душите на мъртвите слизат на земята.
На Велики четвъртък след Света литургия в православните храмове се отслужва Велик маслосвет.

Румен Скрински

Коментари 
Comments are not available for this entry.