Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/comments.php on line 34

Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/comments.php on line 35

Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/comments.php on line 36
Добре дошли в ПАВЕЛ БАНЯ – ПРОМОЦИИ, Оферти, Пакети, Лечение, Настаняване, Хранене, Транспорт, Развлечение, Новини – Всичко за Павел баня - Розопроизводители ще искат субсидия от 30-40 стотинки за кг розов цвят
Павел баня
Розопроизводители ще искат субсидия от 30-40 стотинки за кг розов цвят 
26.06.2011
Видео: ТВ Европа
Прогнозите за по-малко добив в розобера в Казанлъшко се оправдаха. Кампанията приключи и според резултатите тазгодишната реколта е по-малко с 30% спрямо миналата година. За в бъдеще, за да оцелее секторът, розопроизводители ще искат субсидия от 30-40 стотинки за килограм розов цвят. За целта представители на бранша от Казанлък и Павел баня учредиха сдружение.

Близо месец продължи кампанията по розобера в Казанлъшко. Килограм розов цвят достигна до 1,90 лв., което е с над 50 стотинки повече спрямо миналата година. Обаче реколтата е много слаба.

Розопроипроизводители изтъкват като причина студената зима и липсата на средства за осъществяване на калиево и фосфорно торене, което да увеличи студоустойчивостта на розовите насаждения.

Една трета от розовите масиви, в страната вече са изоставени, затова производителите се нуждаят от държавна подкрепа за стимулирането на този отрасъл. За целта розопроизводители от Казанлък и Павел баня учредиха сдружение. Плановете им за в бъдеще са да направят собствена розоварна, за да не са зависими от розопреработвателите.

Според розопроизводителите адекватната цена, която трябва да получават за килограм, е 2,40 - 2,50 лв. без ДДС. Затова сдружението ще настоява държавата да осигури субсидия в размер на 30-40 стотинки за килограм.

ТВ Европа

Коментари 
Comments are not available for this entry.