Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/comments.php on line 34

Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/comments.php on line 35

Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/comments.php on line 36
Добре дошли в ПАВЕЛ БАНЯ – ПРОМОЦИИ, Оферти, Пакети, Лечение, Настаняване, Хранене, Транспорт, Развлечение, Новини – Всичко за Павел баня - Рехабилитация на санаториумите
Павел баня
Рехабилитация на санаториумите 
България няма имидж на страна с развита балнеология независимо от голямото богатство на минерални води (над 600 източника) и натрупаните хилядолетни данни за тяхното използване. От една страна, бившите санаториуми, които от десетина години са преименувани на болници за рехабилитация, не са модернизирани.

Търсенето им обаче е сериозно защото има физиотерапевти, които изправят на крака инвалиди и тежкоболни пациенти. В същото време до старите сгради в курортните селища никнат като гъби нови СПА и уелнес центрове. В тях обаче липсват специалистите, а достъпът за инвалидизираните обикновено е немислим. Експертите в бранша са убедени, че изходът от омагьосания кръг е в публично-частното партньорство, което може бързо да влее свежи пари и да "рехабилитира" санаториумите.

Основната разлика между СПА услугите и балнеологията е в това, че СПА центърът е по-скоро за релаксация и общо укрепване на здравите хора, докато балнеологията е за рехабилитация и лечение, обясни доц. Марин Маринкев, председател на управителния съвет на Асоциацията по физикална медицина и рехабилитация и дългогодишен консултант по физиотерапия към здравното министерство. Според него проблем е, че няма точни стандарти за тези дейности. Освен това не е актуализирана акредитацията на лечебните заведения. Самите процедури са изостанали и неосъвременени. Не може в старите вани и бани да се провежда модерна терапия, каза той и допълни, че специализираните болници по рехабилитация, които са обединени в дружество на подчинение на здравното ведомство, непрекъснато се стараят да обновяват базата, но тя все още не е в добро състояние.

Друг сериозен проблем е липсата на достатъчно клинични пътеки, които плаща здравната каса. В момента от институцията покриват само пет групи заболявания, между които възстановяването след прекарани инфаркт или инсулт, терапията на детска церебрална парализа и болестите на опорно-двигателния апарат. От доста време говорим, че трябва да има пътеки за рехабилитация на белодробни и ендокринни заболявания, на остеопороза, но касата все няма достатъчно средства, каза Маринкев. По думите му курортологията у нас изостава в сравнение с останалите страни в Европа. Не се използват ефективно минералните води и калищата. Освен това болните не получават комплексно лечение. Обикновено им се изписват скъпи лекарства, без да се включва физиотерапията, която при някои болести като леката форма на диабет например може да намали наполовина използваните медикаменти. Здравната каса плаща само 10 дни рехабилитация на пациент с инсулт или инфаркт, като предварително се знае, че той не може да се възстанови за такъв кратък период, подчерта специалистът.

Към всичко това трябва да се добави и недостигът на кадри. В момента у нас има около 350-400 физиотерапевти, а са необходими много повече. Младите хора не избират тази специалност, защото средната заплата е около 500-600 лв. Доц. Маринкев даде пример, че от 15 души, завършили колеж за рехабилитатори, само двама отиват да работят в болниците. Ако не заминат за чужбина, отиват да правят масажи на плажа, допълни експертът.

Цялата статия...

за Рехабилитация 


На кой сайт да търсим информация?
Аз съм с Множествена склероза и имам нужда от рехабилитация,но...
Стефка Кръстева

Коментари 
Comments are not available for this entry.