Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/comments.php on line 34

Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/comments.php on line 35

Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/comments.php on line 36
Добре дошли в ПАВЕЛ БАНЯ – ПРОМОЦИИ, Оферти, Пакети, Лечение, Настаняване, Хранене, Транспорт, Развлечение, Новини – Всичко за Павел баня - Розово изключение
Павел баня
Розово изключение 
31.05.2012
Лошо и непредвидимо време, силни дъждове. В такива рискови условия за насажденията започна розоберът в района на Казанлък и Карлово. Но сивото е дотук, защото в сектора са оптимисти - производители и преработватели очакват по-добра реколта и по-високи цени за розовия цвят. Прогнозите са и за силен износ на розово масло, макар все още да е рано да се говори какви ще са цените на международните пазари. Това ще стане ясно чак юли.

Дъждовно начало
По данни на розопроизводителите кампанията по прибиране на цветовете вече е започнала в повечето райони, но върви трудно заради обилните дъждове през последните дни. "Засега няма поражения по насажденията, но е възможно впоследствие да се появят", коментира Иван Колев, розопроизводител от Казанлъшко. По думите му розоберът е започнал в целия регион с изключение на някои места в община Павел баня.

"Климатичните условия са трудни и на този етап нещата са непредсказуеми", коментира и Боряна Кралева от "Българска роза" - Карлово. По думите й не може да се каже в момента дали времето е нанесло някакви поражения върху розите в региона.

Въпреки трудния старт розопроизводителите очакват по-силна реколта, като основната причина за това е, че ще се прибере цветът от повече полета. По данни на Института по розата в Казанлък, цитирани от БТА, в момента насажденията са около 36 хил. дка. От земеделското министерство пък съобщиха, че през миналата година е прибрана реколтата от около 31 хил. дка. "Очакванията ни са за по-добра реколта и завършване на розобера към 15 юни независимо от дъждовете", коментира и Койчо Коев, розопроизводител от Казанлъшко.

Цените вървят нагоре
По данни на производители на рози по-голямата част от фирмите в сектора вече имат договори за изкупуване на продукцията. През тази година стартовите цени са по-високи от миналата. "Цените се повишават с около 80 стотинки", коментира Юлиана Огнянова, която е съдружник в компанията "Булаттарс продакшън компани". По думите й през 2011 г. нивата са били около 1.80 лв. за килограм. Данните на Института по розата в Казанлък показват, че средната изкупна цена за региона е около 2.30 лв. за килограм рози. Производители също коментират, че се очаква цена между 2.30 и 2.50 лв. в зависимост от качеството и поръчваните количества. Според бизнеса увеличението идва от новите инвестиции в насаждения, както и повишаването на някои разходи. "Например сега на берачите се плаща 60-70 стотинки на килограм при 40-50 за миналата година", коментира още Колев. Според него цените също са нараснали, като на много места вече достигат и до 2.50 лв. за килограм.

Повече производство
Въпреки че розоварните все още не могат да прогнозират какви количества розово масло ще бъдат произведени през тази година, нагласите на част от бизнеса са за увеличение. От Института по розата в Казанлък съобщиха, че очакванията са за 1.5 тона розово масло, което е увеличение с около 300 килограма на годишна база. "Надяваме се, че количествата ще бъдат прилични, но себестойността ще е по-висока", коментира Юлиана Огнянова. По думите й освен по-високите цени на маслодайните рози влияние оказва и поскъпването на горивата, като все още не е ясно каква цена ще се формира на международните пазари.

Очакванията на бранша са първите изнесени количества от страната да бъдат през юли. По данни на статистиката през миналата година износът е достигнал 1.5 тона. Част от количествата обаче са от предходни запаси, каквито през тази година няма. Така въпреки очакваното по-високо производство през тази година износът ще бъде на сравнително същите нива. Основните пазари за българското розово масло са Франция, Италия и САЩ, като очакванията на производителите са да няма сериозна промяна и през тази година.

Очаквания за ръст и в биосектора
Производителите очакват увеличение на реколтата и в биосектора. През последните години растат насажденията от маслодайни рози, произведени по екологичен начин, чиито цени на международните пазари са средно с около 40% по-високи. Този тип продукти се ползват само в най-високия ценови клас козметика, както и за медицински нужди, предимно във Франция и САЩ.

По данни на производители насажденията с биорози достигат около 3-4 хил. дка, като очакванията са за по-висок добив през тази година въпреки проблемите с времето от последните няколко дни. Фирми от сектора коментираха още, че има интерес към подобен тип продукция, като очакванията са 100% от нея да се изнесе на външни пазари.

В името на розата
В началото на тази година фирми от Розовата долина са подали искане за започване на процедура по вписване на наименованието "Българско розово масло" в Европейския регистър на защитените наименования. Кандидатстването е на съвсем начален етап, като все още внесените документи се разглеждат от националния орган - земеделското министерство. По неофициална информация на "Капитал Daily" очакванията са през лятото подаденото заявление да бъде публикувано за обществено обсъждане и коментари, като след това ще бъде изпратено и в Брюксел за одобрение. След евентуалното преминаване на първия преглед ЕК публикува материалите за възражения и от другите страни членки, като в случай че има такива, те трябва да бъдат разгледани. Вписването на защитено наименование в регистъра означава, че никой друг продукт не може да носи името "Българско розово масло", ако не е произведено в Розовата долина. Производители коментират, че тази защита е необходима на страната, тъй като фирми от други държави системно кръщават по този начин продуктите си. Най-често това се правело в Япония, където българските рози и розово масло са най-популярни сред широката публика.

Капитал Дейли

Коментари 
Comments are not available for this entry.