Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/comments.php on line 34

Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/comments.php on line 35

Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/comments.php on line 36
Добре дошли в ПАВЕЛ БАНЯ – ПРОМОЦИИ, Оферти, Пакети, Лечение, Настаняване, Хранене, Транспорт, Развлечение, Новини – Всичко за Павел баня - Депутат иска промени в екозакона
Павел баня
Депутат иска промени в екозакона 
29.12.2011
Народният представител от ГЕРБ Емил Караниколов ще внесе законодателни промени в Закона за опазване на околната среда в най-скоро време. Те ще касаят основно размера на санкциите за предприятия, неспазващи екологичните норми. Това обяви пред журналисти в Казанлък самият Караниколов и допълни, че предложението му предвижда увеличаване в пъти на сегашните санкции.

За Дарик народният представител каза също, че и в монета най- голямата санкция, предвиждана от закона е 100 хиляди лева. Новото предложение, което ще се дискутира още в началото на следващата година ще е минимумът т на екосанкциите за фирми, неспазващи предписанията и екологичните норми да стартират от сегашната максимална санкция, тоест от 100 хиляди лева. По думите му, само така фирмите-нарушителки ще бъдат принудени да инвестират сериозни суми за екологични апаратури.

Караниколов се позова на ситуацията с работещата на територията на община Павел баня дървопреработваща фирма „Габровница", която ежемесечно плаща повече от смешни санкции в размер на 200 лева за нарушаване на еконормите, без да инвестира сериозни средства за тяхното подобряване.

Представителят на сдружение „ За чиста Розова долина" Крум Владев изрази задоволството си от проведената наскоро среща с министъра на околната среда и водите Нона Караджова на тема „Състоянието на околната среда в района" и нейната ясно изразена категоричност, че ако и през следващата година дървопреработващата фирма не изпълнява предписанията на екоинспекцията и не вземе сериозни мерки за подобряване на екологичното състояние в района на фабриката и около нея, я очакват най- строги санкции, сред които и спиране на производството.

Владев изрази негодуванието си и от факта, че преди няколко години вследствие на завишените норми за атмосферния въздух са намалени значително санкциите, плащани от „Габровница", в резултат на което предприятието е било на практика демотивирано да инвестира нови средства в сероочистки и инсталации за подобряване на качеството на въздуха.

Владев настоя с помощта на медиите предприятието да бъде мотивирано да инвестира в уреди за измерване на качеството на въздуха и да допусне на своя територия постоянен мониторинг. Наложително е уредите да бъдат поставени не на ветрената страна на комините на фабриката, а на безветрената, допълни той и призова това да се извърши от неправителствени екоорганизации.

В „Габровница" няма непрекъснат мониторинг на въздуха, защото засега няма такова основание, категоричен бе Жеко Едрев, еколог на фирмата , потърсен за коментара. По думите му до момента за различните екосъоръжения и изпълнение на предписания фабриката е инвестирала 3 милиона лева.

Той съобщи също, че в ход е програма за намаляване на вредното въздействие върху околната среда, по която се работи. Няма значение кой ни посещава, ние вземаме мерки отдавна, заяви още екологът на „Габровница".

Той допълни, че в момента предприятието заплаща ежемесечна санкция в размер на 200 лева заради изхвърляне в атмосферния въздух на наднормено количество прахови частици.

Дарик нюз

Коментари 
Comments are not available for this entry.