Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/comments.php on line 34

Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/comments.php on line 35

Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/comments.php on line 36
Добре дошли в ПАВЕЛ БАНЯ – ПРОМОЦИИ, Оферти, Пакети, Лечение, Настаняване, Хранене, Транспорт, Развлечение, Новини – Всичко за Павел баня - Минерални води вече могат да се предоставят на общините
Павел баня
Минерални води вече могат да се предоставят на общините 
26.05.2010

Минерални води държавна собственост, чийто ресурс не се използва, вече могат да се предоставят на общините. Това стана след направените промени в Закона за водите, които парламентът одобри на първо четене.

„Облекчаване и децентрализация на разрешителните режими във връзка с ползване на водите и на водните обекти, както и известна промяна в списъка на комплексните и значими язовири.

Предложено е включването в списъка на язовир „Бели Искър" и язовир „Цанков камък" и изключването на язовир „Еница", който е изгубил признаците на комплексни и значими язовири по смисъла на Закона за водите.

Считаме, че с този подход ще се увеличи използваемостта на този изключително ценен национален ресурс, тъй като в момента се ползват под 30 процента от ресурса на находищата изключителна държавна собственост, каза Нона Караджова по повод направените промени в закона.

Поправките уреждат признаването на нищожните административни актове, издадени до 2001 г. от лице без необходимата компетентност за това. В периода от влизането в сила на Закона за водите през януари 2000 г. до 30 юли 2001 г. са издадени 686 разрешителни за водоползване.

Всички те са подписани от заместник-министър на околната среда и водите и са нищожни, тъй като компетентен да ги издаде е екоминистърът. Георги Божинов от левицата каза, че ако това беше станало по времето на тройната коалиция, е щяла да се създаде временна комисия по въпроса и да бъдат дадени на прокуратурата.

Социалистите ще обсъдят дали да не дадат този текст на прокурор, защото не били сигурно доколко е юридически обоснован.

С измененията се ограничава публичната държавна собственост в границите на морските води. Предвижда се такава собственост да бъдат морското дъно и неговите недра в границите на вътрешните морски води и териториалното море, а не както е сега континенталният шелф в тези граници.

money.bg

Коментари 
Comments are not available for this entry.