Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/comments.php on line 34

Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/comments.php on line 35

Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/comments.php on line 36
Добре дошли в ПАВЕЛ БАНЯ – ПРОМОЦИИ, Оферти, Пакети, Лечение, Настаняване, Хранене, Транспорт, Развлечение, Новини – Всичко за Павел баня - 136 години от гибелта на Христо Ботев
Павел баня
136 години от гибелта на Христо Ботев 
02.06.2012
На 2 юни отбелязваме 136 години от гибелта на Христо Ботев и неговата чета. В 12 ч. сирените в цялата страна ще оповестяват отдаването на почит към паметта на загиналите за свободата и независимостта на България.

По традиция, и тази година, на 2 юни в 12 часа в продължение на 2 минути сирените в цялата страна ще свирят в знак на всенародната почит към паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата на България. При подаването на сигнала пешеходците и пътните превозни средства ще спрат на място до края на звука от сирените.

За Павел баня празникът е по-тържествен. Жители и гости отдават почит днес и на Цанко Минков - Комитата. Девтнайсет годишен Цанко заминава в Гюргево, Румъния. След среща с Христо Ботев се записва за четник в неговата чета. Заедно с Войводата слиза на Козлодуйския бряг и поема пътя към Околчица. След трагичната гибел на Ботев, Цанко-ранен и изнемощял е пленен от турската войска. Макар осъден на смърт, бива освободен. Заживява в новосъздаденото селище Павел баня, където е обявен за почетен гражданин.

По информация на БГНЕС и Pavelbanya.eu

Коментари 
Comments are not available for this entry.