Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/comments.php on line 34

Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/comments.php on line 35

Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/comments.php on line 36
Добре дошли в ПАВЕЛ БАНЯ – ПРОМОЦИИ, Оферти, Пакети, Лечение, Настаняване, Хранене, Транспорт, Развлечение, Новини – Всичко за Павел баня - Сезонът на международните фолклорни участия – открит!
Павел баня
Сезонът на международните фолклорни участия – открит! 
27.04.2012
Суматоха – това бе думата, която най-добре описа обстановката преди тръгването на малките танцьори на ансамбъл „Детелини”, гр. Павел баня, за първото международно участие за сезон 2012-та. Децата се вълнуваха неистово много, до последно репетираха усърдно танците, проверяваха изправността на фотоапаратите, а училището остана леко на заден план, защото детелинките бяха натоварени с отговорната задача да представят успешно Павел баня, а и България, на Международен фолклорен форум, посветен на Празника на детето в Истанбул, Турция. Преди отпътуването децата споделиха, че имат големи очаквания за задграничното приключение, но и добре разбират ролята си на посланици на фолклорното богатство на Балканите.

В Истанбул Представителен фолклорен танцов ансамбъл „Детелини” бе с групата танцьори до 13-годишна възраст. Нашите малчугани бяха приети по традиция радушно от съседите и се настаниха в турски приемни семейства, каквато е практиката на подобен тип международни изяви. На фолклорния фестивал в чест на децата участваха седем държави – България, Германия, Индонезия, Словакия, Турция, Унгария и Русия. Нашите танцьори впечатлиха изключително много групата от Индонезия, от която получиха покана за участие в мероприятия през следващата година. Кольо Кавръков, организатор на ансамбъл „Детелини”, споделя задоволството си от перфектната организация на цялото пребиваване на нашата група в Истанбул. „Децата останаха удивени и от гостоприемство, и от внимание от страна на домакините. Прибраха се не само с отличие от фестивала, но и с много подаръци. Домакините бяха организирали екскурзии, чиято цел бе запознаване с историческите и културните забележителности на Истанбул, а всеки ден за децата бе поредна емоция”, заключва Кавръков и бърза да ми покаже впечатляващи снимки на екзотични места, причудливи сгради и музеи с блестяща архитектура.

Нашите танцьори изнесоха три концерта, на които представиха танците от новия „сезон 2012-та”, а на галаконцерта в препълнената истанбулска спортна зала, „Детелини” грабнаха сърцата на публиката, която ги аплодира на крака.

Групата на ансамбъла бе придружена от кмета на Община Павел баня, Станимир Радевски, както и от директора на средно общообразователно училище „Христо Ботев”, гр. Павел баня, Ганка Гогова. Те имаха среща и разговори с каймакамина, с кмета на истанбулската община Аташехир и с директора на Дирекция „Образование”. Домакините останаха очаровани от уважението на представителите на българските институции, които придружават танцьорите в тяхната първа задгранична изява за тази година.

Ако след завръщането си в Павел баня, децата можеха да опишат преживяното, те най-често използваха една дума – „страхотно”! Надпреварваха се да ми споделят впечатленията си, да ми разказват за „чудните” (както те ги нарекоха) места, където са били, да ми показват снимки и да ме черпят с лакомства, купени „на пазарлък” от многобройните чаршии в Истанбул. Не скриват обаче и тъгата от раздялата с новите приятелства, чието поддържане продължава в социалните мрежи. Напомням им, че трябва да се стягат, защото съвсем скоро и те ще бъдат домакини на гостите от Бодрум, Турция, на старите другари от Македония и на вечно веселите руснаци в рамките на Празника на розата и минералната вода – 2012. Целият ансамбъл „Детелини” и организаторите на празника са в трескава подготовка за най-голямото лятно събитие на територията на общината, което преминава под патронажа на кмета Станимир Радевски…

Това първо участие на международен фолклорен форум е само началото на новия сезон за ансамбъл „Детелини”, а танцьорите са заредени с хъс и енергия и обещават силна и успешна година.

Румен Скрински


Коментари 
Comments are not available for this entry.