Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/comments.php on line 34

Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/comments.php on line 35

Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/comments.php on line 36
Добре дошли в ПАВЕЛ БАНЯ – ПРОМОЦИИ, Оферти, Пакети, Лечение, Настаняване, Хранене, Транспорт, Развлечение, Новини – Всичко за Павел баня - Фолклор без граници
Павел баня
Фолклор без граници 
27.06.2011
Всяка нация е съхранила идентичността си, осланяйки се на взаимосвързани фактори, които я правят индивидуална и специална. Това е езикът, в неговия писмен и говорим вид, даващ на общността възможността да се социализира. Това е културата, натрупала богатствата си през времето, за да са полезни те в настоящето. Това е историята, носеща спомените за противоречивото минало, показваща верния път към едно по-сигурно бъдеще… Но едва ли няма да се намери още едно място, където достолепно да се извисява фолклорното наследство. Обичано и почитано от всеки, то е извор на красота, динамика, колорит и магнетичност. Днешното модерно време не забравя за него, защото го дарява с ревностни пазители. Те носят фолклора в душите си, те го претворяват по сцените, те славят с него нацията си навред сред другите нации, защото те са съвременните будители.

С гордост и удовлетворение, че са изпълнили предизвикателството да докажат ревностно пазената идентичност, заедно от Македония се завърнаха танцьорите на общинския представителен фолклорен танцов ансамбъл „Детелини”, Павел баня, както и ансамбъл „Руская фантазия” от побратимения с Павел баня град Лиски, Русия. В Скопие те взеха участие в традиционния студентски фестивал. Той се организира от скопския университет „Св. Св. Кирил и Методий”.

Ансамблите, придружавани от кмета на община Павел баня, Станимир Радевски, бяха посрещнати от ректора на университета в деня на пристигането им. По-късно на официалната среща, в жест на благодарност, „Детелини” поднесоха подаръци на ръководството на учебното заведение.

„На студентския фолклорен фестивал в столицата си дават среща групи от Словения, Сърбия, България, Русия и Македония”- споделя Кольо Кавръков, организатор на „Детелини”, и в допълнение посочва замисъла на това богато културно средище. А именно, среща на приятели, целяща обединението им около нещо истинско и значимо - фолклора, за който няма национални граници.

Танцьорите на родния състав бяха предимно кандидат - студенти и студенти, което се обуславя от специфичността на фестивала, продължил общо четири дни. В македонската столица павелбанци и руснаци играха на различни сцени всяка вечер и впечатлиха за сетен път публиката на съседката ни. С танци като „Шопска сюита”, „Гергьовден”, Луди-млади”, станали нарицателно за майсторство в изпълнението си, аплодисментите и възторгът не закъсняха. Руската страна също не предаде фронта и достойно спечели грейналите лица на македонците с виртуозните си изпълнения.

И както се прави винаги на екскурзия, свободното време бе запълнено с приятни посещения. Танцьорите на „Детелини” и „Руская фантазия” се сляха с духа на миналото в историческия музей, а архитектурната забележителност „Крепост Кале”, също бе част от разходката през времето. „Старата чаршия” прикова погледите към хилядите експонати, изработени ръчно от старите занаятчии на града, а местността „Матка”- творение на природата, приюти участниците на фестивала в часовете за отдих.

И няма как, моментите на раздяла винаги съпътстват какво и да било… Фестивалът приключи в събота, а още на другия ден „Детелини” и „Руская фантазия” стъпиха на павелбанска земя. С впечатления като „изживяхме незабравими мигове, завързахме нови приятелства” и „надяваме се отново да посетим Македония”, танцьорите на родния ансамбъл мечтаеха… През това време руските гости доуточняваха последни формалности по отпътуването им от Павел баня за летище „Бургас”, а от там- директно за Москва.


Само спомени и положителни емоции донесе едно поредно участие на фолклорна основа. Сякаш, за да добави нови доказателства към замисъла, свързан със силата, която притежава една нация, съхранила идентичността си. Сила, непознаваща бариери, сила утвърждаваща фолклора без граници…

Румен Скрински
Интернет Вестник Павел баня


Коментари 
Comments are not available for this entry.