Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/comments.php on line 34

Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/comments.php on line 35

Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /home/pavelb/public_html/comments.php on line 36
Добре дошли в ПАВЕЛ БАНЯ – ПРОМОЦИИ, Оферти, Пакети, Лечение, Настаняване, Хранене, Транспорт, Развлечение, Новини – Всичко за Павел баня - Културен туризъм в Павел баня
Павел баня
Културен туризъм в Павел баня 


На 9 март 2008г., Сирни Заговезни, по стародавна традиция в Павел баня, Турия, Александрово, Асен, Осетеново, Манолово, Габарево, Горно и Долно Сахране ще се проведат традиционните кукерски игри.

Над града и останалите населени места на общината ще се разнесе звънът на кукерските хлопки и ще ни пренесе във времето, когато чрез кукерските игри човекът се е стремил по магически начин да въздейства на природата, вярвайки, че “колкото по- високо скачат кукерите, толкова по- високо ще израсте житото, колкото по- далеч се чува звънът на хлопките, толкова по- далече ще бъдат прогонени злите духове”.
Кукерският празник в Павел баня започва още в петък, когато групите кукери, заедно с персонажите от игрите- булка, младоженец, камила, камилар и др. влизат във всеки дом, за да прогонят злите духове, а стопаните ги даряват с брашно, яйца, вино, пари- всички дарове за здраве и берекет. Така маскираните групи обикалят къщите в Павел баня до неделя, когато в ранния следобед се събират в центъра на града и разиграват своебразния ритуал с камилата и запалването на колибата.
И днес кукерските игри, вплели в себе си духа на Дионисиевите празници и новостите на времето, все още носят трепета и съкровените човешки въжделения, които в потайните зимни вечери са вълнували предците ни.Празникът на розата и минералната вода Павел баня- 2008г. ще се проведе на 6, 7 и 8 юни.

В последните години розопроизводството в община Павел баня се очертава като един от основните отрасли на икономиката в региона.
Павел баня е и международно известен балнеоложки курорт с добри възможности за развитие на екологичен, селски и културен туризъм. Това от своя страна доведе до инициативата на кмета на Община Павел баня Станимир Радевски през 2005г. да бъде възстановен Празник на розата и минералната вода Павел баня, който тази година включва:

+ Национален детски празник на народното творчество “Загорче”
+ Изложба на местни творци; базар на художествени занаяти и продукти, свързани с розата
+ Международен фолклорен фестивал
+ Спортени празници - Плувно лято Павел баня 2008г.
+ Избор на Цар на минералната вода и Царица на Розата
+ Представяне ритуалите “Розобер” и “Розоварене”
+ Шествие по улиците на града на всички участници в празника, както и на кукерските състави от общината

Предварителна програма за Празника на розата и минералната вода 2008

Коментари 
Comments are not available for this entry.